Η Κοινοτάρχης, ετών 28-«Η εμπειρία του παλιού και η όρεξη του νέου χρυσή συνταγή»
Στέλιος Περικλέους 06:00 - 15 Ιουλίου 2023
Εδώ και δεκαετίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πρόσωπα μεγάλα σε ηλικία να κατέχουν θέσεις εξουσίας στον τόπο μας. Ωστόσο, εν έτει 2023, αυτό αρχίζει-σιγά σιγά να αλλάζει, βλέποντας νέους ανθρώπους, γεμάτους όρεξη, όραμα και φρέσκες ιδέες να υπηρετούν τόσο σε θέσεις εξουσίας, όσο και θέσεις κλειδιά. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι η Νικόλ Νεοφύτου, 28 ετών, η οποία πρόσφατα ανέλαβε τη θέση της Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Φοινιού και έτσι έγινε η νεαρότερη Κοινοτάρχης στην Κύπρο.
Η κ. Νεοφύτου είχε ενεργό ρόλο από τα παιδικά της χρόνια στο Κέντρο Νεότητας του Φοινιού, καθώς αποτελούσε μέλος του, ενώ η ιδιαίτερη αγάπη της προς την κοινότητα, την ώθησε να συμμετάσχει και ως Μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου. Σε συνέντευξη της στον REPORTER ανέφερε πως, «μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να παυθεί ο Κοινοτάρχης, προέκυψε κενό στην σύνθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου, στο οποίο άλλες τρείς θέσεις ήταν κενές. Οπότε, με την πλήρωση των θέσεων μελών που ήταν κενές και με μυστική ψηφοφορία στην πρώτη συνεδρία, επιλέχθηκα από τα υπόλοιπα μέλη για να εκτελώ τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Προέδρου και κατ’ επέκταση του Κοινοτάρχη».
Το όραμα και ο στόχος της Νικόλ Νεοφύτου είναι να προβάλει τα θετικά της Κοινότητας της, ενώ όπως ανέφερε, φαντάζεται σε λίγα χρόνια το Φοινί να είναι πιο κοντά στην πόλη από άποψη προσβασιμότητας και υποδομών.
Η Νικόλ Νεοφύτου βρίσκεται στο τιμόνι της κοινότητα του Φοινιού εδώ και τρεις μήνες και αναλύει τους στόχους της από εδώ και πέρα. Όπως είπε, «το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο ανάλαβε την 1η Απριλίου 2023 και αμέσως ξεκίνησε δουλειά με την καθαριότητα ολόκληρης της Κοινότητας και την καθαριότητα του ντεπόζιτου του πόσιμου νερού. Για εμάς το θέμα καθαριότητα είναι το Α και το Ω», ανέφερε, προσθέτοντας πως «βελτιώσαμε την πρόσβαση προς τον καταρράκτη της Χαντάρας, που είναι ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός της Κοινότητας, επιδιορθώσαμε υφιστάμενους δρόμους στον πυρήνα της Κοινότητας και φτιάξαμε το Δημοτικό Σχολείο και το προαύλιο του, όπου γίνονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο για ανάδειξη του γεφυριού του Σταυρού, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της Κοινότητας, η βελτίωση και η αναβάθμιση του υφιστάμενου πάρκου, Στέλιου Περικλέους, η δημιουργία Κοινοτικής Βιβλιοθήκης του χωριού και η δημιουργία βοτανικού κήπου στην Κοινότητα».
Ερωτηθείσα εάν η εικόνα που άφησε η παύση του προηγούμενου Κοινοτάρχη έχει επηρεάσει την κοινότητα του Φοινιού, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που τη θλίβει, ενώ παράλληλα υπέδειξε πως σκοπός της ίδιας είναι να εργάζεται για το κοινό καλό και ευελπιστεί πως κάποια στιγμή θα κλείσουν όλες οι πληγές.
«Δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν ισορροπίες, θέλει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να αφήσεις πίσω τις μαύρες σελίδες, που δυστυχώς δεν ήταν η πιο θετική προβολή του κατά τα άλλα πανέμορφου χωριού μας. Αυτό που με λυπεί και με πεισμώνει όμως είναι η συνεχής και αναίτια απρόκλητη επίθεση από κάποια πρόσωπα. Το Συμβούλιο κάνει προσπάθειες να έχει σύμμαχους σε μια κοινή προσπάθεια και όχι σε ανθρώπους που τοποθετούνται χωρίς να ακούσουν πρώτα και τις δύο πλευρές».
Παράλληλα, η νεαρότερη Κοινοτάρχης, υπέδειξε πως «χρειάζεται λίγος χρόνος για να κερδηθεί το στοίχημα, όμως έχω εμπιστοσύνη στο φιλότιμο και την καλοσύνη του κόσμου. Ακόμα και όσοι διατηρούν επιφύλαξη, είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρω να τους πείσω μέσα από τις πράξεις και τα έργα μας. Ο κόσμος θέλει να εργάζεσαι για το καλό της Κοινότητας».
Σε ερώτηση εάν, λόγω του νεαρού της ηλικίας, είναι δύσκολο για κάποιον να επιτελέσει έργο ως Kοινοτάρχης, η Νικόλ Νεοφύτου είπε πως, σίγουρα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, υποδεικνύοντας ωστόσο πως δεν είναι απαραίτητα για το νεαρό της ηλικίας, αλλά για τους περιορισμένους πόρους που έχει μια μικρή Κοινότητα, όπως για παράδειγμα το Φοινί.
«Είμαι ένα νεαρό άτομο που έχω γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια απομακρυσμένη ορεινή κοινότητα. Υπάρχουν σίγουρα πολλές δυσκολίες και προκλήσεις και αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης που ανέλαβα αυτή την στιγμή. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προκλήσεις και στις προσδοκίες και θεωρώ ότι αξίζω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο κόσμος. Οι δυσκολίες δεν θεωρώ ότι απορρέουν ή συνδέονται με το νεαρό της ηλικίας, αλλά από τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που διατίθενται στην Κοινότητα, μέσω των κρατικών αναπτυξιακών προϋπολογισμών. Είμαστε μια μικρή Κοινότητα και οι πόροι από την φορολόγηση περιορισμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται συνετή πολιτική, ορθολογισμό και ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργάζονται χωρίς οικονομικό όφελος. Έχουν περιορισθεί ήδη πολλά έξοδα, αφού κατά τα προηγούμενα έτη το Συμβούλιο δαπάνησε αρκετά χρήματα σε δικηγορικά έξοδα, τα οποία με λίγη καλή θέληση και ένα πιο δημοκρατικό πνεύμα θα είχαν αποφευχθεί».
Παράλληλα, η Νικόλ Νεοφύτου προτρέπει και άλλους νεαρούς, εάν επιθυμούν να προσπαθήσουν να πράξουν κάτι ανάλογο, να το κάνουν, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν κάτι να χάσουν αλλά αντιθέτως να κερδίσουν. «Οι νέοι αξίζουν να έχουν μια ευκαιρία. Μια σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται νέους ανθρώπους με όρεξη και όραμα. Φυσικά παροτρύνω τους νέους, δεν έχουν να χάσουν κάτι, αλλά αντιθέτως έχουν να κερδίσουν πολλά προσφέροντας στον τόπο που θα μείνουν μόνιμα».
Στη συνέχεια η νεαρότερη Κοινοτάρχης της Κύπρου υπέδειξε ότι «δεν μπορώ να κάνω σύγκριση παλιών Κοινοταρχών που κατέχουν το αξίωμα εδώ και χρόνια, γιατί υπάρχουν Κοινοτάρχες που έχουν ενεργό ρόλο και συνεχή προσφορά. Η εμπειρία του παλιού και ο ενθουσιασμός και η όρεξη του νέου, θα μπορούσε να είναι η χρυσή συνταγή. Ένα Κοινοτικό Συμβούλιο είναι ένα συλλογικό όργανο, τα έργα πρέπει να προκύπτουν από τη συλλογική δουλειά και να αποτελούν καύχημα για την κοινότητα και όχι για τον κοινοτάρχη», προσθέτοντας πως, «η δουλειά πρέπει να είναι ομαδική και το όραμα κοινό. Εγώ προσωπικά δεν επιδίωξα να αναδειχθώ στη θέση του Κοινοτάρχη και από τη θέση μέλους, την οποία κατείχα, πάλι θα μπορούσα να φανώ το ίδιο χρήσιμη, ωστόσο αυτό υπό τις επικρατούσες, δυστυχώς, συνθήκες ήταν ανέφικτο».
Όσον αφορά τον τουρισμό και τους επισκέπτες στο Φοινί τους τελευταίους τρεις μήνες, η 28χρονη Κοινοτάρχης ανέφερε πως, «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στην Κοινότητά μας. Πιστεύω σιγά σιγά το πετυχαίνουμε, γιατί προβάλουμε την παράδοση μας μέσα από την Αγγειοπλαστική, την τόνενη καρέκλα και το λουκούμι. Γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσει ξανά το Πηλαβάκειο Μουσείο και η ανάπλαση του Νερόμυλου, που θεωρώ ότι θα προσελκύσει περισσότερο τουρισμό. Η επισκεψιμότητα θα μπορούσε ίσως να ενισχυθεί μέσα από την δημιουργία θεματικών διαδρομών σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο. Οι Κοινότητες πρέπει να αρχίσουμε να οραματιζόμαστε πέραν από τα όρια της Κοινότητάς μας».
Καταλήγοντας η κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από το κράτος για να κρατηθούν ζωντανές οι μικρές ορεινές Κοινότητες. Εκτιμητέα όμως είναι η βοήθεια με το επίδομα των ορεινών Κοινοτήτων και το επίδομα της πρώτης κατοικίας. Η συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες είναι άψογη, μερικές φορές υπάρχουν διαδικασίες που είναι χρονοβόρες και αυτό δυσκολεύει την υλοποίηση των έργων, ωστόσο όταν η επικοινωνία είναι σωστή η διαδικασίες κυλούν πιο εύκολα».