Φωνές για αλλοίωση της ψηφοφορίας για εκποιήσεις-Η αλλαγή ψήφου Σιζόπουλου και το καρφί Αβέρωφ

Αλαλούμ επικράτησε στη Βουλή, περίπου μια ώρα μετά από το πέρας της ψηφοφορίας, της επίμαχης πρότασης για τις εκποιήσεις που τελικά καταψηφίστηκε, λόγω απόλυτης ισοψηφίας, 27-27. Συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, κατήγγειλε ότι ενώ στην πρώτη ψηφοφορία, για την κατ΄ άρθρον συζήτηση, ψήφισε υπέρ, η ψήφος του δεν καταγράφηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην απόλυτη ισοψηφία, κόκκινο Βουλής στην επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και άλλων για τις εκποιήσεις

Σημειώνεται ότι και στις δύο ψηφοφορίες, ψήφισαν συνολικά 54 από τους 56 βουλευτές. Ωστόσο στην αίθουσα βρίσκονταν 55 βουλευτές, αφού η μοναδική δικαιολογημένη απουσία, ήταν αυτή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία απουσιάζει στο εξωτερικό. Ωστόσο και στις δύο ψηφοφορίες, και στην κατ΄ άρθρον όσο και στη συνολική, ψήφισαν 54 βουλευτές.

Σύμφωνα με τα αρχεία του συστήματος, από την πρώτη ψηφοφορία, απείχε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους και από τη δεύτερη ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος φαίνεται να τήρησε αποχή, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι έγινε λάθος ή να δικαιολογήσει κατ' οιονδήποτε τρόπο τη ψήφο του. Σημειώνεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ψήφισε υπέρ της πρότασης Νόμου, όπως έπραξαν και οι βουλευτές του κόμματος του, Ανδρέας Αποστόλου και Ηλίας Μυριάνθους.

Ο κ Θεμιστοκλέους έλαβε τον λόγο και ανέφερε πως, «μεταξύ πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας παρατηρείται ένα αντιφατικό πράγμα. Προφανώς κάποιος μπορεί να πει ότι οφείλεται στο σύστημα που υπάρχει εδώ. Στην κατ΄ άρθρον ψηφοφορία, προφανώς ψήφισα υπέρ, αλλά είμαι ανύπαρκτος. Στη δεύτερη ψηφοφορία, φαίνεται η αρνητική μου ψήφος».

Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται τη μια φορά να ψηφίζω εγώ και να είναι 27-27. Κάτι άλλο υπάρχει. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και δεν θέλω να υποθέσω οτιδήποτε. Απλά λέω ότι το σύστημα ψηφοφορίας, έχει ξαναδημιουργήσει προβλήματα. Η άποψη μου είναι ότι να πάμε στη βάση του Συντάγματος, να αφήσουμε τους εκμοντερνισμούς και να δούμε πως επιλύεται το πρόβλημα. Διότι αν στην κατ΄ άρθρον συζήτηση, ήταν 28-27 ενδεχομένως ένας ή δύο συνάδελφοι, να έκαναν δεύτερες σκέψεις».

«Το αποτέλεσμα στην κατ΄ άρθρον ψηφοφορία, θα επηρέαζε και το σύνολο του Νόμου», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας στον κ. Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε πως, «μπήκα και έλεγξα το σύστημα. Το σύστημα δεν έχει πρόβλημα. Παρόλα άυτα, σε κάποιες περιπτώσεις, να επιλέξουμε να το κάνουμε και δια χειρός».

Έντονη ήταν πάντως η αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Γιώργο Λουκαϊδη να αναφέρει πως, «η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί και σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα. Και μάλιστα επειδή διαπιστώσαμε συλλογικά ότι υπάρχει πρόβλημα θα ψηφίζουμε και δια χειρός. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί που δεν ζητήσαμε ψηφοφορία και δια χειρός».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω όμως ότι ο κ. Θεμιστοκλέους δεν δέχθηκε καμία πίεση για να μη ψηφίσει. Επειδή θεωρώ ότι έγινε λάθος, θεωρώ ότι έγινε αλλοίωση αποτελέσματος. Οπότε θεωρούμε ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό. Όμως καταγράφεται η δεδομένη αλλοίωση αποτελέσματος στην πρώτη ψηφοφορία για τα άρθρα οπότε επιφυλασσόμαστε να δούμε πώς αντιδρούμε.

Η Αννίτα Δημητρίου απάντησε στο ΑΚΕΛ, πως δεν υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε την περιρρέουσα να δημιουργείται, δεν έχω πρόβλημα όταν το ζητάτε να γίνεται δια χειρός η ψηφοφορία».

Σε παρέμβαση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε με αυστηρό ύφος, κάνοντας λόγο για παιχνίδια. «Δεν είναι το σύστημα το λάθος, εν τα παιχνίδια. Και επειδή έμαθα να είμαι ειλικρινής και πλήρωσα το κόστος με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια μου. Αυτό το πράγμα δεν έπρεπε να περάσει και κάποιοι προσάρμοζαν τη ψήφο τους», ανέφερε ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Παρέμβαση έκαναν και οι βουλευτές, Σταύρος Παπαδούρης και Ζαχαρίας Κουλίας. Ο πρώτος υπέδειξε πως πέραν από τους παρόντες στην αίθουσα, παρακολουθούν και τα μέσα. «Από τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα», ανέφερε, «ουαί και αλλοίμονο, πως θα δικαιολογήσουμε πως το εντόπισε και το αγνοήσαμε. Για να προστατεύσουμε και το κύρος της Βουλής, λογικά πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν έχω λύση αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι».

Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Κουλίας, είπε πως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ψηφοφορία δεν είναι θεσμοθετημένος. «Είναι βέβαιος ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ότι το πάτησε. Αυτός είναι εδώ ζωντανός και μιλά και λέει πως το πάτησε. Ποιου να πιστέψω; Του μηχανήματος ή του ανθρώπου του ζωντανού;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.


Το θέμα έκλεισε με την πρόεδρο της Βουλής να αναφέρει πως το θέμα θεωρείται λήξαν.

Δειτε Επισης

Στα €6,75 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Σε κοινή συνισταμένη ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ για Πάφο στις Δημοτικές Εκλογές-Οι ανακοινώσεις Σιζόπουλου
Διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Πολεμιδιών ο Ανδρέας Θεοδώρου
Στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για ΣΕΥ και Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
ΓΓ ΑΚΕΛ: Συγκεκριμένη πρόταση στον ΠτΔ για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό
Μέση Ανατολή: Οικονομικές επιπτώσεις, Τουρκία και μεταναστευτικό
Παλεύουν για ισχυρά ψηφοδέλτια Ευρωεκλογών τα κόμματα-Η ονοματολογία και πότε θα ληφθούν αποφάσεις
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Επισκόπηση οδικού δικτύου στον Ακάμα και αποκατάσταση οικοτόπων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS