Το Σώμα Κυπρίων Οδηγών φιλοξενεί το 38ο παγκόσμιο συνέδριο της WAGGGS

Το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, η μοναδική εθελοντική μη κυβερνητική γυναικεία οργάνωση νεολαίας στην Κύπρο, έχει πετύχει τη φιλοξενία στην Κύπρο του 38ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS).

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι, μετά από προετοιμασίες τριών χρόνων, το Συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 26 μέχρι τις 31 Ιουλίου, στη Λευκωσία. Χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Η WAGGGS, η Παγκόσμια Οργάνωσης Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων, είναι μία από τις έξι μεγάλες εθελοντικές οργανώσεις νεολαίας στον κόσμο, και σήμερα αριθμεί σχεδόν δέκα εκατομμύρια μέλη σε 152 χώρες. Το Παγκόσμιο Συνέδριο της WAGGGS, που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί το ανώτατο σώμα στη διοίκηση της οργάνωσης.

Το 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της WAGGGS θα φέρει στην Κυπρο έως και 570 συνέδρους και προσκεκλημένους από 118 χώρες, γεγονός που το μετατρέπει στο μεγαλύτερο συνέδριο που έχει φιλοξενήσει ποτέ εθελοντική οργάνωση στην Κύπρο, σε αριθμό χωρών που θα εκπροσωπηθούν.

Η επιλογή της Κύπρου για τη φιλοξενία του 38ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της WAGGGS ήταν το αποτέλεσμα διαγωνισμού, στο πλαίσιο του 37ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της οργάνωσης, το οποίο είχε διεξαχθεί διαδικτυακά, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Σώμα Κυπρίων Οδηγών ανταγωνίστηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μαλαισία και το Ομάν, και με την πρόταση που παρουσίασε, η οποία βασιζόταν αποκλειστικά και μόνο στην σκληρή προσπάθεια των εθελοντριών του και των νεαρών στελεχών του, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, που εξασφαλίζει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS) θέτει τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες στο επίκεντρο των δράσεών του, οι οποίες εκτείνονται σε πέντε περιφέρειες και σε 152 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οργανώσεις μέλη της WAGGGS βασίζουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητές τους στις αρχές του Οδηγισμού και του Προσκοπισμού. Ενώ κύρια αποστολή της WAGGGS είναι η ενδυνάμωση κοριτσιών και νεαρών γυναικών, ώστε να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους ως υπεύθυνες πολίτιδες του κόσμου.

Όραμα της WAGGGS και των οργανώσεων μελών της είναι ένας ίσος κόσμος όπου όλα τα κορίτσια μπορούν να ευημερούν και να δρουν σε συνθήκες ευημερίας. Στοχεύει δε όπως μέχρι το 2032 να αποτελεί ένα Κίνημα του οποίου θα ηγουνται κορίτσια, και όπου το οποιοδήποτε κορίτσι και το κάθε κορίτσι θα μπορούν να ηγούνται και θα αισθάνονται ενδυναμωμένες, ώστε να οικοδομήσουν μαζί ένα καλύτερο κόσμο.

Τα προγράμματα της WAGGGS, τα οποία εφαρμόζει και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, καλύπτουν τομείς όπως η ηγεσία, η εκπαίδευση του κοριτσιού από το κορίτσι, η συνηγορία, η αυτογνωσία και η συμπερίληψη.

Θέμα του 38ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της WAGGGS είναι:

Dream, Act, Lead: The future is ours

Ονειρέψου, Δράσε, Ηγήσου: Το μέλλον μας ανήκει

Τα κορίτσια και οι νέες ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, όταν αποφάσιζε το θέμα. Κύριος στόχος του Οδηγικού Κινήματος είναι το δικαίωμα σε κάθε κορίτσι για ένα λαμπρό μέλλον. Κάθε κορίτσι πρέπει να μπορεί να ονειρεύεται το μέλλον, και εμείς ως οργανώσεις μέλη, προσφέρουμε σε κάθε κορίτσι τις αξίες, τα εφόδια αλλά και τη δυνατότητα να δράσουν, να αναπτυχθούν και να ηγηθούν της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο.

Η παράλληλη δέσμευσή μας ως οργάνωση στη βιωσιμότητα και τη σωτηρία του πλανήτη, συνδυάστηκε στην απόφασή μας να οργανώσουμε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο απόλυτα βιώσιμο, το οποίο θα αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στη Γη. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ως φιλοξενούσα οργάνωση, ενώ έχουμε εμπλέξει και όλους και όλες τους/τις συνέδρους, οι οποίοι καλούνται να λάβουν υπόψη τους τις αρχές της βιωσιμότητας, ενώ σχεδιάζουν το ταξίδι τους στην Κύπρο.

Αυτή η δέσμευση ήταν που μας οδήγησε και στην επιλογή του λογότυπου του Παγκόσμιου Συνεδρίου μας.

Περιλαμβάνει πρώτα το φως του ήλιου, που λάμπει στην Κύπρο κατά μέσο όρο 2.700 με 3.500 ώρες κάθε χρόνο, γεγονός που μετατρέπει τη χώρα μας στην πιο φωτεινή χώρα της Ευρώπης. Περιλαμβάνει, επίσης, το εθνικό μας λουλούδι, το Κυπριακό Κυκλάμινο, το οποίο ευδοκιμεί σε ύψος 300 ως 1.200 μέτρων πάνω στα βουνά.

Ενδημικό της Κύπρου, το Κυπριακό Κυκλάμινο ανθίζει ακόμα και στους βράχους στην παραλία. Για ‘μας τις Οδηγούς συμβολίζει την ομορφιά της φυσης που δεν είναι ποτέ αδύναμη, ακόμα και αν μοιάζει αδύναμη, και που μπορεί να βρει και να δώσει ζωή ακόμα και πάνω στον βράχο.

Τέλος ο Κύκλος, από τον οποίο προέρχεται το όνομα του, συμβολίζει τον δεσμό που συνδέει τις Οδηγούς σε όλο τον κόσμο.

Το λογότυπό μας βασίζεται σε μια ζωγραφιά που δημιούργησε η εννιάχρονη Οδηγός Δανάη Κωνσταντινίδου, νικήτρια διαγωνισμού που διοργάνωσε το Σώμα Κυπρίων Οδηγών μεταξύ των μελών του, ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Οι εθελόντριες στελέχη και μέλη του Σώματος Κυπρίων Οδηγών εργάζονται εντατικά, εδώ και μήνες, σε Επιτροπές που ανέλαβαν κάθε πτυχή διοργάνωσης του Συνεδρίου. Η όλη διοργάνωση θα φέρει τους συνέδρους και προσκεκλημένους σε διάφορα σημεία της Κύπρου.

Η τελετή έναρξης, στις 26 Ιουλίου, θα οργανωθεί στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου. Θα προηγηθεί, στις 25 Ιουλίου, μια προπαρασκευαστική ημερίδα για τις νεαρές συνέδρους, το οποίο θα οργανωθεί στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λάρνακας. Ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία.

Η όλη διοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει έξοδα για υποδοχή και μετακινήσεις των συνέδρων, κυπριακή βραδυά που θα τους συστήσει την κυπριακή γαστρονομία, τη λαϊκή τέχνη, τον πολιτισμό και την κυπριακή φιλοξενία, καθώς και βραδιές εξορμήσεων για γνωριμία των συνέδρων με την Κύπρο, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε χορηγίες, ενώ σημαντική για εμάς είναι η βοήθεια από τον επαγγελματικό εταίρο του ΣΚΟ στη διοργάνωση του Συνεδρίου, την Top Kinisis.

Προς τούτο το Σώμα Κυπρίων Οδηγών επιθυμεί, με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσει θερμά:

- Προεδρία της Δημοκρατίας και προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του την Τελετή Έναρξης στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου, την οποία και θα χαιρετήσει

- Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία έχει προσκληθεί και θα απευθυνθεί προς τους/τις συνέδρους στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στις 27 Ιουλίου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

- Υπουργείο Εξωτερικών για τη σημαντική βοήθειά του στη διεκπεραίωση των αδειών και θεωρήσεων εισόδου για τους/τις συνέδρους

- Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που θα φιλοξενήσει τις εργασίες του Συνεδρίου

- Επίτροπο Ισότητας, Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία θα απευθύνει ομιλία στη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου στις 31 Ιουλίου

- Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας, που αποτελεί τον διαχρονικό υποστηρικτή του Σώματος Κυπρίων Οδηγών

- Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος χορηγεί το δείπνο για την Κυπριακή Βραδιά

- Υφυπουργείο Πολιτισμού

- Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

- Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και προσωπικά την Υπουργό Άννα Κουκκίδη Προκοπίου

- Αστυνομία Κύπρου και προσωπικά τον Αρχηγό της Δύναμης, Στέλιο Παπαθεοδώρου

- Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Υπηρεσία Ασθενοφόρων και προσωπικά τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη

- Hermes Airports

- Τράπεζα Κύπρου (Sustainability Partner)

- ANT1 ως χορηγό επικοινωνίας και για την απευθείας διαδικτυακή μετάδοση της τελετής έναρξης

- Olave Baden-Powel Society που χορηγεί την ημερίδα των Νεαρών Στελεχών

- Petrolina Holdings Ltd

- Δήμος Λευκωσίας

- Δήμος Έγκωμης

- Δήμος Λάρνακας

- Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας

- Τμήμα Αρχαιοτήτων

- CYTA

- Υπεραγορές ΜΕΤΡΟ

- AJK Wealth Management

- Kition Ocean Holdings

- Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας

- Παγωτά Παπαφιλίππου

- Σύνδεσμος Γονεών και Φίλων Οδηγισμού Λεμεσού

- Τμήμα Δασών

- Support CY

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
LIVE: Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ-Παραμένει περιορισμένη η εισβολή
Το δικαίωμα παύσης Αρχηγού από ΠτΔ μέσα από δικαστικές αποφάσεις-Το ελεύθερο πεδίο και το κριτήριο της εικόνας
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Έργα και Ημέραι του Στέλιου Παπαθεοδώρου-Από το Parody account, στην έξαρση του εγκλήματος και τις αποδράσεις
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση