Κληρώνει στην Ολομέλεια για το εργοστάσιο πυρόλυσης-Οι ισορροπίες στα κόμματα

Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, η σημερινή συνεδρία της Βουλής, αναμένεται θυελλώδης, αφού στην ατζέντα βρίσκεται μεταξύ άλλων το θέμα των εκποιήσεων, όπου οι ισορροπίες ανάμεσα στους βουλευτές είναι πολύ λεπτές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, αν οι επίμαχη πρόταση Νόμου, που προβλέπει το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο για αναστολή της εκποίησης του, θα ψηφισθεί, θα καταψηφισθεί ή τελικά αν θα πάρει αναβολή.

Ωστόσο το θέμα των εκποιήσεων δεν είναι το μόνο στην ατζέντα, αφού ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθούν προς ψήφιση και οι τροποποιητικοί κανονισμοί που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας για τις κρατικές βιομηχανικές περιοχές που σε μεγάλο βαθμό αφορά την αδειοδότηση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω της πυρόλυσης ελαστικών στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα.

Οι κανονισμοί συνοδεύονται, ωστόσο, κι από την τροπολογία που υπέβαλαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, που ουσιαστικά επιδιώκουν το μπλοκάρισμα της εγκατάστασης εργοστασίου πυρόλυσης ελαστικών στη βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα. Εξάλλου στη δημιουργία του εργοστασίου, αντιτίθεται και ο δήμαρχος Ύψωνα, ο οποίος μάλιστα προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων.

Από την πλευρά της η εταιρεία Bioland Energy Ltd, ανέφερε ότι το έργο της ανέγερσης του εργοστασίου στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετίζεται άμεσα με την κυκλική οικονομία, ενώ υπέδειξε πως για το έργο όλες οι κρατικές υπηρεσίες τοποθετήθηκαν θετικά. Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα της να συνεργαστεί με τον Δήμο Ύψωνα και όπου χρειάζεται να λάβει μέτρα για τη βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα, ενώ απαντώντας στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για ενδεχόμενο κινδύνου των κατοίκων της περιοχής, ο Γιώργος Βαρνάβα, που εκπροσώπησε την προηγούμενη εβδομάδα την εταιρεία στη Βουλή, είπε ότι έγνοια της εταιρείας είναι η προστασία των κατοίκων της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι το εργοστάσιο θα δημιουργήσει περί τις 200 νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Οι ισορροπίες για έγκριση ή καταψήφιση της τροπολογίας που υπέβαλαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι είναι πολύ λεπτές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της τροπολογίας τάσσονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που την κατέθεσαν, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, καθώς επίσης και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, ενώ εναντίον τάσσεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση και του ΕΛΑΜ, αλλά και των υπολοίπων βουλευτών του ΔΗΚΟ.

Έχει επιφυλάξεις η Επιτροπή

Όπως είναι γνωστό, η συζήτηση των πιο πάνω κανονισμών αναβλήθηκε κατόπιν απόφασης της ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε στις 8 Ιουνίου 2023. Ως εκ τούτου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, επανεξέτασε τους εν λόγω κανονισμούς σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2023, στην οποία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης των κανονισμών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας επισήμανε ότι οι εν λόγω κανονισμοί ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες βιομηχανιών εντός βιομηχανικών περιοχών, χωρίς να καθορίζουν σε ποια κατηγορία βιομηχανικών περιοχών εμπίπτουν.

Συναφώς, ανέφερε ότι ο έλεγχος της κατηγορίας, ήτοι του βαθμού οχληρίας, στην οποία εμπίπτει κάθε βιομηχανία γίνεται από τις αρμόδιες αρχές κατά την αδειοδότησή της. Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ενημέρωσε την επιτροπή ότι το τμήμα έχει υποχρέωση, σύμφωνα με τις οικείες νομοθεσίες, να αξιολογεί οποιοδήποτε έργο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των εν λόγω νομοθεσιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα έργα παραγωγής ενέργειας, όπως ο ίδιος ανέφερε, σύμφωνα με τις εν λόγω νομοθεσίες, πριν από την έναρξη λειτουργίας βιομηχανίας είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή περιβαλλοντικής μελέτης και η εξασφάλιση άδειας βιομηχανικών εκπομπών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ηγέρθησαν εκ νέου επιφυλάξεις από πλευράς μελών της επιτροπής όσον αφορά τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων με ασύμβατες μεταξύ τους δραστηριότητες σε μικτές βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α΄ και Β΄. Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των κανονισμών κατά τη συζήτησή τους στην ολομέλεια του σώματος.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
LIVE: Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ-Παραμένει περιορισμένη η εισβολή
Το δικαίωμα παύσης Αρχηγού από ΠτΔ μέσα από δικαστικές αποφάσεις-Το ελεύθερο πεδίο και το κριτήριο της εικόνας
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Έργα και Ημέραι του Στέλιου Παπαθεοδώρου-Από το Parody account, στην έξαρση του εγκλήματος και τις αποδράσεις
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση