Κλειδώνει στο πλάνο ανάπτυξης του «Αφροδίτη» η Κυβέρνηση-Θετικά νέα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η επιβεβαιωτική γεώτρηση Α3 στο κοίτασμα Αφροδίτη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι φαίνεται ότι θα υπάρξουν θετικά νέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ομίλου Green Energy, στη Λευκωσία, ο κ. Παπαναστασίου, ανέφερε ότι η γεώτρηση ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου και υπάρχουν κάποιες αρχικές τοποθετήσεις αλλά ανεπίσημες.

«Η γεώτρηση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, έχει πάει σε σημείο το γεωτρύπανο το οποίο επιβεβαιώνει τις ποσότητες, πιθανόν να υπάρχει και κάτι νεότερο μετά που θα αξιολογηθεί για την ποιότητα του φυσικού αερίου, αλλά φαίνεται ότι τα νέα μας είναι θετικά», είπε.

Σημείωσε ότι πρόκειται περί μιας γεώτρησης η οποία έγινε στο κέντρο του κοιτάσματος, ύστερα από δύο προηγούμενες γεωτρήσεις που έγιναν, η μία ανατολικά, και η άλλη δυτικά. «Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε γεώτρηση στο κέντρο του κοιτάσματος για να επιβεβαιώσει τις ποσότητες και την ποιότητα του φυσικού αερίου την οποία ουσιαστικά αναμέναμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη γεώτρηση, είπε, ότι ενώ είναι επιβεβαιωτική, βρίσκεται σε βάθος το οποίο, με μικρή παρέμβαση, μπορεί να θεωρηθεί και γεώτρηση ανάπτυξης του κοιτάσματος. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο εξόρυξης του κοιτάσματος μιλά για αρχές 2028, αλλά, «εύκολα μπορεί να γίνει και 2027, οπότε, καταλαβαίνετε, είναι καλό από τεχνικής πλευράς να γνωρίζεις ότι υπάρχει συγκεκριμένη γεώτρηση η οποία εάν γίνει παρέμβαση μπορεί να γίνει γεώτρηση για ανάπτυξη».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι τα αποτελέσματα της ίδιας της γεώτρησης αναμένονται μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ παράλληλα εξετάζουν, για τέλος Αυγούστου, να σταλεί απάντηση στη διαχειρίστρια εταιρεία, την Chevron, για το αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης, το οποίο έχει αποστείλει πριν περίπου ενάμιση μήνα. «Έχουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου να δώσουμε τα σχόλιά μας σε αυτό το σχέδιο, οπότε τα δυο αυτά γεγονότα, η ολοκλήρωση της γεώτρησης, αλλά και το ότι έχει υποβληθεί πλάνο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, θα είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει το Υπουργείο, και θα ενημερώσει τη συγκεκριμένη εταιρεία», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο και Ισραήλ, ο Υπουργός είπε ότι συμφωνήθηκαν χτες τα ονόματα τα οποία θα λαμβάνουν μερος στις δυο τεχνικές επιτροπές. Υπενθύμισε ότι υπάρχουν οι δυο επιτροπές οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας πριν περίπου ένα μήνα - φυσικού αερίου και υδρογόνου και η άλλη για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών (Κύπρου και Ισραήλ) – και οι οποίες θα ξεκινήσουν εργασίες περί τα τέλη αυτού του μήνα. Η πιθανότητα είναι ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι’ αυτό στην Τριμερή στις 26 Ιουλίου, είπε, και ερωτηθείς σχετικά ανάφερε ότι έχουν συμφωνηθεί οι στόχο, που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κληθείς να πει αν υπάρχουν κάποιες εξελίξεις όσον αφορά άλλα κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι υπάρχουν τα κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται λίγο πιο νότια της οικονομικής ζώνης της Κύπρου, και από τα οποία, το πιο γρήγορο, πιθανό να είναι το "Κρόνος", το οποίο ουσιαστικά, όπως ανέφερε, είναι υπό τη διαχειρίστρια εταιρεία, την ΕΝΙ, ενώ, βρίσκεται και η TOTAL στο ίδιο κοίτασμα, και αξιοποιείται αυτή τη στιγμή, ώστε να υπάρχει κάποιου είδους γρήγορη ανάπτυξη, ώστε να μπορεί να επιφέρει εισοδήματα, πρώτα για την εταιρεία, για απόσβεση των δαπανών με τα οποία έχει επιβαρυνθεί, αλλά μετέπειτα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δειτε Επισης

Παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ ο ΠτΔ-«Στο 17,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού η συνεισφορά των ΑΠΕ»
Έκκληση Δημοσιονομικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί από 2025 να διατηρούν πορεία ελλειμμάτων και χρέους
Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας-«Ήθελαν να σώσουν τα τομάρια τους και όχι να τη βοηθήσουν»
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής
Βάζει μπροστά το μεταναστευτικό πρόβλημα για την τοποθέτηση κάμερας στον Άγιο Δομείτο ο σύμβουλος Τατάρ
Επιστολή Αννίτας στον Πρόεδρο-Ζητά 4 εκατομμύρια ευρώ για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό