Το διαμάντι της Μεσογείου που έγινε... Texas

Για δεκαετίες ολόκληρες η Κύπρος έγινε γνωστή στον κόσμο ως το διαμάντι της Μεσογείου, ελέω των πανέμορφων παραλιών της και των υπέροχων τοπίων που μπορεί κάποιος τουρίστας να αντικρίσει στην Κύπρο. Αυτό το διαμάντι, έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε Texas, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Τι σημαίνει όμως η έκφραση «γίναμε Texas». Χρησιμοποιείται κατά κόρον όταν θέλεις να τονίσεις ότι σε μια περιοχή ή μια χώρα οι εγκληματικές πράξεις είναι τόσες πολλές, παραπέμποντας έτσι στην oμώνυμη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι ευρέως γνωστή για τις πολλές εγκληματικές ενέργειες που σημειώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη ένα άτομο για το επεισόδιο σε παραλία στην Αγία Νάπα, καταζητείται άλλο ένα

Από την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, σημειώθηκαν ουκ ολίγα τέτοια περιστατικά στην Κύπρο, ενώ το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε το περιστατικό με τους κουκουλοφόρους, στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό για τα κυπριακά δεδομένα, που όχι μόνο δεν περιποιεί με τιμή τη χώρα μας, αλλά θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις και χώρες όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει ανενόχλητος. Το να βλέπουν οικογένειες και παιδιά κουκουλοφόρους να περπατούν στην άμμο και να προσπαθούν να μεταφέρουν ένα πρόσωπο δια της βίας σε άλλο σημείο, δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, το οποίο λειτουργεί εις βάρος της χώρας, η οποία ζει σε ένα μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν να βρεθήκαμε ενώπιον ειδεχθών εγκλημάτων από ανθρώπους της νύχτας, στην πιο τουριστική περιοχή της Κύπρου, ωστόσο όταν φθάνουμε στο σημείο να έχουμε τέτοια περιστατικά όπως το προχθεσινό υπό το φως της ημέρας, μάλλον το παιχνίδι κάπου έχει χαθεί και ίσως είναι η ώρα να ληφθούν δραστικά μέτρα, πριν είναι πολύ αργά. Όταν κουκουλοφόροι δρουν ανενόχλητοι και υπό κανένα καθεστώς φόβου τη μέρα, μπροστά σε τόσους πολίτες, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Φυσικά οι Αρχές δεν μπορούν να είναι παντού 24 ώρες το 24ωρο, όπως τονίστηκε πολλάκις από τους αρμόδιους, ωστόσο όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά πρέπει άπαντες να δρουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή για να αποδεικνύουν ότι έχουν το πάνω χέρι απέναντι στον υπόκοσμο.

Βροχή οι βομβιστικές επιθέσεις

Κι αν αυτό το περιστατικό που περιεγράφηκε πιο πάνω είναι η κορυφή του παγόβουνου, τα όσα άλλα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα πρέπει να ανησυχήσουν εξίσου τις Αρχές. Όπως για παράδειγμα οι βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες σε ένα μήνα έφθασαν στις εννέα, τουλάχιστον αυτές έχουν ανακοινωθεί. Δηλαδή, μία κάθε τρεις ημέρες.

Στόχοι βομβιστών έγιναν μεταξύ άλλων ασφαλιστική εταιρεία, το ΣΥ.ΦΙ της Ομόνοιας στη Λεμεσό, οικίες οχήματα και διαμέρισμα, από τις οποίες εξιχνιάστηκε μόλις μία, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και είναι άγνωστο δεδομένου του χρόνου που έχει παρέλθει σε κάποιες περιπτώσεις εάν θα βρεθούν οι δράστες ή ο ιθύνων νους της εκάστοτε επίθεσης.

Το δεδομένο είναι πάντως ότι όσο δεν εξιχνιάζονται τέτοιας φύσεως υποθέσεις, δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο σε άλλα πρόσωπα να δράσουν με τον ίδιο τρόπο και χωρίς φόβο για το κατά πόσον θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν.

Εξάλλου όπως έδειξε η ιστορία, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, οι υποθέσεις βομβιστικών υποθέσεων είναι αυτές με το λιγότερο βαθμό εξιχνίασης από οποιαδήποτe άλλα περιστατικά κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλη μια βομβιστική επίθεση στη Λεμεσό-Εκρηκτικός μηχανισμός στην οικία 47χρονου

Απόπειρες φόνου και δολοφονίες

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και σε ότι αφορά σε απόπειρες φόνου ή ακόμα και σε δολοφονίες, που διαπράχθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ανοιχτούς χώρους ή σε χώρους με αρκετό κόσμο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον κάθε πολίτη και εκμηδενίζει το αίσθημα ασφάλειας τους.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές εβδομάδες από το άγριο έγκλημα σε νυχτερινό κέντρο στη Λεμεσό, με απολογισμό δύο νεκρούς, όπως επίσης και από την απόπειρα φόνου με μαχαίρι σε πάρκο στην Λεμεσό, αλλά και την απόπειρα φόνου σε βάρος διαρρήκτη από ιδιοκτήτη οικίας.

Όλα τα πιο πάνω γεγονότα δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας στον κόσμο, ο οποίος ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κυκλοφορεί συνεχώς και γεμίζει νυχτερινά κέντρα και πάρκα, λόγω του καλού καιρού που επικρατεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ο ίδιος ύποπτος μαχαίρωσε και τα δύο θύματα του διπλού φονικού στον Ύψωνα

Κίνδυνοι θάνατοι στους δρόμους

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που μπορεί να ταλαιπωρεί την κυπριακή κοινωνία για χρόνια, είναι τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία αυξάνονται δραματικά τους μήνες όπου στο νησί υπάρχει αυξημένος αριθμός οχημάτων στους δρόμους, λόγω του τουρισμού, αλλά και του γεγονότος ότι οι ντόπιοι μετακινούνται πολύ περισσότερο, απ' ότι τη χειμερινή περίοδο.

Το τελευταίο διάστημα στο αστυνομικό δελτίο καταγράφηκαν πολλά σοβαρά ατυχήματα στους δρόμους, με κρίσιμους ή σοβαρούς τραυματισμούς, ωστόσο οι αρμόδιοι έκριναν ότι στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν έπρεπε να τοποθετηθεί καμία κάμερα στους δρόμους, ούτε στη δεύτερη φάση, με αποτέλεσμα η πιο πολυσύχναστη περιοχή την καλοκαιρινή περίοδο να παραμένει χωρίς έλεγχο, πλην των αστυνομικών περιπόλων και ελέγχων που γίνονται από τους αστυνομικούς.

Δεδομένου ότι πολλοί μπορεί να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ακόμα και λόγω του γεγονότος ότι οι πλείστοι τουρίστες στις χώρες τους οδηγούν με ανάποδη φορά, καθιστά τους δρόμους στις τουριστικές περιοχές πολύ επικίνδυνους, με τα ποσοστά για τροχαίες συγκρούσεις είναι πολύ ψηλότερα απ' ότι σε άλλες περιόδους. Είναι δεδομένο ότι για τα ατυχήματα φταίει πρώτιστα ο ανθρώπινος παράγοντας, όμως όταν δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, τον οποίο θα μπορούσαν να προσφέρουν οι κάμερες σε 24ωρη βάση, οι πιθανότητες για να οδηγηθούμε σε τραγικά περιστατικά μεγαλώνουν.

Σίγουρα, πρέπει άπαντες να ενσκήψουν στα αυξημένα προβλήματα που δημιουργούνται την καλοκαιρινή περίοδο και να βρουν τρόπους να μειώσουν τους κινδύνους που υπάρχουν, αφού είναι αδύνατο να τους εξαλείψουν. Για να διατηρηθεί λοιπόν το διαμάντι της Μεσογείου και να συνεχίσουμε να μπορούμε να το διαφημίζουμε με κάθε τρόπο στους τουρίστες, πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να μπορούμε να τους εγγυηθούμε ασφάλεια. Εάν δεν τα καταφέρουμε, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι...

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η δημόσια τάξη-«Οι πολίτες όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται αλλά και να είναι ασφαλείς»
Απουσιάζει 14χρονος από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Το Σάββατο αποφασίζει το Δικαστήριο για τους τρεις συλληφθέντες για 20 διαρρήξεις και κλοπές
Τι τραγικό... Έφτασαν τη μάνα του Θανάση στο σημείο να χαίρεται που αποδείχθηκε δολοφονία....
Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Σ. Μάτσας στον REPORTER: «Μπορούν να διατυπωθούν ποινικές ευθύνες ακόμη και τώρα για τον Θανάση»
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην κοινότητα Ανάγυιας
Υπεραμύνεται των ενεργειών στον Άγιο Σίλα ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών
Σε χωματερή βρέθηκε το νεκρό βρέφος στην Ελλάδα-Φέρει χτυπήματα στο κεφάλι
Εξαφανίστηκαν πέντε παιδιά από νοσοκομείο στην Πάτρα, ενώ διερευνάτο αν ήταν θύματα κακοποίησης