«Μας πήρε ένας παππούς κλαίγοντας να τον βοηθήσουμε να αγοράσει σχολικά στα εγγόνια του»

«Μας πήρε ένας παππούς κλαίγοντας στο τηλέφωνο και μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε να αγοράσει σχολικά στα εγγόνια του». Αυτή είναι μια από τις εκατοντάδες περιπτώσεις και τις οδυνηρές ιστορίες συνανθρώπων μας, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι εθελοντές του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) κατά τη διάρκεια της εκστρατείας συλλογής σχολικών ειδών για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη με τίτλο «όλα τα παιδιά με σχολικά».

Η εκστρατεία οργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από εννέα χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει το Συμβούλιο να καταδεικνύουν πως υπάρχει αυξητική τάση στον αριθμό των οικογενειών που χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. «Αναμέναμε πως μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα μειωνόταν και δεν θα υπήρχε η ανάγκη για τέτοια εκστρατεία. Δυστυχώς, είμαστε στην ένατη χρονιά και βλέπουμε ότι εκατοντάδες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ηλίας Δημητρίου.

Πέρσι ο ΠΣΣΕ ικανοποίησε περισσότερες από δύο χιλιάδες οικογένειες, δηλαδή περίπου έξι χιλιάδες παιδιά έλαβαν οικονομική βοήθεια ή παρέλαβαν καινούργια σχολικά είδη από τις αποθήκες του Συμβουλίου. Φέτος, από τον πρώτο μήνα έναρξης της εκστρατείας (σ.σ. Μάιο), ο αριθμός των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αυξήθηκε και οι εθελοντές λαμβάνουν καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα. Όπως εξήγησε ο κος Δημητρίου, η αυξητική τάση των τελευταίων ετών αποδίδεται στο ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται προς τα κάτω οικονομικά και πως είναι μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά.

Η καθημερινή επαφή των εθελοντών με τις οικογένειες φέρνει στην επιφάνεια οδυνηρές ιστορίες για πολίτες που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα μουδιασμένα χαμόγελα. Ένας παππούς που πήρε κλαίγοντας, μια μητέρα που κάλεσε για να προμηθευτεί κουπόνι για να μην πάει το παιδί με της με τρύπια παπούτσια στο σχολείο και άλλα πολλά με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι, προκαλούν την αγανάκτηση των εθελοντών που ζητούν ουσιαστική παρέμβαση από το κράτος για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. «Αντιλαμβάνεστε πόσο οδυνηρό είναι για τους ίδιους, αλλά και τους εθελοντές που ακούν τέτοιες περιπτώσεις καθημερινά. Δεν είναι παραμύθια αυτές οι ιστορίες. Εάν θέλουν κάποιοι να ωραιοποιούν καταστάσεις και να πιστεύουν πως στην όμορφη μικρή μας Κύπρο, όλοι περνάμε όμορφα και ωραία, δεν είναι η πραγματικότητα αυτή. Βλέπουμε παιδιά στο Πανεπιστήμιο που δυσκολεύονται γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κομπιούτερ, δεν μπορούν να αγοράσουν μια τσάντα. Αυτά δεν μας τιμούν και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από το κράτος. Θα πρέπει να σταματήσουμε τις θεωρίες και να μπούμε στις πράξεις».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ, θεωρεί πως σημαντικό ρόλο στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί έχει παίξει ο θεσμός του κράτους πρόνοιας, στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αφού δεν αρκεί μόνο η βοήθεια που παρέχεται από τους εθελοντές. «Εμείς ήμασταν και θα ήμαστε πάντα εκεί, όμως το Κράτος θα πρέπει να είναι μπροστάρης και όχι αρωγός. Έπρεπε να ισχύει το ανάποδο, αρωγός έπρεπε να είμαστε εμείς. Το κράτος δεν στέκεται δίπλα στους πολίτες που περνούν δύσκολα και αυτό είναι λυπηρό».

Αισιοδοξία ότι θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες

Παρά τις δυσκολίες και την αυξητική τάση στις ανάγκες που έχουν προκύψει, οι εθελοντές του Συμβουλίου Εθελοντών, νιώθουν αισιόδοξοι ότι θα ικανοποιήσουν όλους τους πολίτες που απευθύνθηκαν κοντά τους για τα παιδιά που χρειάζονται εξοπλισμό γραφείου, βαλίτσες, κασετίνες και άλλα για τη νέα σχολική χρονιά. «Έχει αποδειχθεί πως οι Κύπριοι, ανταποκρίνονται κάθε χρόνο στο κάλεσμά μας».

Η εκστρατεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει στο κεντρικό τηλέφωνο του Συνδέσμου: 22 514 786. Στη συνέχεια οι λειτουργοί θα παραπέμψουν τους πολίτες στο ανάλογο επαρχιακό γραφείο.

Έκκληση σε όσους θέλουν να βοηθήσουν, αντί προϊόντα να προσφέρουν δωροκουπόνια από καταστήματα. «Με τα δωροκουπόνια δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να νιώσουν την χαρά ότι αγοράζουν καινούργια σχολικά, όπως κάθε παιδί της ηλικίας τους. Εάν επιλέξουν να προσφέρουν είδη που έχουν χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να είναι σε πολύ κατάσταση», είπε ο κος Δημητρίου.

Δειτε Επισης

Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα
Άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας του Δήμου Πάφου
ΠτΔ: Σταθμός η λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εξαγγελία σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ
Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Επιτυχημένη η επέμβαση στο Φίτσο-Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
«Διαφωνούσα με τις πολιτικές του»-Τα πρώτα λόγια δράστη που πυροβόλησε τον Φίτσο
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο-Ακατάσχετη η αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα
Ακόμη ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια φορτώθηκε στην Κύπρο-Απέπλευσε προς Γάζα