Ευελιξία, ευεξία και εξισορρόπηση στην εργασία

Οι ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εντεινόμενη αύξηση του πληθωρισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα ρευστό οικονομικό περιβάλλον που μεταξύ άλλων επηρέασε και την αγορά εργασίας με κυρίαρχο στοιχείο την αβεβαιότητα. Ιδιαίτερα η πανδημία, συντέλεσε στην επιτάχυνση αυτών των αλλαγών, με τους εργαζόμενους να αναπτύσσουν διαφορετικές απαιτήσεις από τους εργοδότες, που απορρέουν κυρίως από την ανάγκη καλύτερης εξισορρόπησης της οικογενειακής με την επαγγελματική τους ζωή και τη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Οι απαιτήσεις αυτές αποτελούν και τις βασικές παραμέτρους για το τι καθορίζει έναν εργοδότη, ελκυστικό.

Σημαντικοί όροι όπως η ευελιξία, η εργασιακή κουλτούρα, η ευεξία των εργαζομένων, η προσαρμογή της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής και το συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, ήρθαν πλέον για να μείνουν.

Οι άνθρωποι στο επίκεντρο

Η εργασιακή κουλτούρα της Philip Morris International έχει ενσωματωθεί πλήρως σε κάθε κομμάτι της επιχειρησιακής λειτουργίας της θυγατρικής της, Philip Morris Cyprus. Αυτό έχει αναδειχθεί ξεκάθαρα από τον πρώτο κιόλας χρόνο ολοκληρωμένης παρουσίας της εταιρείας στην Κύπρο, έχοντας ήδη επιτύχει την πιστοποίησή της ως Great Place to Work® - Certified™ (GPTW) για την περίοδο Δεκέμβριος 2022 - Δεκέμβριος 2023. Σύμφωνα με την αξιολόγηση που προέρχεται από το ίδιο το προσωπικό της εταιρείας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι αισθάνονται υπερήφανοι που εργάζονται για την εταιρεία στην Κύπρο, με το 96% να κρίνει ως σπουδαίο το εργασιακό περιβάλλον. Η κουλτούρα της συμπερίληψης είναι μια από τις σημαίες βιωσιμότητας που περήφανα κυματίζει o οργανισμός.

Η φιλοσοφία είναι απλή και εντοπίζεται στην καρδιά της επιχειρηματικής στρατηγικής της Philip Morris Cyprus: Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν και να εργάζονται σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο όχι μόνο αποδέχεται την ατομικότητά τους και προωθεί τη συμπερίληψή τους σε μια κοινότητα με αρχές και αξίες, αλλά ταυτόχρονα τους σπρώχνει προς τη δική τους προσωπική επιτυχία.

pmi -2

Βασικός άξονας είναι η παροχή ίσων ευκαιριών για όλους τους εργαζόμενους, αποκλείοντας κάθε είδους διάκριση και διασφαλίζοντας μισθολογική ισότητα στις ίδιες θέσεις εργασίας, μέσω πολύ συγκεκριμένων μηχανισμών υλοποίησης. Το υγιές αυτό εργασιακό περιβάλλον καλλιεργείται και συμπληρώνεται μέσα από τις καθημερινές σχέσεις των εργαζομένων και της διοίκησης, δομημένο σε μια βασική αρχή: αυτήν της εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιστοποίησης GPTW, τo 100% των ερωτηθέντων στη Philip Morris Cyprus δηλώνουν ότι οι άνθρωποι της εταιρείας νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και ανήκουν σε μια κοινότητα, στην οποία το 87% δηλώνει ότι λαμβάνει τη στήριξη που χρειάζεται και το 93% αισθάνεται το ενδιαφέρον και τη φροντίδα της διοίκησης. Στις δηλώσεις αυτές, όταν προσθέσει κανείς και ότι το 100% αξιολογούν ως ασφαλή τον εργασιακό τους χώρο, τότε είναι φανερό ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας όχι μόνο αισθάνονται, αλλά επικροτούν τις πρακτικές που εφαρμόζονται.

«Ο σεβασμός προς τον εργαζόμενο και η δίκαιη αντιμετώπισή του, αποτελούν τις κορωνίδες της σχέσης της εταιρείας με τους εργαζομένους μας», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, Σταύρος Δρακουλαράκος, σημειώνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που «οι άνθρωποί μας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη των απαιτητικών στόχων μας».

Ευεξία και ψυχική υγεία

Η PMI, ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στην παραγωγή και εμπορία εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης καπνού, επιδιώκει να καταστεί ένας οργανισμός που θα έχει ένα καθαρά θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Στόχος, η επίτευξη ενός μέλλοντος απαλλαγμένου από τον καπνό του τσιγάρου. Σε αυτό το όραμα, πρωταρχικό ρόλο έχουν οι άνθρωποι της εταιρείας, με τον μετασχηματισμό να καθοδηγείται από την ποικιλόμορφη κοινότητα ταλαντούχων και δημιουργικών ατόμων που επαναπροσδιορίζουν συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Για να το πετύχει αυτό, έχει θέσει ως βασικό στόχο την ψυχική και σωματική υγεία πρώτα από όλα των δικών της ανθρώπων, αλλά και τη δημιουργία μιας κουλτούρας συνεχούς εκμάθησης, αναγνώρισης και επιβράβευσης. Ο όρος ευεξία έχει ενσωματωθεί πλήρως στους μηχανισμούς και τα προγράμματα που υλοποιεί για τους εργαζομένους της, προσφέροντας όχι μόνο ευελιξία στον τρόπο και χρόνο εργασίας, αλλά και ευκαιρίες coaching για όλους εντός του οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς της καινοτομίας και σαφέστατα τους πρεσβευτές του σκοπού της Philip Morris International στην Κύπρο, «για έναν κόσμο χωρίς καπνό τσιγάρου». Η διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι ψυχικά και σωματικά υγιείς, έχουν κοινωνικά ερεθίσματα και δρουν σ’ έναν συμπεριληπτικό χώρο εργασίας με ίσες ευκαιρίες είναι εξίσου σημαντικό όσο η παροχή οικονομικών ωφελημάτων.

Δειτε Επισης

Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος