Ο Γιώργος Αρέστη πρώτος πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου-Ανακοίνωσε τη σύνθεση του η Κυβέρνηση

Τη σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή του Συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου διορίστηκε ο πρώην δικαστής, Γιώργος Αρέστη. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο καλείται να πιάσει αμέσως δουλειά, ενόψει του διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων έντεκα Ημικρατικών Οργανισμών σε πρώτη φάση.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από τους:

Γιώργος Αρέστη, πρώην Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου, ο οποίος θα εκτελεί χρέη Προέδρου του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και των υποεπιτροπών του.

Ελένη Μουζάλα (Μέλος της Κυπραικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών)

Ορέστης Νικήτα (Μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου)

Πιερής Μάρκου (Μέλος του Συμβουλίου των Εγκεκριμένων Λογιστών)

Γιώργος Δημοσθένους (Μέλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων)

Πλάτωνας Στυλιανού (μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΕΤΕΚ)

Μαρία Γεωργίου (μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού)

Λένια Σαμουήλ (Αφυπηρετήσασα Γενική Διευθύντρια Υπουργείου)

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στο Γνωμοδοτικό, θα ορίζει το κάθε Υπουργείο ένα εκπρόσωπο, ανάλογα με τον οργανισμό και που υπάγεται αυτός οργανισμός.

Όπως εξήγησε ο κ. Λετυμπιώτης, η σημερινή απόφαση είναι σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο αρχικά θα ετοιμάζει ένα κατάλογο, μετά από μια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, για τους 11 ημικρατικούς οργανισμούς σε πρώτη φάση, και αφού αξιολογηθεί αυτή η λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα μπορεί ενδεχομένως είτε να διαφοροποιηθεί ή και να διευρυνθεί.

Και πρόσθεσε πως, «ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι για πρώτη φορά αυτοί οι διορισμοί θα προκύψουν μέσα από μια ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και μέσα από αξιοκρατικές, διαφανείς διαδικασίες».

Ερωτηθείς αν μετά και τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στον διορισμό μελών των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών πριν τη λήξη της θητείας των υφιστάμενων μελών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι κάτι που βρίσκεται στις συνταγματικές εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει η πρώτη συνάντηση του Προέδρου με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιολογήσει τις επόμενες του κινήσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν μέχρι σήμερα για τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, αφού γίνει ανοικτή δημόσια πρόσκληση προς το κοινό, μέσω ανακοίνωσης της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους ημικρατικούς οργανσιμούς, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα έχει ευθύνη να καταρτίζει κατάλογο εισηγήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό εντός 30 ημερών.

Ο κατάλογος θα είναι τριπλάσιος αριθμός από τις κενές θέσεις που προνοείται στο ΔΣ. Η πενταμελής υποεπιτροπή του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η οποία η σύνθεσή της θα εξαρτάται ανάλογα με τη φύση του οργανισμού, θα εισηγείται στον Υπουργό και ο Υπουργός στη συνέχεια θα εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο τους υποψηφίους. Σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επιλέξει για διορισμό άτομα από τον εν λόγω κατάλογο, η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη.

Σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, πέραν των προνοιών του νόμου του 1988, των υφιστάμενων δηλαδή κριτηρίων, θα είναι η συμμετοχή κατά το μέτρο του δυνατού ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών, η συμμετοχή ατόμων, η εμπειρία, τα προσόντα και οι δεξιότητες, ακαδημαϊκά ή άλλα επαγγελματικά προσόντα, κοινωνική δράση και η προσφορά των οποίων συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών του οργανισμού και θα διασφαλίζεται μέσω συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης ότι ουδείς εκ των προτεινόμενων έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό, προσωπικό ή άλλο συμφέρον, συγκρουόμενων με τα συμφέροντα των οργανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι στη βάση των κανονισμών που θεσπίστηκαν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν ένας αφυπηρετήσαντας Κύπριος δικαστής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο ή ανώτατο όργανο στην Κύπρο που εκτελεί χρέη προέδρου, μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, μέλος του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μέλος του συμβουλίου του συμβουλίου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, μέλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΕΤΕΚ, μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δυναμικού, ένα εκπρόσωπο του Υπουργού στον οποίο υπάγεται το κάθε ορισμένο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου –άρα ανάλογα με τον οργανισμό θα διαφοροποιείται αυτό το άτομο- και ένα αφυπηρετηθέντα γενικό διευθυντή Υπουργείου.

Η θητεία των μελών θα είναι πενταετής ή με τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα εκτελούν τα καθήκοντά τους αμισθί.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές