Πύρρειος νίκη με πλάτες της αντιπολίτευσης και τριγμούς στα κόμματα της συμπολίτευσης
06:00 - 14 Ιουλίου 2023
Σημαντικά συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του πολιτικού σκηνικού, εξήχθησαν μετά την θυελλώδη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή τη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για την επίμαχη πρόταση για τις εκποιήσεις, που κατατέθηκε από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς κι από πέντε βουλευτές της συμπολίτευσης
Το πρώτο συμπέρασμα, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι στο πρώτο κρίσιμο crash test, η συμπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τον πήχυ που τέθηκε από τα ίδια τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που προεκλογικά απέρριπταν τα περί αχταρμά, όπως χαρακτηριστικά περιέγραφε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Κατακερματισμένη συμπολίτευση
Τα τρία κόμματα, τοποθετήθηκαν διαφορετικά επί της επίμαχης πρότασης, παρά το γεγονός ότι 24 ώρες νωρίτερα είχαν εκδώσει και κοινή ανακοίνωση. Το ΔΗΚΟ παρουσιάστηκε διασπασμένο αφού έξι βουλευτές καταψήφισαν και τρεις υπερψήφισαν την πρόταση, η ΕΔΕΚ ψήφισε υπέρ, αν και στη δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης Νόμου, απείχε από τη ψηφοφορία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δικαιολογήσει αυτή του τη στάση ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ η ΔΗΠΑ αναδιπλώθηκε και απέσυρε την υπογραφή της από την πρόταση Νόμου, την οποία καταψήφισε σύσσωμη.
Αναμφίβολα, αυτή η εικόνα που παρουσίασαν τα τρία κόμματα, σε καμία περίπτωση δεν δείχνει μια εικόνα συμπαγούς συμπολίτευσης, με κοινή προμετωπίδα. Αντιθέτως, για την Κυβέρνηση, τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε να βγάλει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση Νόμου, και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της καταψήφισης.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πολλοί εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα βρει εκ νέου μπροστά της, όχι μόνο όταν θα επανέλθουν το Φθινόπωρο τα θέματα των εκποιήσεων στη Βουλή, αλλά πολύ περισσότερο, για άλλα σημαντικά ζητήματα, Μεταρρυθμίσεων ή ακόμα και ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.
Το μήνυμα της Κυβέρνησης
Ένα δεύτερο συμπέρασμα, έχει να κάνει με το σχόλιο της Κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στη Βουλή. Η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «υψώθηκε ένα ανάχωμα υπευθυνότητας, απέναντι στον λαϊκισμό και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος», τυγχάνει πολλαπλών ερμηνειών, κυρίως έναντι της στάσης τουλάχιστον έξι εκ των δεκαέξι βουλευτών της συμπολίτευσης. Από κάποιους ο χαρακτηρισμός περί λαϊκισμού, σχολιάστηκε ιδιαίτερα και ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια μιας αυστηρής προειδοποίησης για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινούνται οι βουλευτές των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης.
Η Κυβέρνηση πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πέτυχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στη Βουλή και πλέον έχει τη χρονική άνεση να παρουσιάσει το Φθινόπωρο, κάτι ανάλογο των προσδοκιών, που αφενός θα διασκεδάζει τις όποιες ανησυχίες των κομμάτων της συμπολίτευσης και αφετέρου δεν θα θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα ή την οικονομία ευρύτερα.
Η εικόνα των κομμάτων
Το τρίτο συμπέρασμα, έχει να κάνει με την εικόνα που το κάθε κόμμα της συμπολίτευσης, ξεχωριστά, βγάζει προς τα έξω. Στο ΔΗΚΟ δεν αναμένεται να δοθεί συνέχεια από την ηγεσία για τη στάση των τριών βουλευτών. Ήταν κάτι που ήταν γνωστό ότι θα συμβεί, αφού οι Παύλος Μυλωνάς, Χρίστος Ορφανίδης και Ζαχαρίας Κουλίας, είχαν ξεκαθαρίσει και ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας, όταν αυτή συνεδρίασε την Τετάρτη, ότι θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε έντονη συζήτηση και παρεμβάσεις επί προσωπικού μεταξύ του προέδρου του κόμματος και του Ζαχαρία Κουλία. Ωστόσο αυτοί οι εσωκομματικοί τριγμοί, που δεν είναι σημερινοί, δεν αναμένεται να έχουν έντονο απόηχο.
Στην ΕΔΕΚ η κατάσταση είναι μάλλον περίεργη, αφού η στάση του Μαρίνου Σιζόπουλου ο οποίος στην πρώτη ψηφοφορία τάχθηκε -όπως και οι δύο βουλευτές του- υπέρ της πρότασης Νόμου, ενώ απείχε από τη δεύτερη, προκάλεσε ερωτηματικά, σχετικά με τις επιδιώξεις του. Πληροφορίες πάντως, που μετέδωσε το κρατικό κανάλι, φέρουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο να ζητά να διορθωθεί στα πρακτικά, ότι στη δεύτερη ψηφοφορία τάχθηκε κατά της πρότασης. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η στάση δεν εξηγήθηκε, εγείρει ερωτηματικά, αφού στην πρώτη ψηφοφορία, τάχθηκε υπέρ.
Από την άλλη στη ΔΗΠΑ, η κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε σύσσωμη υπέρ της καταψήφισης της πρότασης, αν και ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ήταν εκ των συντακτών της. Για να συμβεί αυτό, υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις και παραινέσεις της ηγεσίας προς τους βουλευτές. Το ζήτημα για τη ΔΗΠΑ, όπως και για τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης, είναι πλέον να δικαιολογήσουν στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους, το γεγονός ότι καταψήφισαν μια πρόταση που αποτελούσε πολιτική θέση τους. Το αφήγημα πάντως των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι πως η συγκεκριμένη πρόταση ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, πριν κατατεθεί το κυβερνητικό πακέτο, που σήμερα θεωρούν ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνουν βήματα μπρος τα μπρος για τους δανειολήπτες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα.
Η εικόνα της Βουλής
Το τέταρτο που αξίζει σχολιασμού μετά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας, είναι το γενικότερο πρόβλημα της εικόνας που εκπέμπει η Βουλή ως θεσμός. Οι επιθέσεις και οι ειρωνίες που εισέπραξε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, όταν από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης του κόμματος του, αλλά και τα όσα ακολούθησαν με τη ψηφοφορία, την αποχή Σιζόπουλου και τις φωνές περί αλλοίωσης της ψηφοφορίας, μόνο προς την κατεύθυνση της επαναφοράς του κύρους της Βουλής δεν ήταν.
Αντιθέτως έδειξαν προς τα έξω την εικόνα που νοσεί και που δύσκολα μπορεί να βελτιωθεί, από τη στιγμή που κυριαρχούν συμπεριφορές που επικεντρώνονται στις εντυπώσεις και όχι σε πολιτικές και την ουσία των ζητημάτων. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πλέον παρεμβαίνει ελάχιστα, εκεί και όπου θεωρεί ότι χρειάζεται, επέλεξε να το πράξει, όταν ετέθη το θέμα με τη ψήφο του Ανδρέα Θεμιστοκλέους στην πρώτη ψηφοφορία και με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στη δεύτερη. Εκεί που γινόταν μια προσπάθεια να παρουσιαστεί, ότι επρόκειτο για τεχνικό ζήτημα του συστήματος ψηφοφορίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρενέβη και έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια.
«Δεν είναι το σύστημα το λάθος, εν τα παιχνίδια. Και επειδή έμαθα να είμαι ειλικρινής και πλήρωσα το κόστος με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια μου. Αυτό το πράγμα δεν έπρεπε να περάσει και κάποιοι προσάρμοζαν τη ψήφο τους», ανέφερε ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.