Είκοσι πέντε Κύπριοι καλλιτέχνες, ένας συνθέτης και ένα πιάνο για μια θέση στο Γκίνες

Πίσω στο 2014, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde και του προέδρου του, Σταύρου Κυριακίδη, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, είχαν τοποθετηθεί πιάνα που είχαν φιλοτεχνήσει Κύπριοι καλλιτέχνες και πάνω σε αυτά αναγραφόταν «Play me, I’m yours». Η πρωτοβουλία τότε είχε κερδίσει τον σκοπό της και ώθησε πολλούς πολίτες να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο πιάνο. Εννέα χρόνια αργότερα, ο Οργανισμός επανήλθε και πρωτοπορεί με τις ιδέες του, αφού με αφορμή τα γενέθλια της Kyriakides Piano Gallery, ετοιμάζεται να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες, με τους περισσότερους καλλιτέχνες που παίζουν μουσική σε ένα πιάνο.

Το ρεκόρ κατέχει από το 2019 μια μουσική σχολή στη Σερβία, με είκοσι τρείς καλλιτέχνες να παίζουν ταυτόχρονα σε ένα πιάνο. Η Κύπρος θα διαγωνιστεί με μια ομάδα από είκοσι πέντε καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τη σύνθεση του Κύπριου συνθέτη, Νικόλα Κωσταντίνου «Five x Five» πάνω σε ένα πιάνο Ritmüller Concert Grand GP-275. Από τη μουσική δεν απουσιάζει το κυπριακό στοιχείο, αφού εμπεριέχει μελωδίες από γνώριμους χορούς από ελληνικά και κυπριακά ακούσματα, ενώ εξ αφορμής των γενεθλίων της εταιρείας η μουσική ξεκινά και κλείνει με παραλλαγή του γνωστού τραγουδιού των γενεθλίων «happy birthday».

tria

Όλα αυτά, έχουν ως ορόσημο την 5η Ιουλίου με τη διαδικασία της οπτικογράφησης να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ, όπου οι είκοσι πέντε καλλιτέχνες θα ενώσουν δυνάμεις, όχι μόνο για την κατάρριψη του ρεκόρ αλλά κυρίως την επιδίωξη να φτάσει η μουσική σε κάθε σπίτι και σε κάθε γωνιά της Κύπρου. «Εμείς νιώθουμε ήδη κερδισμένοι, γιατί έχουμε στείλει προς το κοινό, το μήνυμα ότι η κλασική μουσική δεν είναι βαρετή. Η κλασική μουσική είναι ζωντανή, κρύβεται πίσω από μουσικές ταινιών cartoon, είναι ανάμεσά μας και μπορούμε να διασκεδάσουμε ακούγοντάς την», είπε μιλώντας στον REPORTER λίγες ημέρες πριν την επίσημη οπτικογράφηση ο διευθύνον σύμβουλος της Kyriakides Piano Gallery και πρόεδροςτου Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, Σταύρος Κυριακίδης.

dyo

Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήρθε τυχαία, αφού η κος Κυριακίδης και οι συνεργάτες του έχουν προχωρήσει αρκετές φορές με τέτοιου είδους δράσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια, με σκοπό να ενισχύσει τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, να στηρίξει τους Κύπριους μουσικούς, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ακροατηρίου και να εισέλθει η κλασική μουσική στη ζωή του σύγχρονου Κύπριου. Πέραν από τη δράση, στην οποία είχαν προχωρήσει με τα δεκάδες πιάνα στους δρόμους της Λευκωσίας το 2014, πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις όπως διαγωνισμοί για πιανίστες κάτω των δεκαεπτά ετών και τώρα με τη νέα δράση για κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες επιζητούν να στείλουν μήνυμα συνεργασίας και της φιλοδοξίας για ανάπτυξη του ακροατηρίου της κλασικής μουσικής σκηνής.

pente

Οι δυσκολίες μέχρι τον τελικό στόχο

Το να παίξουν σε ένα πιάνο εικοσιπέντε καλλιτέχνες, δεν είναι εύκολο, εξού και η διαδικασία έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, Η προσπάθεια, προϋποθέτει σχεδιασμό και συνεργασία μεταξύ τους, αφού το πιάνο αποτελεί κυρίως σολιστικό μουσικό όργανο (δηλαδή για ένα άτομο) και θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτο. Το να υπάρξει μια τόσο μεγάλη συνεργασία μεταξύ τόσων καλλιτεχνών είναι κάτι πολύ δύσκολο. «Πρωτίστως δώσαμε τον λόγο στους επαγγελματίες να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους. Δεν είναι εύκολο να παίξουν ταυτόχρονα και οι περισσότερες δυσκολίες προκύπτουν από τον περιορισμό στον χώρο. Έχουμε 88 πλήκτρα στα οποία πρέπει να μαζευτούν και να παίξουν ταυτόχρονα 25 άτομα. Παίρνει ο καθένας ένα κομμάτι του πιάνου και γίνεται διαμερισμός της παρτιτούρας ώστε να παίξουν όλοι μαζί», ανέφερε ο κος Κυριακίδης.

exi

Μέσα από όλη τη διαδικασία, δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουν οι Κύπριοι καλλιτέχνες το έργο τους, στον Κύπριου συνθέτη Νικόλα Κωσταντίνου, να αναδείξει τη δουλειά του, αλλά και ασφαλώς την Κύπρο, αφού όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο νησί μας.

Όπως εξήγησε ο κος Νικολάου, για να μπορέσει η Γκίνες να κρίνει αξιοκρατικά την κάθε προσπάθεια που γίνεται, θέτει κάποιους παραμέτρους,. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια μεγάλη σειρά από κανόνες και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν, ανάμεσα στις οποίες, ο χρόνος, όπως και να παίξουν όλοι ισότιμα στα πλήκτρα του πιάνο. Στη δική μας περίπτωση, η σύνθεση θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από έξι λεπτά και για να αποτυπωθεί ορθά έχουν επιλεχθεί ως ο κατάλληλος χώρος, τις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ.

ena

«Έχουμε πετύχει περισσότερα από αυτά που επιδιώξαμε»

Πέραν από την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες, το όλο εγχείρημα κρύβει κάτι πιο μεγάλο. Την ενίσχυση και ανάπτυξη του ακροατηρίου της κλασικής μουσικής στην χώρα μας. Ενός είδους μουσικής που είχε αργήσει να φτάσει στην Κύπρο. Ιστορικά, όπως ανέφερε ο κος Κυριακίδης, «στην Κύπρο για πρώτη φορά ακούσαμε κλασική μουσική επί Αγγλοκρατίας. Καθυστερήσαμε πολύ σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Επί Αγγλοκρατίας είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για βιβλιοθήκες, για μουσεία, για χώρους συναυλιών και κλασικής μουσικής. Εμείς, εξακολουθούμε να είμαστε «νήπια» σε σχέσης με άλλους Ευρωπαίους. Συνεπώς, δεν μπορώ να κακίσω τον κόσμο μας που δεν είναι κοντά στην κλασική μουσική, θεωρώ όμως ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και είμαστε σε καλό δρόμο».

Μέσα από όλο αυτό εγχείρημα, όλοι οι καλλιτέχνες και δε ο κος Κυριακίδης, αισθάνονται ότι έχουν πετύχει πολύ περισσότερα πριν καν ακόμα αποκτήσουν το ρεκόρ, αφού πρωτίστως θέλησαν να χαρούν την προσπάθεια, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της ευγενούς συνεργασίας 25 ερμηνευτών και ενός συνθέτη που δεν γνωρίζονταν από πριν. «Αυτή η ομάδα δεν ήταν μια ομάδα στυμμένη από πριν αλλά προέκυψε από ένα πυρήνα και στη συνέχεια μεγάλωσε. Η συνεργασία, η άμιλλα και η ευχαρίστηση που απορρέει από την κοινή προσπάθεια, μας δίνει την ευκαιρία να απευθυνθούμε στο κοινό της Κύπρου και να στείλουμε τα μηνύματά μας, ότι δηλαδή το πιάνο μπορεί να αποτελέσει μια τεράστια πηγή έμπνευσης και διασκέδασης», είπε ο κος Κυριακίδης.

tessera

Δειτε Επισης

Αφαίρεση εναέριων γραμμών στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Μέχρι 6 Νοεμβρίου η υποβολή δράσεων για Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων
Διαμαρτυρία έξω από ΥΠΟΙΚ στις 3 Οκτωβρίου προγραμματίζει η ΕΚΥΣΥ
Η άρση του «αθλητικού εμπάργκο» ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Τατάρ
Ανησυχία ΕΒΕ Λεμεσού για λεωφορειολωρίδες στη Νίκου Παττίχη
Σχέδιο δράσης ΥΠΑΝ για ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση
Στο Ειδικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά η ΓΔ ΥΠΑΝ-Αποφάσεις για προώθηση εργασιών
Θλίψη και αγανάκτηση Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων στη Στέγη Ηλικιωμένων
Η ΠΟΕΔ επαναλαμβάνει τη θέση της για διατήρηση καταλόγου διοριστέων
Άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου η Γ΄φάση εφαρμογής «Αριστοτέλης-CyFIT»