Σκαρφάλωσαν οι τιμές μέσα σε ένα χρόνο-Ποια προϊόντα πήραν την... ανιούσα

Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε κατεψυγμένο ψάρι, χόρτα και ζάχαρη και μικρότερες αυξήσεις σε άλλες 38 από τις 45 κατηγορίες, καταγράφει το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τον Ιούνιο 2023, σε σχέση με τον Ιούνιο 2022. Αντίθετα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφονται μικρές μειώσεις σε 29 από τις 45 κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, η τιμή του κατεψυγμένου ψαριού σημείωσε αύξηση 61,5% σε σχέση με τον Ιούνιο 2023, των χόρτων 52,7% και της ζάχαρης 38%. Αύξηση κατέγραψε και η τιμή του κατεψυγμένου ψαριού πανέ κατά 22,2%, ενώ άνοδο 21,8% κατέγραψε η τιμή του γάλακτος εβαπορέ/ζαχαρούχου. Η τιμή του ντοματοχυμού αυξήθηκε κατά 18,75% και του κατεψυγμένου κρέατος κατά 17%. Οι τιμές για τον στιγμιαίο και κυπριακό καφές αυξήθηκαν κατά 11,3% και 8,5% αντίστοιχα. Αύξηση 14,4% κατέγραψε η τιμή φρέσκου κρέατος και 11,6% των αλλαντικών.

Παρά το ότι τον Ιούνιο 2023 υπήρχε μηδενικός ΦΠΑ σε αβγά, γάλα και βρεφικές τροφές, οι τιμές τους παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 14,8%, 4,2% και 13,3% αντίστοιχα.

Στα μη τρόφιμα, κατά 14,8% αυξήθηκε η τιμή για το χαρτί υγείας, 11,8% του μαλακτικού και 7,7% των απορρυπαντικών ρούχων.

Μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2022 κατέγραψε η τιμή του λαδιού κατά 18,6%, των κατεψυγμένων μαλάκιων κατά 5,8%, η τιμή πώλησης των βρεφικών πανών -από τις οποίες αφαιρέθηκε ο ΦΠΑ- κατά 4,3% και του κυλίνδρου υγραερίου κατά 3,2%.

Οι τιμές παρουσιάζουν μειώσεις έναντι του προηγούμενου μήνα. Σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 29 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση με κυριότερη στην τιμή για τον κύλινδρο υγραερίου κατά 9%, του λαδιού κατά 6%, οι τιμές για τα κατεψυγμένα μαλάκια κατά 5%, για τα όσπρια κατά 3,6%, του ρυζιού 3%, των φρέσκων ψαριών κατά 2,6%, της ζάχαρης 2,4%, του τυριού 2%, του αλευριού 1,7%, των ζυμαρικών 1,4% και του φρέσκου γάλακτος 1%. Μειώσεις καταγράφουν επίσης οι τιμές για το χαρτί υγείας κατά 3,4%, τα μαλακτικά ρούχων 1,5%, το βρεφικό γάλα 1,8%, οι βρεφικές πάνες 1% και οι σερβιέτες υγείας 1%.

Αύξηση σε σχέση με τον Μάιο κατέγραψαν οι τιμές για τα χόρτα/λαχανικά 6,6%, τους ντοματοχυμούς κατά 5,8%, οι τιμές των φρέσκων και κατεψυγμένων με 3,2% και 2% αντίστοιχα, των αυγών κατά 1,4%, του νερού 1,2% και οι τιμές για βρεφικές τροφές 0,9%.

Στην ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 65 προϊόντων, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές και, συγκεκριμένα, σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. "Μετά και την τελευταία καταγραφή στις 6 Ιουλίου 2023, διαπιστώνεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται με σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές εφόσον σε ποσοστό πέραν του 80% των προϊόντων επήλθαν μειώσεις τιμών ίσες ή και μεγαλύτερες από τον συντελεστή", αναφέρει η Υπηρεσία, που παροτρύνει τους καταναλωτές να κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλάβη στο σύστημα παραγωγής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς
Κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες
Αρχίζει εντός των επόμενων ημερών η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία-Πρώτη επαρχία η Λευκωσία
Κηδεύτηκε 110 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Δημήτρης Τσαούσης-«Παρέμεινε αγέρωχος, περήφανος και ελεύθερος»
Η Κύπρια ζωγράφος που έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη-«Η τέχνη είναι ένας διάλογος ανάμεσα στις γενιές»
Σε υποπαραλλαγή της Όμικρον οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο
Πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ και διεθνή κοινότητα για το Κυπριακό ζήτησε ο Δαμιανός
Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία αλλά με βροχές-Ο καιρός μέχρι την Τρίτη
Σωτήρια παρέμβαση ναυαγοσωστών για λουόμενο στην Πάφο-Μπήκε στο νερό μεθυσμένος
Συντεχνίες ΡΙΚ: Ταχείς διαδικασίες για επίλυση του θέματος με τις συντάξεις