Ξανά στην Ιερά Σύνοδο το μπαλάκι για Παγκράτιο και Πιτσιλλίδη-Περιμένουν την απόφαση
06:00 - 13 Ιουλίου 2023
Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τίθενται εκ νέου η αργία του Παγκράτιου Μερακλή και ο αφορισμός του Ανδρέα Πιτσιλλίδη με την ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου να καλείται να αποφασίσει κατά πόσον θα άρει τα μέτρα που έλαβε σε βάρος των δύο, αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την αδικία, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, όταν λήφθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαλάκι στο Νεκτάριο για τον τέως Κιτίου-«Απογοήτευση για Παγκράτιο και Πιτσιλλίδη»
Κατά την τακτική της συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος, πέραν των οικονομικών θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος, θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις της ως προς το κατά πόσον θα αλλάξει τη στάση που τηρεί για σχεδόν τριάντα χρόνια, σε βάρος του Παγκράτιου και για δέκα περίπου σε βάρος του Ανδρέα Πιτσιλλίδη.
Τα δύο θέματα απασχόλησαν και τη Σύνοδο του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο δεν λήφθηκε καμία απόφαση, παρότι είχε ενώπιον της τόσο την επιστολή του θεολόγου, όσο και του αρχιμανδρίτη, με τις οποίες ζητούσαν να αλλάξει η κατάσταση στην οποία είναι τοποθετημένοι.
Ο λόγος που η Ιερά Σύνοδος δεν έλαβε τις αποφάσεις της, όπως διέρρευσε, ήταν διότι υπήρχαν νεότερα μέλη στη Σύνοδο, τα οποία δεν είχαν υπόψη τους τα γεγονότα στην υπόθεση του Παγκράτιου και ζήτησαν χρόνο για να τα μελετήσουν.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στον REPORTER ότι ευελπιστούν αυτή τη φορά να ξεκαθαρίσουν τα δύο φλέγοντα, για την Εκκλησία, θέματα για να κλείσει μια και καλή το ζήτημα, δεδομένου ότι ασκείται πίεση από τον κόσμο. Παρόλα αυτά, όπως διαφάνηκε και στην προηγούμενη Σύνοδο, δεν αποκλείεται να προκύψουν εκπλήξεις και το θέμα να πάρει επιπλέον παράταση.
Το χρονικό της αργίας του Παγκράτιου
Σε ό,τι αφορά στον Παγκράτιο, όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1996, μετά το θάνατο του τότε Μητροπολίτη Μόρφου, Χρύσανθου. Για τη θέση του κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη θα διεξαγόταν μια διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη, στην οποία ο Παγκράτιος Μερακλής έθεσε υποψηφιότητα και κέρδισε, λαμβάνοντας το 96% των ψήφων.
Τότε όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, αποφάσισε να τον καθαιρέσει, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του κόσμου, αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ήταν ομοφυλόφιλος και φορέας του AIDS.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος χρόνια αργότερα, δεν ήθελε να γίνει δεσπότης, αλλά δεν έπρεπε να πάει κόντρα στο θέλημα του Θεού. Είχε πει επίσης πως, μόλις έγινε γνωστή η θέση του για να κατέλθει υποψήφιος, άρχισε μια καταιγίδα εναντίον του. Μεταξύ των κατηγοριών, ήταν ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά και φορέας του AIDS.
Το πρώτο, το αρνήθηκε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι φορέας του AIDS, υποδεικνύοντας ότι αυτό έγινε μέσα από μια σκευωρία που στήθηκε εναντίον του. Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργήθηκαν ταραχές έξω από την Αρχιεπισκοπή, με συλλήψεις και τραυματισμούς.
Ακολούθως, ο Παγκράτιος αποσύρθηκε στη Σκουριώτισσα και αργότερα στη Φλάσου, όπου διαμένει σε ένα μικρό σπίτι με τα ζώα που φροντίζει.
Πώς φθάσαμε στον αφορισμό Πιτσιλλίδη
Για τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, αφού ο αφορισμός του αποφασίστηκε επί του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου, Χρυσοστόμου Β', αφού η Ιερά Σύνοδος είχε κρίνει ότι οι τοποθετήσεις του για τους ομοφυλόφιλους και τις εκτρώσεις ήταν υπερβολικές και ξεπερνούσαν τις γραμμές της Εκκλησίας.
Αφού λοιπόν τον παρέπεμψε ενώπιον πενταμελούς Συνοδικής Επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από τους Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο (σημερινό Αρχιεπίσκοπο), τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, αποφασίστηκε ο αφορισμός του.