Εκτός από τη ζέστη, έχουμε και τα κουνούπια-Ανυπόφορη η κατάσταση σε περιοχές της πρωτεύουσας

Δεν έφταναν οι υψηλές θερμοκρασίες, αφόρητη έχει γίνει η κατάσταση και με τα κουνούπια, αφού τον τελευταίο μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχτηκαν δεκάδες παράπονα για εστίες κουνουπιών από πολίτες, κυρίως για περιοχές στην πρωτεύουσα.

Παρόλο που οι ψεκασμοί συνεχίζονται σε όλη την Κύπρο από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό και πως χρειάζεται περαιτέρω εμπλοκή των Δήμων, αλλά και ενέργειες από τους ίδιους τους πολίτες ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνισή τους.

Το προηγούμενο διάστημα οι Υπηρεσίες είχαν τεθεί σε συναγερμό λόγω της εμφάνισης των μολυσματικών κουνουπιών του είδους Aedes aegypti και Aedes albopictus, σε Λάρνακα και Λεμεσό, με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, να φέρνουν αποτέλεσμα. Αυτή την περίοδο που οι περισσότερες αναφορές αφορούν τις περιοχές της Λακατάμιας και του Καϊμακλίου, αναμένεται να υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες για εξάλειψη του φαινομένου. «Έχει σταλθεί προσωπικό στη λίμνη του Μαγκλή, το οποίο θα προχωρήσει σε σχετική διερεύνηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή», σχολίασε μιλώντας στον REPORTER ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eστίες κουνουπιών στην Κύπρο τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες και τα ελαστικά

Είχε αποτέλεσμα η ενημέρωση από πόρτα σε πόρτα

Φαίνεται πως το πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού, από πόρτα σε πόρτα, με τις προτροπές όπως και το ενημερωτικό φυλλάδιο που δινόταν στους κατοίκους των περιοχών που είχαν εντοπιστεί δεκάδες εστίες μολυσμένων κουνουπιών, έφερε καλά αποτελέσματα. Όπως είπε ο κος Ηροδότου, υπάρχουν καλές ενδείξεις από το πρόγραμμα, αφού φαίνεται πως μειώθηκαν τα κουνούπια σε Λάρνακα και Λεμεσό, ωστόσο θα έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίσης, μέχρι τέλος του χρόνου, θα διαφανεί εάν θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα και από το πιλοτικό πρόγραμμα στείρωσης των αρσενικών κουνουπιών. «Στάλθηκαν αυγά στο εξωτερικό, παράχθηκαν στα εργοστάσια, στειρώθηκαν τα αρσενικά μολυσμένα κουνούπια και στη συνέχεια στάλθηκαν πίσω στην Κύπρο. Το γεγονός ότι στειρώθηκαν φαίνεται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα».

Αυτό που έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των κουνουπιών, είναι η ενημέρωση του κοινού και η συνέχιση των πρακτικών που ακολουθήθηκαν τον χειμώνα. «Η πρακτική που πρέπει να ακολουθείται από τους πολίτες είναι η ίδια που είχε ανακοινωθεί κατά την εμφάνιση των μολυσματικών κουνουπιών, δηλαδή το άδειασμα δοχείων συλλογής νερού, κονσερβοκούτια και άλλα τενεκεδάκια γεμάτα με βρόχινο νερό, ανθοδοχεία, σπασμένα μπουκάλια, εγκαταλελειμμένα (μεταχειρισμένα) ελαστικά οχημάτων και βουλωμένες υδρορροές. Έχει εμπεδωθεί η πρακτική και έχει γίνει αισθητή η διαφορά σε σύγκριση με πέρσι».

Οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών δεν σταματούν σχεδόν ποτέ, παρά μόνο, κατά τους χειμερινούς μήνες. Όμως δεν αρκούν μόνο οι ψεκασμοί, με τον κ. Ηροδότου να ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να είναι παντού οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και πως επιβάλλεται η βοήθεια από τους Δήμους για την εξάλειψη των κουνουπιών. «Θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν ενεργό ρόλο στις ενέργειες που ακολουθούνται και στις προσπάθειες που γίνονται. Εάν ενισχυθούν οι προσπάθειες, θα μειωθεί και το πρόβλημα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι ECDC για αύξηση κινδύνου μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια στην Ευρώπη

Δειτε Επισης

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής