«Όχι» Αρχηγού για επιστροφή χρημάτων σε αστυνομικό που τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 1993

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το σήριαλ με τον πρώην αστυνομικό, Μενέλαο Αθανάση, ο οποίος από το 1995 ζητά από την ηγεσία της Αστυνομίας να του καταθέσει 4,000 λίρες, τις οποίες έχασε όταν τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 1993, αφού θέλησε να βοηθήσει ένα πολίτη να λύσει εξωδικαστικά μία υπόθεσή του. Εναντίον του είχε ξεκινήσει και πειθαρχική, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε παράπτωμα και παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ του, υποχρεώνοντας την ηγεσία της Αστυνομίας να του καταβάλει τα λεφτά που δικαιούτο, εντούτοις σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ακόμη δεν τα έχει λάβει.

Ο κ. Αθανάσης υπηρέτησε στην Αστυνομία από το 1976 μέχρι το 2004, όταν και αφυπηρέτησε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, που προέκυψε από τα βασανιστήρια που πέρασε από τους Τούρκους εισβολείς το 1974, όταν πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Το 1993 είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, για εξεταζόμενη υπόθεση εναντίον του, ενώ τον είχαν παραπέμψει και στο Δικαστήριο, όπου και αθωώθηκε. Το 1994 είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του, όμως λόγω της διαθεσιμότητας, ο κ. Αθανάσης έχει απολέσει 4,000 λίρες και όταν τις ζήτησε πίσω, η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Εδώ και εικοσιεπτά συναπτά έτη συνεχίζει τον αγώνα να του καταβληθούν εκείνο το ποσό, αφού τα δικαιούται, βάσει νόμου. Μάλιστα, είχε αποταθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο το 1995, το οποίο έχει εκδώσει απόφαση υπέρ του κ. Αθανάση. Από τότε, έχουν αλλάξει τόσες ηγεσίες και καμία δεν έχει λάβει απόφαση για να του επιστρέψει εκείνα που του ανήκουν. Ο πρώην αστυνομικός αποτάθηκε και στη νυν ηγεσία της Αστυνομίας, ζητώντας τις 4,000 λίρες, όμως ο Στέλιος Παπαθεοδώρου αποφάσισε να μην αλλάξει την κατάσταση, με την απάντησή του να είναι ότι συμφωνεί με τις προηγούμενες ηγεσίες.

Πάντως, μετά την αθώωσή του από το Ανώτατο, όταν η Αστυνομία έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα, ο τότε Αρχηγός είχε αναφέρει πως ο κ. Αθανάση «ενήργησε κατά τρόπο δυνάμενο να κλονίσει την εμπιστοσύνη κοινού-Αστυνομίας», ως τη μοναδική δικαιολογία, για να μην καταβάλει το ποσό. Μία δικαιολογία που φαίνεται ότι είναι αρκετά βολική, αφού μέχρι και σήμερα επικαλούνται οι αρμόδιοι, για να μην διορθώσουν αυτό το λάθος.

Ο κ. Αθανάσης δεν ζητά κάτι περαιτέρω από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, παρά μόνο να άρει την αδικία σε βάρος του, που συνεχίζει εδώ και εικοσιεπτά έτη. Κι όμως, για ακόμη μία φορά είναι θύμα της αναποφασιστικότητας της ηγεσίας, που δεν επιθυμεί να ξεφύγει από ην πεπατημένη και να διορθώσει τα κακώς έχοντα των προηγούμενων. Λόγω αυτής της αναποφασιστικότητας, ο κ. Αθανάσης αισθάνεται ότι τον κοροϊδεύουν όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο σώμα, όλα τα χρόνια που υπηρέτησε στην Αστυνομία.

Ο πρώην αστυνομικός, παρά το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά έχει λάβει αρνητική απάντηση, δεν έχει στα άμεσα σχέδιά του να κινηθεί εκ νέου νομικά εναντίον της ηγεσίας της Δύναμης καθώς τα έξοδα είναι αρκετά, ενώ η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ψυχοφθόρα. Την ίδια ώρα, δεν θεωρεί ότι θα αλλάξει κάτι δεδομένου ότι η απόφαση του Ανωτάτου από το 1995 είναι δεσμευτική.

Ο λόγος που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε εξηγήσει στον REPORTER ο κ. Αθανάσης, ο λόγος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα ήταν επειδή θέλησε να ακολουθήσει τη συνείδησή του και να βοηθήσει ένα μουσικό, που είχε ανάγκη, ωστόσο όπως φαίνεται αυτό τον έβαλε σε μπελάδες.

«Ο λόγος που με έθεσαν σε διαθεσιμότητα ήταν επειδή έκανα εξυπηρέτηση σε ένα μουσικό, που ερχόταν στη Λευκωσία, για να εργαστεί. Του είχαν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές, στο όνομά του και όταν πήγε να εισπράξει, είδε ότι δεν είχαν μέσα. Όταν έδωσε κατάθεση, ζήτησε να τον πληρώσουν με δόσεις, για να μην πάρουμε δικαστήρια την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου. Επειδή δεν έμενε Λευκωσία ο συγκεκριμένος, μου άφησε το τηλέφωνό του και μου ζήτησε να μεσολαβήσω. Πήγα, βρήκα την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και μου είπε να πληρώνει με το μήνα. Το μετέφερα στον ίδιο και μου είπε εντάξει, να τα πιάνω εγώ και θα περάσει ο ίδιος να τα πιάσει. Το έκανα με τον καλύτερο νόμιμο τρόπο. Της έδινα την ακάλυπτη επιταγή, υπέγραφε ότι έδωσε κάποια λεφτά και μου επέστρεφε την επιταγή.

Όταν ήμασταν στο τέλος της διαδικασίας που παραλάμβανα τα συγκεκριμένα λεφτά, ένας αξιωματικός είχε ακούσει την υπόθεση και αποφάσισε να βγάλει σε διαθεσιμότητα. Τους εξήγησαν την κατάσταση πώς έγινε και τους είπα να ρωτήσουν τον μουσικό να τους εξηγήσει, ότι θα του έδινα τα λεφτά όταν εισπραχτούν όλα. Επέμεναν να με πάρουν Δικαστήριο ότι καταχράστηκα την κατάσταση. Με πήραν Δικαστήριο και ο Δικαστής είπε αθώος, επειδή υπήρχε η υπογραφή μου, υπήρχαν στοιχεία. Όταν ήρθε ο μουσικός, πήρε το ποσό στους οκτώ μήνες. Δεν ξέρω που ήταν το λάθος και έπρεπε να με πάρουν Δικαστήριο. Έτσι έπρεπε να την χειριστώ. Ήθελα να βοηθήσω. Ο στόχος μας ως Αστυνομία είναι να βοηθούμε τους πολίτες».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα