Ο απόλυτος αχταρμάς

Στην ομιλία μου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023 ενώπιον της ολομέλειας, ανέφερα τα εξής: «Εξόχως, στις προεδρικές εκλογές αποκαλύπτονται οι πολιτικές δυνάμεις, ποιες δυνάμεις βασίζονται και στοιχίζονται πίσω από αρχές και αξίες, ποιοι τιμούν τον πολιτικό τους λόγο, ποια πολιτικά κόμματα υπηρετούν πραγματικά τον λαό και τις επιδιώξεις της πατρίδας μας με καθαρές θέσεις, απέναντι στα ανοιχτά ζητήματα του Κυπριακού, την κρίσιμη πορεία της Κυπριακής Οικονομίας, το Μεταναστευτικό, τη γεωπολιτική θέση της χώρας απέναντι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και πολυδιάστατα και ποια κόμματα ενεργούν κάτω από το ένστικτο της κομματικής τους επιβίωσης και του κομματικού συμφέροντος. Με έναν υποψήφιο, που στις ώρες των δύσκολων αποφάσεων, θα φανερωθεί ότι η πολιτική τους συμμαχία ήταν μια ευκαιριακή και καιροσκοπική συνθήκη, ένας γόρδιος δεσμός που θα άγεται και θα φέρεται κατά το δοκούν των κομμάτων που τον στηρίζουν.»

Θα ανέμενε κανείς ότι, μετά την εκλογική επιτυχία των κομμάτων που στήριξαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θα υπήρχε μια στοιχειώδης συνεννόηση, ένας κοινός παρονομαστής, που θα έδινε στη συγκυβέρνηση την ευχέρεια να κινείται με σοβαρότητα και ευθύνη.

Την περασμένη Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, με την κοινή πρόταση των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗ.ΠΑ. ΕΔΕΚ και των τριών βουλευτών του ΔΗ.ΚΟ για τη μαζική αναστολή των εκποιήσεων, είχαμε τα αποκαλυπτήρια των κυβερνώντων. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές, τα αντανακλαστικά και η συνοχή όλων. Για άλλη μια φορά, οι διαφορετικές ατζέντες, η μάχη της κομματικής επιβίωσης και του λαϊκισμού υπερείχαν του δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα:

α. Οι τρεις βουλευτές του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ υπερψήφισαν την πρόταση νόμου και μάλιστα διά του βήματος της ολομέλειας απάντησαν στην επιχειρηματολογία του Προέδρου του κόμματός τους, που ψήφισε αντίθετα.

β. Το συγκυβερνών κόμμα της ΔΗ.ΠΑ., που συνυπέγραψε την πρόταση νόμου, στην Ολομέλεια ανέφερε ότι αθετεί και αίρει την υπογραφή του και τελικά την καταψήφισε, όμως επιφυλάσσεται για τον Σεπτέμβρη εν αναμονή των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση.

γ. Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της ΕΔΕΚ ενώ στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισε θετικά, στην δεύτερη ψηφοφορία απείχε…

Η πρόταση δεν πέρασε καθότι το αποτέλεσμα στην ψηφοφορία ήταν ισοπαλία. Τόσο κοντά ήμασταν στο να στείλουν την κυπριακή οικονομία να κατρακυλήσει στα τάρταρα και στην απόλυτη αστάθεια.

Ο ΔΗ.ΣΥ. για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι αποτελεί τη φωνή της λογικής στο Κοινοβούλιο και στην Κοινωνία. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με σοβαρότητα και ευθύνη, με υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, διασφαλίζοντας την ομαλότητα της κυπριακής οικονομίας.

Την ώρα που οι κυβερνώντες απέναντι σε μια πρόταση νόμου δεν κατάφεραν να συγχρονίσουν τις σκέψεις, τις προθέσεις και το πολιτικό τους βηματισμό, αλλά ήταν σε τέτοια απόλυτη σύγχυση που τα έβαλαν και με τα κουμπιά του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας.

Το μόνο βεβαίως που επιτυχώς κατάφεραν ήταν να εκποιήσουν την πολιτική τους αξιοπιστία και τα όποια περιθώρια πίστωσης τους έδωσε η κυπριακή κοινωνία. Είναι να απορεί κανείς πώς θα συμπεριφερθούν σε άλλες κρίσιμες για τον τόπο αποφάσεις, όπως το Εθνικό μας θέμα και πολλά άλλα.

Προεκλογικά, ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτήρισε τη σημερινή κυβερνητική συμμαχία ως αχταρμά. Παρά τις αντιδράσεις τους απέναντι στον χαρακτηρισμό και με βάση πλέον τα πεπραγμένα και πολιτικές στάσεις τους, τότε αυτός χαρακτηρισμός δίκαια αλλάζει και πλέον μπορούμε να μιλούμε για τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΧΤΑΡΜΑ.

*Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση