Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία δεν είναι γάλα για να λήγει

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα θέματα αναπηρίας και αντιλαμβάνεται την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των ομάδων αυτών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στόχος είναι η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης, στο πλαίσιο μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής. Ωστόσο επανέλαβε τα άμεσα ανακουφιστικά μέτρα που αποφασίστηκαν, όπως είναι η αναβάθμιση του συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας, ώστε κάθε μήνα περίπου 500 συμπολίτες μας να λαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο πόρισμα για τα αιτήματα και τα δικαιώματά τους. Επίσης επεκτάθηκε η οικονομική βοήθεια για αγορά τροχοκαθισμάτων με όφελος για 500 άτομα ετησίως, ενώ εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 3% σε συγκεκριμένα προϊόντα, υπηρεσίες και αγαθά που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρίες.

Αυτές δεν ήταν οι μοναδικές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας που έδειξαν να αναγνωρίζουν τις προκλήσεις για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και το καθήκον της πολιτείας έναντι τους. Στην εκδήλωση για το Telethon 2023, που φιλοξενήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε στα πολλαπλά προβλήματα που προκαλούν σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο οι μυϊκές παθήσεις, αναγνωρίζοντας ότι αυξάνουν το κόστος ζωής των μυοπαθών, δημιουργώντας την ανάγκη για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, συνοδείας, προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικοποίησης. Τόνισε, μάλιστα, πως «ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα συνοδείας για τα παιδιά μας, είναι κάτι που μαζί με κάποια άλλα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υγείας θα τα δούμε με την κ. Κανάρη και σύντομα θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις».

Φαίνεται, δυστυχώς, πως δεν πρόλαβαν ποτέ να δουν αυτά τα θέματα. Γιατί αυτό που ανακοινώθηκε ήταν πως το Υπουργείο Υγείας «έκοψε» τη νοσηλεύτρια του μικρού Αντώνη, ενός παιδιού που αποτελεί σήμα κατατεθέν του αγώνα που δίνουν τα παιδιά με αναπηρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φοιτήσει στο θερινό σχολείο, παρά την σχετική έγκριση που έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, στην πρώτη της αντίδραση, η Υπουργός Υγείας έδειξε να μην συμβαδίζει καθόλου με την κυβερνητική προσέγγιση, καθώς χαρακτήρισε λυπηρό που έγινε η δημόσια καταγγελία από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου, αντί που κινδύνευσε ένα μικρό παιδάκι να εξαναγκαστεί να διακόψει τη διαδικασία εκπαίδευσης, ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησής του από τους λυπηρούς χειρισμούς που έγιναν. Υποστήριξε, μάλιστα, πως «αν δώσουμε σε μια οικογένεια, θα πρέπει να δώσουμε σε όλες τις οικογένειες», λες και είναι πρόβλημα αντί υποχρέωση να λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη από το κράτος όλα τα παιδιά με προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

Τελικά, υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής, βρέθηκε λύση, με το Υπουργείο Υγείας να δίνει, ωστόσο, την εντύπωση πως δυσανασχετεί γι’ αυτό, καθώς έκανε λόγο για «τεράστιες δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπιστούν στη ΜΕΝΝ που είναι υποστελεχωμένη». Αν η ΜΕΝΝ του μοναδικού νοσοκομείου παιδιών που διαθέτει η χώρα είναι υποστελεχωμένη, αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα που αφορά τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας και είναι αποκλειστικά δική τους η ευθύνη να το λύσουν και να προνοήσουν να μην ξανασυμβεί. Δεν είναι πρόβλημα που αφορά τον μικρό Αντώνη και οποιοδήποτε άλλο παιδάκι αναμένει από το κράτος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να του προσφέρει τις ευκαιρίες που δικαιούται.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε είναι πως αν το ζήτημα δεν λάμβανε διαστάσεις, δεν εμπλεκόταν πολιτικό πρόσωπο και δεν κατέφευγαν οι γονείς του παιδιού στα ΜΜΕ, το Υπουργείο Υγείας δεν θα επεδείκνυε την απαραίτητη ευαισθησία. Θα έστελνε, ελαφρά τη καρδία, τον Αντώνη και τα άλλα παιδιά που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα σε θερινό αποκλεισμό, για να βγαίνουν οι βάρδιες για τις οποίες αμέλησαν οι αρμόδιοι να έχουν επαρκές προσωπικό. Κι αυτό είναι από μόνο του εξαιρετικά προβληματικό. Κανένα παιδί ή ενήλικας με αναπηρία δεν θα έπρεπε να καταφεύγει στους βουλευτές και στα ΜΜΕ για τα αυτονόητα. Καμία απόφαση στήριξης δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται υπό το βάρος της κατακραυγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι βαθιά αναξιοπρεπές να καλούνται συμπολίτες μας να ζητιανεύουν για τις ευκαιρίες που το κράτος έχει την υποχρέωση να τους προσφέρει. Η ενσωμάτωση και η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρίες δεν είναι γάλα για να λήγει στην αναγραφόμενη ημερομηνία. Είναι φιλοσοφία, νοοτροπία και πολιτική και η νέα Κυβέρνηση είχε δείξει πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για εξαιρέσεις, ούτε για δυσανασχέτηση, όταν το κράτος κάνει το μίνιμουμ έναντι ανθρώπων που σε αυτή τη ζωή καταβάλλουν αγώνα στο μάξιμουμ.

Δειτε Επισης

Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης-Δεν φέρει ένσταση ο Δήμος να γίνει μόνο πάρκο
Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα (pic)
«Κανένας δεν ξεχνά, κανένας δεν ξεχνιέται»-Η Ευρυδίκη τραγουδά για τους ήρωες του 1974 και 1963/64
Σφοδρότατες αντιδράσεις στον απόηχο του αιτήματος για σύλληψη Νετανιάχου-Σινουάρ
Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου στην Παλαιά Αρχιεπισκοπή
Πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγειών Πόλεων ο Δήμος Λεμεσού
Συστηματικούς ελέγχους στα θέματα υγείας εισηγείται μέσω μανιφέστου το CIF