Θέλει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η Λευκωσία-Πολλαπλά τα οφέλη

Στη μάχη διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030 έχει επίσημα ριχθεί η Λευκωσία, η οποία έχει αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες για καταρτισμό της πρότασης, που θα την οδηγήσει στην κορυφή. Την ίδια ώρα, ο γενικός συντονιστής του έργου τονίζει πως η απόκτηση του τίτλου σημαίνει πολλά τόσο για την πόλη και γενικά την Κύπρο, όσο και τον πολιτισμό της Κύπρου, αφού θα είναι σε συντονισμό με την ευρωπαϊκή πολιτική.

Αν και ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί, καθώς αυτό αναμένεται βάσει των χρονοδιαγραμμάτων των προηγούμενων ετών, στα τέλη του χρόνου, εντούτοις ο Δήμος Λευκωσίας έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες, καθώς ανέθεσε την ολοκλήρωση της πρότασης στην εταιρεία Nicosia For Art και το γενικό συντονισμό του έργου στον τέως υφυπουργό Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή.

«Μου έγινε πρόταση από το Δήμο Λευκωσίας και από την εταιρεία, που διαχειρίζεται την πρόταση, τη Nicosia For Art. Ζω χρόνια στη Λευκωσία, ενεργοποιούμαι πολιτιστικά στη Λευκωσία τα τελευταία 35 χρόνια, πιστεύω στη δύναμη της Λευκωσίας και στο θέμα του πολιτισμού, αλλά και ευρύτερα, είναι και τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι. Το θεώρησα μία πολύ τιμητική πρόσκληση και πρόκληση και έτσι ανέλαβα αυτό το γενικό συντονισμό του έργου για τη διεκδίκηση της ως πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2030», εξήγησε ο κ. Τουμαζής, μιλώντας στον REPORTER.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2030 αναμένεται να κατακτήσουν τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας δύο πόλεις, από δύο διαφορετικές χώρες. Εκτός από την Κύπρο, Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει και το Βέλγιο, την ίδια χρονιά. Όσον αφορά στα αποτελέσματα, τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, ενώ μέχρι το 2025 αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα. Σημειώνεται πως η πρώτη φορά που η Κύπρος είχε κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ήταν το 2017 με την Πάφο.

«Η διεκδίκηση του τίτλου είναι μία μεγάλη προετοιμασία και δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Δεν έχει προκηρυχθεί επίσημα ο διαγωνισμός και αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες, κάθε χρόνο είναι δύο. Μόλις προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, η κάθε πόλη που διαγωνίζεται έχει στη διάθεσή της δέκα μήνες να υποβάλει την πρότασή της. Μετά θα γίνει μία προεπιλογή, όπου θα αναδειχθούν οι δύο επικρατέστερες πόλεις από την κάθε χώρα, που είναι η Κύπρος και το Βέλγιο και θα γίνει μία πιο εμπεριστατωμένη πρόταση. Βάσει εκείνης της πρότασης θα γίνει η τελική επιλογή και υπολογίζω ότι θα είναι γύρω στο 2025. Άρα έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα της υποψηφιότητας των πόλεων που συμμετέχουν».

Τα οφέλη για τη Λευκωσία

Η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, θα αποφέρει αρκετά και σημαντικά οφέλη για τη Λευκωσία, καθώς ενδεχομένως να προσελκύσει κόσμο, αλλά και επενδυτές, κάτι που θα βοηθήσει αρκετά στην ανάπτυξη της πόλης.

«Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, πέραν από ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αναδεικνύει και τα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη που μπορεί να έχει η πόλη που τον φιλοξενεί. Δημιουργείται μία διεθνής προοπτική και μία σημαντική παρακαταθήκη που προεκτείνεται προς το μέλλον. Ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά πρέπει τόσο η προετοιμασία και η χρονιά του τίτλου, να είναι η αφετηρία για την ανάπτυξη στα πολιτιστικά θέματα».

Στο μεταξύ, ο κ. Τουμαζής υπέδειξε πως η κατάκτηση του τίτλου αναμένεται να έχει και αρκετά κοινωνικά οφέλη, αφού θα υπάρξει μία ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς επίσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

«Εμείς θέλουμε μία πόλη πιο ανοιχτή, πιο βιώσιμη και θεωρώ ότι η Λευκωσία δικαιούται και αξίζει τον τίτλο, έχει μία πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομία, είναι ενεργή στον πολιτισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από την άλλη, έχει τις υποδομές. Εμείς ξεκινήσαμε το έργο, βασιζόμενοι πάνω στις πολιτιστικές υποδομές που ήδη λειτουργούν στη Λευκωσία, τόσο από τον Δήμο όσο και από τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις, για να κατορθώσουμε να πετύχει η Λευκωσία και να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα».

Το αντίκτυπο για τον πολιτισμό

Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, εκτός από τα κοινωνικά και άλλα οφέλη που θα επιφέρει στη Λευκωσία, η κατάκτηση του τίτλου, αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα και για τον πολιτισμό τόσο της πόλης, όσο και της χώρας γενικά.

«Θα αναδειχθεί ο κυπριακός πολιτισμός και η κυπριακή δημιουργία με πολύ πιο έντονο τρόπο. Θα προσελκύσουμε περαιτέρω επενδύσεις και στήριξη προς τον πολιτισμό. Θα υπάρξει για ένα ολόκληρο χρόνο, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα πολύ υψηλού επιπέδου, που θα συνδέσει όχι μόνο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά όλες τις πτυχές της πόλης και της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό. Θα προκαλέσει και το ενδιαφέρον και θα εντάξει την Κύπρο, σε μία ευρύτερη πολιτιστική πολιτική. Η εναρμόνισή μας με το τι συμβαίνει πολιτιστικά στον ευρωπαϊκό χώρο είναι πολύ σημαντική και θα δώσει πάρα πολλές ευκαιρίες στον κόσμο μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Δειτε Επισης

Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης