Αλλάζει το καθεστώς για τις 17 τ/κ περιουσίες στην Ακτή Μακένζυ με τη μέθοδο win-win

Στο διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το κράτος με τη διαχείριση των δεκαεπτά τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας οικοπέδων στην Ακτή Μακένζυ, επιχειρεί να βάλει φρένο το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους αρμόδιους, όπως το καθεστώς μίσθωσης των περιουσιών, οι μη εγκεκριμένες πολεοδομικές αναπτύξεις, η παράνομη λειτουργία, αλλά και η απουσία ενός πλαισίου που να ρυθμίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή για αρκετά χρόνια.

Το εν λόγω πρόβλημα, τέθηκε ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, όπου και αναλύθηκαν τα θέματα που προκύπτουν, όπως και οι παράμετροι, ώστε να αντιμετωπιστεί ολιστικά το πρόβλημα. Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών Γιώργος Ματθαιόπουλος, «η ιστορία με τα οικόπεδα στην Ακτή Μακένζυ χρονολογείται από το 1976, όταν αρχικά είχαν δραστηριοποιηθεί στον χώρο ένας αριθμός εκτοπισμένων, φτιάχνοντας κάποια καταλύματα. Ακολούθησε μια πιο οργανωμένη μορφή το 1986, όταν έγινε ένας διαχωρισμός οικοπέδων από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Επειδή τη διαχείριση την είχε ο Δήμος Λάρνακας, παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα σε αριθμό εκτοπισμένων, για να αναγείρουν καφεστιατόρια. Μάλιστα τότε, η Πολεοδομία πέραν από τον διαχωρισμό των οικοπέδων είχε δώσει στους εκτοπισμένους και αρχιτεκτονικά σχέδια».

Ακολούθως, το 1987, φαίνεται να υπογράφηκαν συμβάσεις μίσθωσης των οικοπέδων για 33 χρόνια, όπου ήταν και η περίοδος μίσθωσης, με δικαίωμα για ανανέωση για ακόμη δέκα χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούσαν και τα δυο μέρη, δηλαδή ο Δήμος Λάρνακας και οι μισθωτές και ταυτόχρονα, δεν παρατηρούνταν οποιεσδήποτε παραβιάσεις στον όρο των μισθώσεων.

Σημαντικό ωστόσο, είναι το γεγονός πως την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Ματθαιόπουλο, «μεσολάβησε η Νομοθεσία του Κηδεμόνα το 1991 και παρόλο που έγινε η Νομοθεσία, είχε αφεθεί το ζήτημα ως έχει. Ωστόσο, το 2008, μετά και από υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, δεν νομιμοποιείτο ο Δήμος να ασκεί καθήκοντα διαχειριστή στην ίδια την περιοχή. Άρα, οι ίδιες οι συμβάσεις ήταν προβληματικές, καθώς με βάσει τη Νομοθεσία, διαχειριστής των Τ/κ περιουσιών, ήταν ο Κηδεμόνας Τ/κ περιουσιών. Ως εκ τούτου το 2009, έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για αναθεώρηση των συμβάσεων μίσθωσης και για να υπογραφούν νέες συμβάσεις με τον Κηδεμόνα. Ωστόσο, δεν καρποφόρησαν οι συγκεκριμένες προσπάθειες και το 2012 έγιναν νέες ενέργειες, και αποφασίστηκε τότε να εκμισθώσει ο Κηδεμόνας τον χώρο στο Δήμο Λάρνακας και ο Δήμος Λάρνακας στη συνέχεια να έχει συμβόλαια με τους μισθωτές. Παράλληλα, είχαν ξεκινήσεις οι εκμισθώσεις επί εκμισθώσεων, δηλαδή, οι αρχικοί μισθωτές, είχαν αρχίσει να υπενοικιάζουν σε τρίτους τα υποστατικά».

Επιπρόσθετα, το 2012, ο Δήμος Λάρνακας είχε αρχίσει μια προσπάθεια, ώστε να υπογράψει νέα συμβόλαια με όλους τους μισθωτές, ωστόσο, από τους 17 που κλήθηκαν να υπογράψουν, οι πέντε είχαν ανταποκριθεί. Έτσι, κατέληξαν το 2016, με τον τερματισμό των συμβάσεων μίσθωσης από τον Δήμο και ο Κηδεμόνας να τερματίσει παράλληλα, τη σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του ιδίου και του Δήμου Λάρνακας.

Από 1η Ιανουαρίου του 2017, ανέφερε ο κ. Ματθαιόπουλος, «δεν υπάρχει σύμβαση μίσθωσης σε ισχύ για κανένα μισθωτή. Ακολούθησαν αναγκαστικά, μια σειρά από ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για το θέμα όπως, κτηματολογικές εργασίες, καθορισμός ενοικίων, μελέτη του θέματος από τον Γενικό Εισαγγελέα λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, διότι υπήρχαν συμβάσεις του 1983, οι οποίες ναι μεν τερματίστηκαν, ωστόσο, φαίνεται να μην είχε γίνει ο τερματισμός με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί νομική πολυπλοκότητα και σε μισθωτές που δεν επιθυμούσαν την αποχώρηση τους από την περιοχή».

Έτσι, σήμερα, μελετά από μελέτη διαφόρων τμημάτων, οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο δράσης, όπου περιλαμβάνει τη διαχείριση του κάθε οικοπέδου στη βάση των δεδομένων, του ιστορικού και της διαχείρισης που έτυχε, για να προχωρήσουν στη συνομολόγηση των νέων συμβάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που ίσως υπάρξουν, ο κ. Ματθαιόπουλος είπε πως, «σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και είναι κάτι που αναμένεται, όμως θεωρούμε ότι δεν θα είναι τέτοιες που θα μπλοκάρουν τον Κηδεμόνα. Θεωρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υποστατικών και των κατόχων τους, αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το όφελος που θα έχουν από τη νομιμοποίηση της δραστηριοποίησής τους, καθώς θα αναπτύξουν και οι ίδιοι καλύτερα τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες τους. Την ίδια ώρα όμως, αναμένουμε αντιδράσεις από κάποιους που είχαν μια συμπεριφορά, που εισέπρατταν πάρα πολλά μεγάλα χρηματικά ποσά από υπενοικιάσεις και δεν κατέβαλλαν τίποτα, ούτε στον Δήμο, ούτε στον Κηδεμόνα. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα δουν ότι η προσπάθεια είναι προς όφελος και των ιδίων και εκτιμώ ότι σε μεγάλο βαθμό θα είναι θετικά τα αποτελέσματα».

Καταλήγοντας, ο κ. Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε αυτή τη δράση ως μια ενέργεια win-win. «Βάζοντας και τον Δήμο στο παιχνίδι, θα έχουμε μια συμβατική συνεργασία μεταξύ μας, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να προχωρεί τόσο σε ανάπτυξη έργων υποδομής, ανάπλασης πεζοδρομίων και θα βελτιώνει συνεχώς το προϊόν της περιοχής. Επίσης, ο Δήμος θα έχει και τον έλεγχο στους κοινόχρηστους χώρους, από την άποψη ότι θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, ενδεχομένως να τοποθετήσει και τροχονόμους για να ελέγχουν για τυχόν αυθαίρετες μετατροπές των υποστατικών, ούτως ώστε να αναπτυχθεί και να είναι στολίδι η περιοχή. Άρα, αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το όφελος που θα έχουν από μια υγιείς ανάπτυξη της περιοχής».

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας