Κατατάσσονται οι τελευταίοι νεοσύλλεκτοι στην Ε.Φ.-H επιλογή των Μονάδων και η διαδικασία

Περίπου 3,600 είναι οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες οι οποίοι κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά, με την διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μέχρι και την Παρασκευή θα περάσουν τις πύλες των ΚΕΝ και οι τελευταίοι εθνοφρουροί για να λάβουν τα πιστοποιητικά τους και να κατευθυνθούν στις Μονάδες τους, όπου και θα υπηρετήσουν την δεκατετράμηνή τους θητεία.

Πάντως, αν και εγέρθηκαν αρκετά ερωτήματα με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των Μονάδων που θα υπηρετήσουν οι νεοσύλλεκτοι, φαίνεται ότι το 80% ικανοποιείται στο αίτημά του για το Σώμα που επιθυμεί να καταταχθεί. Σημειώνεται πως η διαδικασία επιλογής των νεοσυλλέκτων της 2023 ΕΣΣΟ σε σώματα της Εθνικής Φρουράς, πραγματοποιήθηκε με πιστοποιημένο λογισμικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου διασφαλίστηκε κατ’ απόλυτο τρόπο η αξιοκρατία και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Όπως ενημέρωσε μάλιστα το Υπουργείο Άμυνας, τα αποτελέσματα των επιλογών, τηρούνται από την Επιτροπή Επιλογικής Διαδικασίας σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο και κοινοποιούνται στους στρατεύσιμους και τις Μονάδες την ημέρα κατάταξης των νεοσυλλέκτων. Αξίζει να αναφερθεί, πως μετά την τοποθέτησή τους στις Μονάδες όπου θα υπηρετήσουν, οι νεοσύλλεκτοι θα πραγματοποιήσουν το βασικό στάδιο της εκπαίδευσής τους και θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των στρατιωτών που υπηρετούν σε αυτή και θα λαμβάνουν άδειες ανάλογα με τις ανάγκες της Μονάδας.

Μέχρι στιγμής πάντως, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Στυλιανού, στον REPORTER, «οι κατατάξεις των νεοσύλλεκτων στρατιωτών κυλάνε ομαλά, χωρίς κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Μόνο στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε γύρω στις 11:30 το πρωί, αλλά έχουν μεταβεί όλοι οι νεοσύλλεκτοι κανονικά στις μονάδες τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι κατατάξεις των νεοσυλλέκτων έχουν ξεκινήσει από τις 10 Ιουλίου σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό και τερματίζονται στις 14 Ιουλίου το μεσημέρι, ενώ στην Επαρχία Πάφου οι κατατάξεις είναι από τις 11 μέχρι και τις 13 Ιουλίου. Επιπρόσθετα, από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει επίσης οι έξοδοι και οι νεοσύλλεκτοι έχουν ενταχθεί ήδη, στο πρόγραμμα διανυκτερεύσεων και πρόκειται να γίνει ισοκατανομή για να λάβουν όλοι τις ίδιες εξόδους.

«Οι νεοσύλλεκτοι παρουσιάζονται στα ΚΕΝ και οδηγούνται απευθείας στις Μονάδες τους για την εκπαίδευσή τους, δεν παραμένει κανένας πλέον στα ΚΕΝ». Με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι κατατάξεις πλέον στα διάφορα Τάγματα, εξήγησε ο κ. Στυλιανού, «δεν υπάρχει ταλαιπωρία και συνωστισμός. Πλέον οι νεοσύλλεκτοι, όταν πάνε στο ΚΕΝ τους, λαμβάνουν ένα φύλλο πορείας και πάνε κατευθείαν στη Μονάδα τους που θα τους γνωστοποιηθεί εκείνη τη μέρα. Οπότε, πάνε κανονικά στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, ντυμένοι με τα στρατιωτικά τους και τα ατομικά τους είδη στην τσάντα τους που τους χορηγήθηκαν, για να παρουσιαστούν στη Μονάδα Κατάταξής τους στη συνέχεια».

Αναφορικά με τα προβλήματα φυγοστρατίας, αυτά δεν φαίνεται να υφίστανται, καθώς, «είναι μονοψήφια τα νούμερα και μάλιστα οι πλείστοι είναι με πραγματικά θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν και δεν είναι σε θέση να κάνουν τη θητεία τους. Γνωρίζοντας οι νεοσύλλεκτοι ότι θα κάνουν δεκατέσσερις μήνες, έχουν διαφορετική ψυχολογία και δεν θέλουν να φύγουν από τον στρατό, όπως γινόταν στο παρελθόν, που η θητεία ήταν για εικοσιτέσσερις μήνες. Φθάνει να έχουν καλή διάθεση οι νεοσύλλεκτοι και όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Πάντως, όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες μέρες, ο κ. Στυλιανού λέει ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, προσθέτοντας πως αναλόγως των συνθηκών θα αλλάζει το πρόγραμμα. «Θετικά είναι επίσης την ίδια ώρα και τα σχόλια των γονέων που κάνουν τις τελευταίες ημέρες και εκφράζουν την περηφάνια τους για την κατάταξη των παιδιών τους. Θέλουμε και εμείς από την πλευρά μας, να αποδεχθούν οι στρατιώτες την Εθνική Φρουρά ως τη δεύτερη τους οικογένεια για τους επόμενους δεκατέσσερεις μήνες».

Αξίζει να αναφερθεί, πως αν αδικαιολόγητα δεν καταταγεί ένας νεοσύλλεκτος, τότε θα κηρυχθεί ανυπότακτος και θα διωχθεί ποινικά. Όσον αφορά τις υπόλοιπες οδηγίες του ΥΠΑΜ, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων μόνο κατά τις ώρες ανάπαυσης, σε συγκεκριμένους χώρους. Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά η λήψη φωτογραφιών και κινηματογράφηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων, καθώς και η χρήση διαδικτύου με κινητά, που διαθέτουν την υπόψη λειτουργία. Ακόμη απαγορεύεται η προμήθεια εδεσμάτων εκτός υπηρεσίας, για λόγους υγιεινής και ατομικής ασφάλειας, ενώ σημειώνεται ότι τα φαγητά της Υπηρεσίας ελέγχονται και παρασκευάζονται κάτω από αυστηρές ελεγμένες υγειονομικές συνθήκες.

Η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων πάντως, είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2023 η ώρα 08:00, ενώ περισσότερες σχετικές πληροφορίες, για τον τόπο και χρόνο προσέλευσης θα λάβουν οι στρατεύσιμοι από τις Διοικήσεις των Μονάδων, για ενημέρωση των οικείων τους.

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα