Καταγγελία εναντίον αστυνομικού ότι έλαβε 500 ευρώ για να εξασφαλίσει βίζα αλλοδαπού

Την ώρα που η Αστυνομία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από την κοινή γνώμη, για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς της σε διάφορες πολύκροτες υποθέσεις, ανοιχτά μέτωπα φαίνεται να υπάρχουν και εντός του Σώματος.

Και αυτό διότι, ουκ ολίγες φορές, η ηγεσία της Δύναμης δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τα ίδια της τα μέλη, σε ότι αφορά τις αποφάσεις της γύρω από συγκεκριμένες υποθέσεις σε βάρος αστυνομικών, κατηγορώντας την για δύο μέτρα και δύο σταθμά, ως προς το ζήτημα των πειθαρχικών και των διαθεσιμοτήτων. Για παράδειγμα, αστυνομικοί καταγγέλθηκαν για διαφθορά ή για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή βία στην οικογένεια, ωστόσο δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σε αντίθεση με μέλος που τέθηκε γιατί μετέφερε δύο κούτες τσιγάρα από τα κατεχόμενα.

Σε όλα αυτά που προηγήθηκαν, στην εξίσωση ήρθε να προστεθεί και άλλη μια υπόθεση, η οποία προκάλεσε επίσης ποικίλες αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας, που για άλλη μια φορά καταγγέλλουν εφαρμογή κανονισμών αλά καρτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, αλλοδαπός μετέβη σε αστυνομικό σταθμό στη Λευκωσία (σ.σ δεν θα αναφερθεί για μην φωτογραφηθούν οι εμπλεκόμενοι), ζητώντας να μιλήσει με τον υπεύθυνο ενός Τμήματος.

Ο αλλοδαπός, είχε αναφέρει στον Υπεύθυνο πως έδωσε 500 ευρώ σε μια αστυνομικό, που υπηρετεί στον εν λόγω Σταθμό, υποσχόμενη πως θα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει βίζα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο αλλοδαπός ισχυρίστηκε πως έχει παρέλθει χρόνος, χωρίς ο ίδιος να εξασφαλίσει τη βίζα του και συνεπώς αποφάσισε να την καταγγείλει.

Η καταγγελία, έγινε αρχικά προφορικά, ωστόσο στη συνέχεια, η αστυνομικός επέστρεψε τα 500 ευρώ στον αλλοδαπό, με τον ίδιο να ευχαριστεί τον υπεύθυνο που μεσολάβησε. Τότε, ο υπεύθυνος του ανέφερε πως δεν μεσολάβησε για κάτι τέτοιο, αντιθέτως, ζήτησε από τον αλλοδαπό όπως του δώσει γραπτή κατάθεση για το τι ακριβώς συνέβη, ώστε να διερευνηθεί. Στη συνέχεια, κατάθεση επισύναψε και ο ίδιος ο υπεύθυνος, καταγράφοντας τα γεγονότα.

Η καταγγελία έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ενημερώθηκε το Αρχηγείο και διατάχθηκε έρευνα σε σχέση με τα χρήματα που έλαβε η αστυνομικός, τα όσα προηγήθηκαν μεταξύ τους και τα όσα ακολούθησαν μετά που μετέβη στον αστυνομικό Σταθμό.

Την εν λόγω καταγγελία, επιβεβαίωσε στον REPORTER, αρμόδια η πηγή, η οποία ανέφερε πως διερευνάται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, ωστόσο η αστυνομικός δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Όπως μας αναφέρθηκε, αν προκύψει ανάγκη που θα δικαιολογεί τη διαθεσιμότητα, τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες.

Πάντως, το γεγονός πως δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, δεδομένου της καταγγελίας, είναι κάτι που σχολιάστηκε ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Διαδοχικές υποθέσεις

Υπενθυμίζεται, πως πριν περίπου τρεις εβδομάδες, καταγγέλθηκε αστυνομικός για βία στην οικογένειας, έπειτα από την οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για λοχία που υπηρετεί στο Αρχηγείο, σε βάρος του οποίου διερευνώνται αδικήματα που σχετίζονται με βία στην οικογένεια.

Μετά την καταγγελία, η Αστυνομία άρχισε έρευνα, ενώ ο λοχίας, στις 22 Ιουνίου 2023, με απόφαση της ηγεσίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και εναντίον του διερευνάται, τόσο πειθαρχική όσο και ποινική υπόθεση.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, άλλοι δύο αστυνομικοί καταγγέλθηκαν για βία στην οικογένεια και για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στην υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης, μέλος της Δύναμης είχε καταγγελθεί στις 25 Μαΐου από πολίτη, πως όταν ο αστυνομικός ανέλαβε να διερευνήσει άλλη υπόθεση που ήταν παραπονούμενη, την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του φερόμενου θύματος, έλαβε κατάθεση από την γυναίκα και στη συνέχεια αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις την κάλεσε για ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση. Τότε, όπως υποστήριξε μετέπειτα σε καταγγελία του το θύμα, από τα λεγόμενα του αστυνομικού αισθάνθηκε ότι παρενοχλείτε σεξουαλικά.

Έτσι, περίπου δέκα μέρες αργότερα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, προέβη σε καταγγελία για το περιστατικό και ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με τη διερεύνηση να βρίσκεται ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οποία έχει διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή. Ωστόσο, στη συνέχεια, η ηγεσία του Σώματος αποφάσισε όπως αρθεί η διαθεσιμότητα του.

Σε ότι αφορά στην δεύτερη υπόθεση, στην οποία αστυνομικός καταγγέλθηκε για βία στην οικογένεια, με παραπονούμενους τους γονείς του, το μέλος της δύναμης επίσης επέστρεψε στα καθήκοντά του, παρότι η έρευνα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως ανέφερε αστυνομική πηγή, για την υπόθεση λήφθηκαν καταθέσεις από τους παραπονούμενους, αλλά και τον φερόμενο θύτη, με τον φάκελο της υπόθεσης να αναμένεται να αποσταλεί στο Αρχηγείο για οδηγίες, ωστόσο υπέδειξε πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

Παρότι λοιπόν εναντίον του αστυνομικού διερευνάται πιθανή διάπραξη τόσο ποινικών, όσο και πειθαρχικών αδικημάτων, αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Σώμα, αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν κρίθηκε σκόπιμο να ανανεωθεί από την Αστυνομία ή να παραταθεί, με βάση τα δεδομένα που είχαν ενώπιον τους.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως διερευνάται και καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης γυναίκας αστυνομικού, η οποία κατονόμασε και ενέπλεξε στην υπόθεση τρία μέλη της Δύναμης που εργάζονται σε νευραλγικά πόστα που συνδέονται άμεσα και ηγεσία του Σώματος.

Η καταγγελία της παραπονούμενης έγινε στις 25/2/2023 και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε άμεσα, ωστόσο δεν οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου για διάταγμα προσωπορκάτησης του, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, αφού η Αστυνομία έκρινε, σύμφωνα με την θέση της, πως δεν ήταν απαραίτητο.

Η υπόθεση διερευνήθηκε από το ΤΑΕ Λεμεσού, ωστόσο ο φάκελος πηγαινοέρχεται από την Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία, ώστε να γίνουν περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν, ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται πως υπό διερεύνηση βρίσκονται τρία πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας μόνο τέθηκε σε διαθεσιμότητα, σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Και αυτό διότι, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα, αποφασίστηκε η λήψη διοικητικών μέτρων και έτσι ο ένας μετατέθηκε σε άλλο τμήμα, ενώ ο δεύτερος έλαβε άδεια.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου