Από τη μία ο Κλέων και από την άλλη οι τσουχτεροί λογαριασμοί-Δίκωπο μαχαίρι για τους καταναλωτές

Από σήμερα αρχίζει η επέλαση του καύσωνα Κλέων, ο οποίος αναμένεται να πλήξει το νησί μας μέχρι και τις αρχές της επόμενης βδομάδας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές θερμοκρασίες και το καμίνι που θα επικρατεί, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ παράλληλα, σε συστάσεις προς τους καταναλωτές προχωρεί και η ΑΗΚ, ώστε να αποφύγουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Επεξηγώντας το νέο φαινόμενο που φέρει στο όνομα Κλέων, ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ανέφερε στον REPORTER, ότι πρόκειται για ένα σύστημα υψηλής πίεσης, το οποίο προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. «Είναι ένα σύστημα που δίνεται στην περιοχή και πότε συρρικνώνεται και πότε αυξάνεται σε μια επιφάνεια. Αυτή την περίοδο, καλύπτει μεγάλο μέρος της Βορείου Αφρικής και μεγάλο μέρος της Μεσογείου. Έχει επηρεάσει ήδη με ψηλές θερμοκρασίες τη δυτική χερσόνησο, Ισπανία και Πορτογαλία, όπως και Σαρδηνία, Νότια Ιταλία και Νότια Γαλλία. Από την Τετάρτη, ξεκίνησε να επηρεάζει την περιοχή της Ελλάδας με σαραντάρια και αναμένεται να επηρεάσει και εμάς από σήμερα με ψηλές θερμοκρασίες».

Πάντως, οι υψηλές θερμοκρασίες, δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπουν πριν από την Κυριακή και τη Δευτέρα. «Οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα κυμαίνονται πάνω από σαράντα βαθμούς κελσίου και θα είναι αισθητά, πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή που διανύουμε. Η θερμοκρασία που αναμένεται να αγγίξει ο υδράργυρος, είναι οι 42 βαθμοί και φαίνεται πάρα πολύ λογικό αυτό, ενώ ίσως να είναι και μεγαλύτερη η θερμοκρασία στο εσωτερικό, ανάλογα με την αύξηση που θα υπάρξει στα παράλια και στα ορεινά».

Ωστόσο, οι οδηγίες προστασίας, απευθύνονται κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και τους εργοδότες και εργοδοτούμενους, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να προστατεύουμε και τα δάση από τις πυρκαγιές, καθώς πρόκειται για ένα κίνδυνο, με αρκετές προεκτάσεις.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα παραταθούν τα φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι, «λόγω της αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο που επιφέρει η κατάσταση La Nina σε κατάσταση El-Nino, με την αλλαγή της θερμοκρασίας του ειρηνικού ωκεανού στην τροπική ζώνη, οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σημαντικές. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι η Κύπρος θα υπάρχουν επιπτώσεις, οι οποίες όμως, σε σχέση με το τι θα συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου υπάρχουν πολλές περιοχές με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και πολλές περιοχές με πολύ ψηλή βροχή, θα είναι αμελητέες. Φαίνεται όμως, ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι θερμοκρασίες θα είναι κοντά ή και λίγο πιο πάνω από την κανονική θερμοκρασία, ενώ απ’ ότι φαίνεται θα υπάρχουν και διαστήματα με βροχές».

Τσουχτεροί και οι λογαριασμοί ρεύματος

Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές και για τα ύψη των λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι αναμένεται να είναι πιο τσουχτεροί από τους προηγούμενους μήνες, με τον καταναλωτή να καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δυστυχώς, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου στον REPORTER, «οι τιμές είναι ψηλές, καθώς τερματίστηκε η χορηγία του κράτους. Έτσι, σημειώνεται μια αύξηση της τάξης του 28% στους λογαριασμούς. Η αύξηση δεν οφείλεται στη μέση σταθμική τιμή, καθώς αυτή παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, αλλά μετά τον τερματισμό της χορηγίας του κράτους, ένας λογαριασμός για 800 κιλοβατώρες θα είναι 271 ευρώ, για μια διμηνία, ενώ η μια κιλοβατώρα είναι 34 σεντς. Αν υπήρχε η χορηγία του Υπουργείου Οικονομικών, ο καταναλωτής για ένα λογαριασμό 800 κιλοβατώρων, θα πλήρωνε 212 ευρώ».

Σήμερα πάντως, φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές οι οποίοι δυσκολεύονται στο να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους και ζητάνε ευκολίες πληρωμής. «Τον κάθε πελάτη, τον χειριζόμαστε διαφορετικά, ανάλογα με το ιστορικό του και το χρεωστικό του υπόλοιπο και σκοπός είναι να μην συσσωρεύεται το υπόλοιπο, αλλά να μειώνεται, για να μπορούν να πληρώνουν και την τρέχουσα τους κατανάλωση. Γίνονται ευκολίες πληρωμής, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθώς πρέπει να είμαστε δίκαιοι με όλους τους καταναλωτές, αφού υπάρχουν αρκετοί που στερούνται άλλα έξοδα, για να είναι τυπικοί στις εξοφλήσεις των λογαριασμών του ρεύματος».

Όσο αφορά τον κλοιό καύσωνα που διανύουμε, η ΑΗΚ προτρέπει το κοινό να είναι προσεκτικό με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. «Επειδή είναι καλοκαίρι και υπάρχουν αρκετά αυξημένες θερμοκρασίες, οι καταναλωτές πρέπει να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές με φειδώ, να ρυθμίζουν το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς περίπου, διότι δυστυχώς, κάθε ένας βαθμός πιο κάτω που ρυθμίζεται το κλιματιστικό, αυξάνει παράλληλα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%. Είναι κάποιοι κανόνες που είναι καλό να γνωρίζει ο κάθε καταναλωτής, ώστε να εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια».

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί