Αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου ο Τατάρ, κοινή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό της ΔΕΑ

Κλείδωσε περί τα τέλη Ιουλίου η κοινή συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, αφού ο κατοχικός ηγέτης αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για κοινή επίσκεψη ώστε να συζητηθεί το θέμα των αγνοουμένων.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, χθες βράδυ ενημερώθηκε για τη θετική αντίδραση του Ερσίν Τατάρ και ζητήθηκε μάλιστα συγκεκριμένη ημέρα, περί τα τέλη Ιουλίου, ενώ όπως ανέφερε «ξεκινά σήμερα και μια διαδικασία προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει της επίσκεψης μας εκεί. Ελπίζω να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν, δεν βλέπω να υπάρχουν οποιεσδήποτε δυσκολίες, για να γίνει αυτή η επίσκεψη, θα στείλει ένα θετικό μήνυμα και είναι κάτι το οποίο, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, είμαι εδώ με σοβαρότητα, ρεαλισμό, να εργαστώ για επίλυση του Κυπριακού. Ένα στόχο, που θεωρώ εφικτό, στη βάση της δικής μας προσέγγισης».

Στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα ο Μητσοτάκης και ο Νετανιάχου

Το ζήτημα της πιο ενεργής συμμετοχής της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού τέθηκε στο περιθώριο των συναντήσεων που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο ΕΕ-CELAC, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε, είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης. Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό. Εγώ, θέλω να το πω, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι, «συνεχίζονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θεωρώ ότι θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη και αναλόγως του αποτελέσματος στη Νέα Υόρκη θα δούμε και ενδεχομένως και μακάρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά τις προθέσεις. Είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με έναν ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω τη χαρά να υποδεχτώ στην Κύπρο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα υποδεχτώ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις αλλά και τριμερής συνάντηση. Ειδικότερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα καθορίσουμε και τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια ένδειξη για τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό πέρα από ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως είναι «σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντα στη βάση της ενημέρωσης που έχω λάβει από τα διαμειφθέντα, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό, την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και ειλικρινά πιστεύω, ελπίζω, ευελπιστώ να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες

Συγκρατημένη αισιοδοξία και ικανοποίηση

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» και ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τα όσα άκουσε κατά τη διάρκεια επαφών του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), αναφορικά με τα όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και του Τούρκου Προέδρου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε και πως είχε κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση από τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για κοινή επίσκεψη τους στη ΔΕΑ, τέλη Ιουλίου, μιλούσε κατά την άφιξη του στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου ΕΕ - CELAC το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία» και εξέφρασε ικανοποίηση για τα όσα άκουσε.

«Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης».

«Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτούν και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Ο ΠτΔ δήλωσε πως έχει «συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις» και επεσήμανε πως οι διεργασίες συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και ότι θεωρεί ότι οι διεργασίες αυτές θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά τις προθέσεις. Επαναλαμβάνω, οι προθέσεις είναι πολύ σημαντικές, τις χαιρετίζω, τις υποστηρίζω, τις στηρίζω και είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με ένα ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε.

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό