Δεν ανάβουν τα κλιματιστικά υπό τον φόβο φουσκωμένων λογαριασμών-«Ένας ηλικιωμένος μπορεί να αποβιώσει»

Με τα βλέμματα στραμμένα στα ηλικιωμένα άτομα, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην χώρα μας. Ηλικιωμένοι καταλήγουν στα νοσοκομεία με θερμοπληξία, ενώ άλλοι περνούν μόνοι τις ώρες τους στο σπίτι κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφού υπό τον φόβο των υψηλών λογαριασμών, δεν ανάβουν τα κλιματιστικά, εάν διαθέτουν, ειδικότερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ωστόσο, οικονομίες εν μέσω καύσωνα, φαίνεται να επιχειρούν να κάνουν και ορισμένοι οίκοι ευγηρίας, οι οποίοι κλείνουν τα κλιματιστικά, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε κατά τις αιφνίδιες επισκέψεις της Υφυπουργού Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου, σε δύο γηροκομεία, ώστε να ελέγξει εάν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας σε υψηλές θερμοκρασίες, όπου διαπιστώθηκε πως ορισμένοι είχαν κλειστά τα κλιματιστικά.

Συνθήκες τις οποίες χαρακτήρισε ως «απάνθρωπες» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, ο οποίος υπέδειξε πως οι οίκοι ευγηρίας θα πρέπει να έχουν αναμμένα τα κλιματιστικά, ενώ τόνισε πως όσοι ηλικιωμένοι που δεν βρίσκονται στα γηροκομεία, έχουν την επιλογή να μεταβούν στα Κέντρα των Δήμων, κατά τις ώρες που υδράργυρος βρίσκεται σε ύψη, αφού από τον καύσωνα ελλοχεύουν κίνδυνοι.

«Ο χώρος που διαθέτει το Παρατηρητήριο στη Λεμεσό, εδώ και μέρες έχει ανοίξει τις πόρτες του για τους ηλικιωμένους ώστε σε ώρες αιχμής να βρίσκονται σε δροσερό μέρος. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι Δήμοι και οι κοινότητες που διαθέτουν αίθουσες. Δεν πρέπει να σκεφτούν το κόστος. Σε αυτές τις συνθήκες ένας ηλικιωμένος μπορεί εύκολα να αποβιώσει», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o κ. Αντωνίου.

Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου αναφέρει πως είναι σημαντικό αυτές τις ημέρες τα παιδιά να έχουν συχνή επικοινωνία με τους γονείς τους που ζουν μόνοι τους, ώστε να γνωρίζουν αν είναι καλά, αφού πρόκειται για ευάλωτα άτομα, αλλά και για να τους παρέχουν και ψυχολογική στήριξη. «Εμείς τα βλέπουμε και τα ακούμε καθημερινά, λόγω της συχνής μας επαφής με τους ηλικιωμένους. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τα προβλήματα από άλλη οπτική. Παρατηρούμε ότι πολλοί από αυτούς αφεθήκαν μόνοι τους, μας καλούν όχι μόνο για να τους βοηθήσουμε, αλλά και για να τους δώσουμε ψυχολογική στήριξη. Θα πρέπει να παίρνουν τηλέφωνο τους γονείς τους συχνότερα αυτές τις ημέρες».

Πέραν των ηλικιωμένων που δεν διαθέτουν κλιματιστικά, αρκετοί είναι αυτοί που τα αφήνουν κλειστά προκειμένου να κάνουν οικονομία, αφού εν μέσω και της ακρίβειας, ένας φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος, θα τους φέρει σε ακόμη πιο δυσμενή θέση, κάτι που τους τρομάζει, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Και σε όλο αυτό το σκηνικό, ήρθε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, το γεγονός πως δεν ανανεώθηκε η οριζόντια επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, με εξαίρεση των ατόμων που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι.

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, οι συνταξιούχοι είναι πολύ συγκρατημένοι με όλες τους τις οικονομικές κινήσεις, δεδομένου πως δεν έλαβαν καμία αύξηση από το 2022, ενώ όπως υποδεικνύει, «οι επιπτώσεις της ακρίβειας σε συνδυασμό με τον καύσωνα δυσκολεύουν τα δεδομένα για τους συνταξιούχους, λόγω της τεράστιας ανάγκης που υπάρχει για χρήση των κλιματιστικών. Θα δυσκολευτούν πολύ οικονομικά. Μάλιστα στις όλες δυσκολίες τους, προστέθηκε στη συνέχεια και η αποκοπή της επιδότησης για κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο. Είναι πολλά τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Παρόλο που το προηγούμενο διάστημα η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων προχώρησε σε σειρά συναντήσεων με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, όπου παρουσίασε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν υπήρχε ανταπόκριση. Κατά τις εν λόγω συναντήσεις, υπήρξε σχετικό αίτημα, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι να εμπίπτουν στα άτομα που θα λαμβάνουν επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έλαβαν καμία απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Κέντρο καύσωνα δίνει ανάσα δροσιάς-«Έχουμε παρέα εδώ και εξοικονομούμε ρεύμα»

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα