Ξεπέρασαν τις 800 φέτος οι πυρκαγιές στην Ευρώπη-Δραματικά τα στοιχεία

Αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδο είναι ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, τα οποία μειώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα την υγρασία στη βλάστηση, δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus, περισσότερες από 810 μεγάλες δασικές φωτιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αποτυπώνεται και στους «ζωντανούς» χάρτες του Copernicus, όπου ακόμα και εάν επιλέξει κανείς να δει τις εστίες μόλις των τελευταίων επτά ημερών θα διακρίνει έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό πυρκαγιών από τα Βαλκάνια και την Ιταλία έως την Ιβηρική χερσόνησο και περιοχές της βόρειας Ευρώπης.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις

Εξίσου ανησυχητικές για την Ευρώπη είναι οι επίσημες προβολές που γίνονται για τις καμένες εκτάσεις στην ΕΕ, καθώς πριν καν φτάσουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και στον Αύγουστο υπολογίζεται ότι οι καμένες περιοχές υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας κατά περίπου 90.000 στρέμματα.

Σε μία ακόμα ένδειξη του κινδύνου που καλούνται να διαχειριστούν όλες οι χώρες της Ένωσης, στη Γαλλία και την Ισπανία έχουν ήδη σημειωθεί φέτος περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαπενταετίας.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία μεταξύ 2006 και 2022 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 72,3 μεγάλες πυρκαγιές ετησίως, ενώ φέτος έχουν ήδη ξεσπάσει 207. Στην Ισπανία ο μέσος όρος για τα προηγούμενα 15 χρόνια ήταν 192,8 μεγάλα πύρινα μέτωπα όμως φέτος η πυροσβεστική έχει ήδη κληθεί να κατασβέσει 327.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκαταστάσεις πληροφοριών και επικοινωνιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ
Δύο έφηβοι οι φερόμενοι ως δράστες των εκρήξεων κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη
Περίπου 2.000 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο
Μεροληπτική και ανεύθυνη η ανακοίνωση της G7 για την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
Τρόμος για 200 επιβάτες αεροπλάνου στην Ιταλία-Έπιασε φωτιά ο κινητήρας
Τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης εν μέσω πολέμων
Νεκρός εδώ και τρεις μήνες ο επικεφαλής της Κυβέρνησης της Χαμάς
Ακόμη 30 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας στέλνει η ΕΕ στο Λίβανο
«Ίσως η σύγκρουση Ιράν με Ισραήλ να βολεύει μερικά κράτη του Κόλπου»-Οι εκτιμήσεις αναλυτή στον Guardian
Ισχυρισμοί Χούθι ότι επιτέθηκαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ