Σε θέση άμυνας η συγκυβέρνηση, άνοιξε πυρ η αντιπολίτευση για εκποιήσεις-Οι μάσκες και τα αναχώματα

H ΔΗΠΑ το ονομάζει στάση ευθύνης, το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για υπηρέτες των τραπεζών και λέει πως έπεσαν οι μάσκες, ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με την Κυβέρνηση για τα περί αναχώματος στον λαϊκισμό, ενώ η ΕΔΕΚ δεν μπαίνει στην ουσία και θέτει άλλα ζητήματα στο τραπέζι, αντί να απαντά για τη στάση του προέδρου της, που ενώ εκ των υστέρων δήλωσε πως η θέση του ήταν η καταψήφιση της πρότασης Νόμου, στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισε υπέρ, ενώ στην δεύτερη απείχε.

Κάπως έτσι έχει ο απόηχος της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή για τις εκποιήσεις, όπου το κυβερνητικό πακέτο πήρε αναβολή για να συζητηθεί ξανά τον Σεπτέμβριο πριν τεθεί σε ψηφοφορία, ενώ καταψηφίστηκε η επίμαχη πρόταση που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ, τους Οικολόγους, τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές και τον Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ.

Ικανοποίηση ΠτΔ

Στο μεταξύ σε ερώτηση που τέθηκε στον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, εαν τον έχει ενοχλήσει η στάση που τήρησαν κάποιοι βουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, ο κάθε βουλευτής μπορεί να πράξει ό,τι ο ίδιος θεωρεί συμφέρον για τη χώρα. Θεωρώ, ναι, θετικό το γεγονός ότι δεν πέρασε η συγκεκριμένη προσπάθεια για καθολική αναστολή των εκποιήσεων που θα οδηγούσε τη χώρα, την οικονομία σε νέες περιπέτειες, κάτι που θεωρώ ότι κανείς μα κανείς δεν επιθυμεί να δει. Άρα, ναι, είμαι ικανοποιημένος από το χθεσινό αποτέλεσμα στη Βουλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πύρρειος νίκη με πλάτες της αντιπολίτευσης και τριγμούς στα κόμματα της συμπολίτευσης

Επίθεση ΔΗΣΥ στη συγκυβέρνηση

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ονούφριος Κουλλάς, ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «δεν συμμετείχε σε παίγνια σε βάρος των πολιτών ούτε χάιδευε αυτιά, ούτε όταν ήταν κυβέρνηση ούτε τώρα που είναι αντιπολίτευση. Τηρούσε και τηρεί στάση υπευθυνότητας έναντι των πολιτών και του τόπου. Συμφωνούμε ότι χθες στήθηκε ανάχωμα κατά του λαϊκισμού. Οριακό, όμως, ανάχωμα και με τους 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ παρόντες».

Και πρόσθεσε: «Ήταν πράγματι μια κρίσιμη στιγμή χθες. Αλλά γιατί μόλις που αποφύγαμε το ολέθριο σφάλμα; Έτσι θα κυβερνηθεί ο τόπος στα δύσκολα; Με ισοπαλίες; Επικίνδυνες προτάσεις θα υπάρχουν συνεχώς».

«Η σοβαρότητά μας», συνέχισε ο κ. Κουλλάς, «επίσης, επιβάλλει να λέμε αλήθειες και να μην παίζουμε ούτε επικοινωνιακά παίγνια. Η κυβέρνηση έφερε ένα μόνο νομοσχέδιο το οποίο είναι το ίδιο που έφερε η κυβέρνησή μας το 2019 και δεν το αποδεχόταν η τότε αντιπολίτευση».

«Το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης δεν είναι καινούργιο, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο «Εστία» είναι αβέβαιο αν και πότε θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Ο μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει ίσως διέξοδο σε κάποιους δανειολήπτες που ενδεχομένως να δικαιωθούν. Όλα τα υπόλοιπα ήταν προτάσεις νόμου των πολιτικών δυνάμεων», υποδεικνύει.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας για το καλό της Κύπρου μας. Αν κινδυνεύει σήμερα η σταθερότητα, είναι από τις ασυμφωνίες, τις καθυστερήσεις και τη δυστοκία εξεύρεσης συναντίληψης στο ανομοιογενές κυβερνητικό σχήμα», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

«Έπεσαν οι μάσκες»

Το ΑΚΕΛ σε σημερινή του ανακοίνωση στην οποία σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη Βουλή, αναφέρει πως η χθεσινή ψηφοφορία, έριξε τις μάσκες. «Τα συγκυβερνώντα κόμματα ευθυγραμμίστηκαν με τον Συναγερμό και την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και όλοι μαζί με τις τράπεζες και τα ταμεία-γύπες. Στο μέτωπο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ προστέθηκαν τώρα η ΔΗΠΑ και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ που με την κωλοτούμπα και τα τεχνάσματά τους καθόρισαν το αποτέλεσμα εμποδίζοντας την ψήφιση της πρότασης νόμου που αποτελούσε μια ελάχιστη ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών απέναντι στην επιθετικότητα των τραπεζών».

Και προσθέτει στη γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς: «Η πρόταση νόμου που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ μαζί με άλλα κόμματα και βουλευτές αποκαθιστούσε ένα συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Ας απαντήσουν όσοι καταψήφισαν την πρότασή μας:

-Σε ποια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία αφήνονται οι τράπεζες και οι εταιρίες αγοράς/διαχείρισης δανείων ανενόχλητες να εκποιούν περιουσίες για δάνεια στα οποία επέβαλαν αυθαίρετα και παράνομα υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες;

-Πόσο λογαριάζουν τελικά το Σύνταγμα και το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις καταχρηστικές ρήτρες, τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν το δικαίωμα στη στέγη;

Ο Γιώργος Κουκοουμάς προσθέτει πως, «όσο δε για την κυβέρνηση που έβαλε λυτούς και δεμένους για να εμποδίσει την ψήφιση αυτής της πρότασης, ας απαντήσει: Άραγε αυτό άκουσε από την κοινωνία ο κ. Χριστοδουλίδης; Να είναι υπηρέτης των τραπεζών και των ταμείων, όπως το κόμμα του και ο προκάτοχός του;», διερωτήθηκε.

«Το ΑΚΕΛ καλεί τους βουλευτές που στήριξαν την πρόταση νόμου να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες και να βάλουμε φρένο στα όσα διαπράττουν καθημερινά οι τράπεζες και οι εταιρίες δανείων σε βάρος της κοινωνίας», καταλήγει ο κ. Κουκουμάς.

Οι απαντήσεις της ΔΗΠΑ

Ενώπιον των αρνητικών σχολίων περί κωλοτούμπας για την αλλαγή στάση του κόμματος, απέναντι στο επίμαχο Νομοσχέδιο, η ΔΗΠΑ, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, όπου εξηγεί το σκεπτικό αυτό, το οποίο ονομάζει «στάση ευθύνης, απέναντι στη χώρα και τους πολίτες».

«Η χθεσινή μας απόφαση και στάση ήταν στάση ευθύνης απέναντι στην επιπολαιότητα, το δογματισμό και τις επιζήμιες ιδεοληψίες», αναφέρει η ΔΗΠΑ και προσθέτει: «Το χθεσινό αποτέλεσμα της συνεδρίασης στη Βουλή για τις εκποιήσεις, δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα, για την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023. Αυτή ήταν άλλωστε και η δέσμευση που ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών, σε απάντηση του στην κοινή δήλωση-πρόταση των κομμάτων της συμπολίτευσης, κάνοντας αναφορά σε «συζήτηση και κατάληξη», κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό».

Και συνεχίζει σημειώνοντας πως, «στρατηγικοί στόχοι της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ήταν εξ αρχής η προστασία των συνετών και ευάλωτων δανειοληπτών, η επαναφορά ισορροπίας στη σχέση πιστωτών-δανειοληπτών, ο απεγκλωβισμός εγγυητών από προβληματικά δάνεια, καθώς και η διασφάλιση δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του αξιόχρεου της χώρας».

Η εκ μέρους μας, αναφέρει η ανακοίνωση, «κατάθεση σωρείας προτάσεων και η συμπερίληψη μας στην επίμαχη πρόταση με άλλα κόμματα, έγινε απουσία άλλων υπαρκτών ή ουσιαστικών λύσεων, κάτι που λειτούργησε ως μοχλός πίεσης, οδηγώντας στην κατάθεση δέσμης προτάσεων από τον Υπουργό Οικονομικών, που αντέστρεψε άρδην τα δεδομένα».   

Δυστυχώς, προσθέτει, «οι εμμονές κάποιων σε μια πρόταση, που στην εξέλιξη διαφάνηκε ότι δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκρισμα, έφεραν τη χώρα στο «παρά ένα» της επανάληψης όσων τραγικών ζήσαμε το 2013. Αυτό ακριβώς αποτρέψαμε με την χθεσινή μας στάση στη βουλή. Εξάλλου, η εμπειρία μας από προηγούμενες διακυβερνήσεις, στη διαχείριση τόσο σημαντικών θεμάτων και κρίσεων, μας επέτρεπε να δράσουμε με σύνεση και μέτρο, μετρώντας διάφορες παραμέτρους και προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

«Η δική μας εισήγηση, για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, καθώς και η επιμονή μας για αξιοποίηση της, ήταν άλλο ένα σημείο που μας ώθησε σε αλλαγή στάσης. Εφόσον επιτεύχθηκε συναντίληψη με τα κόμματα της συμπολίτευσης και το Υπουργείο Οικονομικών, για τον διευρυμένο ρόλο και αρμοδιότητες του Επιτρόπου (πχ. καταχρηστικές ρήτρες, παράνομες χρεώσεις κτλ), δεν είχαμε κανένα λόγο να ρισκάρουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες».

Αν κάποιοι, μάλιστα, υποδεικνύει η ΔΗΠΑ, «είχαν αμφιβολίες για τις προθέσεις μας ή το αποτέλεσμα τους, κάλλιστα θα μπορούσαν να συναινέσουν σε συνολική αναβολή συζήτησης των προτάσεων και ακολούθως να κρίνουν αναλόγως. Προφανώς, είτε κάποιοι δεν υπολόγισαν σωστά, ή τα κίνητρα τους δεν σχετίζονταν με την ουσία των προτάσεων που παρουσιάσθηκαν«.

«Στη βάση των εκτιμήσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων θεσμικών φορέων, πιθανή έγκριση της χθεσινής επίμαχης πρότασης, θα μπορούσε να είχε επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, ως ακολούθως:

-Αδυναμία του κράτους να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια.

-Μείωση της προσφοράς δανείων και δραματική αύξηση των δανειστικών επιτοκίων.

-Σταδιακή υποβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας.

-Τη δημιουργία προβλημάτων στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

-Μείωση του ΑΕΠ της χώρας και της απασχόλησης.

-Δυσκολία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με ταυτόχρονη αποχώρηση επενδύσεων που ήδη υπάρχουν στη χώρα μας.

-Πιθανή κατάρρευση οργανισμών δημοσίου δικαίου, που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με το θέμα. 

Εφόσον εγκρινόταν, συνεχίζει η ΔΗΠΑ, «η επίμαχη πρόταση, όλα αυτά τα άκρως επικίνδυνα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα, θα ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και οφέλη προς τους δανειολήπτες εκείνους, που πραγματικά έχουν ανάγκη τη στήριξη μας».

«Έτσι λοιπόν, η χθεσινή μας απόφαση και στάση ήταν στάση ευθύνης απέναντι στην επιπολαιότητα, το δογματισμό και τις επιζήμιες ιδεοληψίες. Η ευθύνη που αναλάβαμε χθες είναι δυσανάλογη της ευθύνης που θεσμικοί φορείς, όφειλαν να είχαν αναλάβει επιλύοντας το πρόβλημα προ πολλού».

Επαναλαμβάνει επίσης ότι, «δεν θα γίνουμε ποτέ δογματικοί, ούτε θα ψάχνουμε να αυτοδικαιωθούμε, ενάντια στο πραγματικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Νούσιμα και στιβαρά, επιθυμούμε να είμαστε θετικός καταλύτης εξελίξεων, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας. Με διορατικότητα και αίσθηση ευθύνης έχουμε το θάρρος να αναλύουμε κάθε αλλαγή δεδομένων, χωρίς φόβο και πάθος, λαμβάνοντας τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, υπό τις περιστάσεις, για το καλό της χώρας και των πολιτών».

«Η χρονική προθεσμία της 30ης Οκτωβρίου, τέλος, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς, αφού και με δική μας πρωτοβουλία και διαβούλευση με το Σύνδεσμο Τραπεζών και το Σύνδεσμο Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, πείσθηκαν να αναστείλουν όλες τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των €350,000», προσθέτει.

«Απευθύνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή η χρονική ανάσα, μέχρι την 30η Οκτωβρίου, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για περαιτέρω αργοπορία ή πολιτικά παίγνια που θα αποκλίνουν από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και την κοινή δήλωση-πρόταση των κομμάτων της συμπολίτευσης. Ούτε η χθεσινή μας στάση μπορεί να εκληφθεί ως «λευκή επιταγή» για κανένα», καταλήγει η ΔΗΠΑ.

Το παίρνει αλλού η ΕΔΕΚ

Εξάλλου ανακοίνωση για τις εκποιήσεις εξέδωσε και η ΕΔΕΚ, η οποία δεν μπαίνει στην ουσία των ζητημάτων. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, η ΕΔΕΚ αντί να απαντήσει για τη στάση του προέδρου της που ενώ σήμερα υποστηρίζει πως ήταν και είναι κατά της επίμαχης πρότασης και χθες στην Ολομέλεια στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισε υπέρ, ενώ απείχε από τη δεύτερη, κατακρίνει ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ σε σχέση με μια προφορική τροπολογία που κατέθεσε, η οποία πάντως χαρακτηρίστηκε από το ΑΚΕΛ, ως η δεύτερη γραμμή άμυνας της συγκυβέρνησης, αφού πρόκειται για αντισυνταγματική πρόταση, που θα επέτρεπε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναπέμψει και να αναφέρει στο Ανώτατο τον Νόμο.

«Για μια ακόμα φορά, οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, με τη στάση τους στη Βουλή, επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν διάθεση να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις όποιες αυθαιρεσίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε βάρος των δανειοληπτών», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Και προσθέτει: «Και τα δύο κόμματα καταψήφισαν την πρόταση, με την οποία καθορίζεται η αντικειμενική αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην μειώνεται η αξία του ακινήτου σε βάρος του δανειολήπτη, σε περίπτωση εκποίησης ή απορρόφησης του ακινήτου και επέτρεψαν να διατηρηθεί μια διαδικασία, η οποία αφήνει εκτεθειμένο τον δανειολήπτη».

«Επίσης, ο μεν ΔΗΣΥ καταψήφισε και το δε ΑΚΕΛ απείχε, στην πρόταση μας, να αναστέλλεται μέχρι της τελικής απόφασης της δικαιοσύνης, η επιβολή επιβαρύνσεων, τόκων και άλλων επιβαρύνσεων, σε περίπτωση εκποίησης ή απορρόφησης του ακινήτου. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά, που το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ λειτουργούν φανερά ή κεκαλυμμένα κατά της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών», καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit