Θέλει αποστολή sms ή email στους παραβάτες των καμερών η Αστυνομία

Μεγάλη χρονοκαθυστέρηση παρατηρείται στην παραλαβή των εξώδικων προστίμων μέσων ταχυδρομείων στους παραβάτες που φωτογραφίζουν τα συστήματα φωτοεπισήμανσης στους δρόμους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να καθυστερούν να παραλάβουν τις ειδοποιήσεις αλλά και να πάνε στο ταχυδρομείο, με την Αστυνομία την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια που καταβάλλει να επισπεύσει τη διαδικασία εξόφλησης προστίμων, να προτείνει τροποποίηση της Νομοθεσίας, με αποστολή εξωδίκων μέσω sms ή email.

Η δυνατότητα ενημέρωσης του παραβάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω σύντομου τηλεφωνικού γραπτού μηνύματος, είναι κάτι που απασχολεί έντονα τις Αρχές το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό και πρόκειται να τεθεί ενώπιον της Βουλής, ώστε να υπάρξει τροποποίηση της υφιστάμενης Νομοθεσίας, αλλά και να επισπευσθούν οι διαδικασίες παράδοσης και εξόφλησης των χιλιάδων προστίμων που εκδίδονται από τις κάμερες τροχαίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, για το 85,2% των παραβιάσεων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς εξώδικα στους παραβάτες και δεν πληρώθηκαν ούτε τα μισά, καθώς από τα 181,920 εξώδικα που αποστάλθηκαν, έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής τα 67,362.

Όσον αφορά την τροποποίηση της Νομοθεσίας, ο υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσος Ασιήκκης, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι περιλήφθηκε πρόνοια στο Νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βάση του οποίου θα παρέχεται στην Αστυνομία η εξουσιοδότηση μέσω του Νόμου, να έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει και να ενημερώνει τον επηρεαζόμενο που εκκρεμεί εις βάρος του ένα εξώδικο πρόστιμο ή εκκρεμεί υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου. «Αυτή η δυνατότητα είναι κάτι που θα συζητηθεί στη Βουλή, άρα είναι εκεί που θα διαφανούν οι προθέσεις και κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτό, ότι με την ενημέρωση που θα γίνεται θα θεωρείται ότι το παρέλαβε ο επηρεαζόμενος».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Ασιήκκης, «είναι μια απόφαση που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς πρέπει να αποφασιστεί κατά πόσο θα αναφέρεται και στον παραβάτη το είδος και το ύψος του προστίμου στο συγκεκριμένο μήνυμα. Είναι κάτι που πρέπει να ετοιμαστεί μέσα από το Νομοσχέδιο, αλλά είναι και θέμα τεχνικών δυνατοτήτων την ίδια ώρα. Είτε θα ενημερώνεται ότι έχει ένα εξώδικο που εκκρεμεί εις βάρος του, είτε ότι επίκειται η ποινική του δίωξη είτε θα του λέει επιπρόσθετα και το ύψος του προστίμου και επακριβώς το αδίκημα που διέπραξε».

Για το θέμα των απλήρωτων εξωδίκων, η Αστυνομία αποδίδει αυτό το φαινόμενο πάντως, σε διάφορες εξηγήσεις. «Η πιο σημαντική είναι ότι εσκεμμένα οι πολίτες δεν μεταβαίνουν στην πλησιέστερη ταχυδρομική τους υπηρεσία που τους υποδεικνύεται μέσω της συστημένης ειδοποίησης, που τους έρχεται σπίτι για να παραλάβουν ένα συστημένο έγγραφο. Φαίνεται να γίνεται εσκεμμένα αυτό, καθώς θεωρούν ότι είναι ειδοποίηση από τη φωτοεπισήμανση, είτε εξώδικο, είτε ότι θα πάνε δικαστήριο. Αυτή είναι η πλειονότητα των απλήρωτων εξωδίκων και γι’ αυτό τον λόγο θα λάβουμε μέτρα».

Ένα από τα μέτρα που γίνονται σκέψεις να ληφθούν, είναι όταν θα επιχειρήσει κάποιος να ταξιδέψει εκτός Κύπρου μέσω αεροδρομίου και λιμανιού, θα του επιδίδεται το εξώδικο που έχει εις βάρος του ή η ειδοποίηση ότι θα πάει δικαστήριο και θα θεωρείται η συγκεκριμένη ημερομηνία, ως η ημέρα έκδοσης τους εξωδίκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση με τη Νομοθεσία που υπάρχει, εάν κάποιος χρησιμοποιεί μια συσκευή με την οποία παρεμποδίζει τη λειτουργία των συστημάτων φωτοεπισήμανσης, υπάρχει η ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, ή χρηματική ποινή ή και τα δυο μαζί. «Όσον αφορά τη χρηματική ποινή που μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, είναι 3,417 ευρώ και αυτό που επιθυμούμε είναι την αύξηση του ποσού σε 5,000 ευρώ. Αυτό που επιχειρείται να αλλαχθεί στην παρούσα Νομοθεσία, είναι πέραν του αδικήματος όταν κάποιος παρεμποδίζει τη λειτουργία των καμερών με μια συσκευή, είναι να γίνει αδίκημα όταν κάποιο πρόσωπο, επιχειρεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, να παρεμποδίζει τη λειτουργία των καμερών, όπως για παράδειγμα που πάνε και παρκάρουν πίσω από τα βανάκια».

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 27χρονος για παράνομη απασχόληση σε εργοτάξιο-Κατηγορήθηκε ο εργοδότης του
Εικοσιτετράχρονος εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών
Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο
Δεκατριάχρονος με σκούτερ παρασύρθηκε από όχημα-Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
Κλείνουν δρόμοι σε Λάρνακα και Λευκωσία λόγω της επίσκεψης Εμίρη Κατάρ στην Κύπρο
Έκρηξη βόμβας έξω από οικία στην Έγκωμη
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους ναρκωτικά-Eπιχείρησαν να διαφύγουν
Με πιστόλι οι πυροβολισμοί από κουκουλοφόρο έξω από καφενείο στη Λάρνακα-Εντός του υποστατικού οι θαμώνες
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Η επέλαση της συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη και η «εποχή της μόνιμης κρίσης»