Επιστροφή στις προκλήσεις για το ΔΗΚΟ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Επιστροφή στην καθημερινότητα και στις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον του έχει το μενού του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών για ανάδειξη της ανώτατης ηγεσίας και των συλλογικών οργάνων.

Παρόλο που οι εκλογές κίνησαν ομαλά, σε αρκετά συναγωνιστικό κλίμα και χωρίς ιδιαίτερες «συγκινήσεις», σε αντίθεση με τα όσα γίνονταν στο παρελθόν στο κόμμα, η πραγματοποίησή τους εκ των πραγμάτων έβαλε διάφορα πράγματα στον πάγο, τα οποία θα πρέπει να ξεπαγώσουν καλοκαιριάτικα. Με τις εκλογές να αποτελούν εμπόδιο για μεγάλες αποφάσεις αλλά και με τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας να απορροφούν πολύ πολιτικό χρόνο το τελευταίο διάστημα, τώρα είναι η στιγμή το κόμμα να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να ετοιμάσει την ατζέντα του για τους επόμενους μήνες, σε διάφορα επίπεδα. Αναμένεται, με την επιστροφή σε φυσιολογικούς πολιτικούς ρυθμούς, να θέσει τους επόμενους του στόχους και να προχωρήσει με διάφορα ζητήματα που εκκρεμούν, τόσο κατόπιν των αποφάσεων του Καταστατικού Συνεδρίου, όσο και ενόψει του διπλού εκλογικού ραντεβού του 2024.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, σε αντίθεση με τα περισσότερα κόμματα, στο ΔΗΚΟ ελάχιστη προεργασία έχει γίνει. Αν και κάποια στελέχη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, όπως πληροφορείται ο REPORTER επίσημη χαρτογράφηση της κατάστασης δεν έχει γίνει ακόμα και, ως εκ τούτου, ούτε και σοβαρή συζήτηση για πιθανές συνεργασίες, τουλάχιστον στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στις Ευρωεκλογές οι δυναμικές είναι τέτοιες που δεν φαίνεται να έχει ανάγκη το ΔΗΚΟ για συνεργάτες.

Αν και αναμένεται πως εντός Ιουλίου θα συνεδριάσουν, πέραν από τη Γραμματεία, και τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα, χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα ενώπιον τους προς ανάλυση, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πεδίο για συζήτηση σε αυτό το στάδιο. Ως εκ τούτου, πραγματικές εξελίξεις στο μεγάλο κόμμα του Κέντρου, σε ό,τι αφορά τις διπλές εκλογές, αναμένονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό που ωστόσο αναμένεται πιο σύντομα είναι να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να πέσουν κάποιες ιδέες στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκκρεμεί και η προώθηση των αλλαγών που αποφασίστηκαν και αφορούν τη βελτίωση της εσωκομματικής λειτουργίας, καθώς και την μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ΔΗΚΟ. Πρόκειται για το project των Πολιτικών Οργανώσεων, που θα λειτουργούν σε επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο και οι οποίες θα ασχολούνται με την παραγωγή πολιτικής. Πρόκειται για ένα άνοιγμα και προς την ευρύτερη κοινωνία, καθώς δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι μέλος του κόμματος να για να συμμετέχει, αλλά να τον ενδιαφέρει το αντικείμενο.

Ένα άλλο πεδίο, το οποίο μάλιστα είναι συνυφασμένο με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των Επαρχιακών Επιτροπών, με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιωθούν οργανωτικά αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές που φέρνει η μεταρρύθμιση, ώστε να αντανακλώνται και στις κομματικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε όπως επεκταθεί σε επαρχιακό επίπεδο ο ρόλος της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ.

Στο ΔΗΚΟ αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει ένα γενικότερο «συγύρισμα», με την κατάργηση των πολλαπλών θέσεων και αναχρονιστικών αξιωμάτων, αλλά και με την καλύτερη κατανομή καθηκόντων. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται ότι οι τρεις αντιπρόεδροι, Χρύσανθος Σαββίδης, Μιχάλης Δαμιανός και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης θα αναλάβουν έκαστος ένα τομέα ευθύνης, για τη διαχείριση του οποίου θα αξιοποιήσουν κι άλλα στελέχη. Οι τρεις τομείς είναι ο πολιτικός σχεδιασμός, οι διεθνείς σχέσεις και οι δημόσιες σχέσεις.

Δειτε Επισης

Ο Χριστοδουλίδης δίνει ώθηση, ο Τατάρ κόβει τη φόρα ενόψει πολυμερούς
Η Ολομέλεια κύρωσε τη συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ για συνεργασία στην καταπολέμηση εγκλήματος
Ανέλαβε ο νέος «πρόεδρος της βουλής» στα κατεχόμενα-Για «πραξικόπημα» μιλά το ΡΤΚ
«Ηayir» Τατάρ στην πρόταση για τα τρία τραπέζια-Θεωρεί ότι οδηγούν σε συνολική διαπραγμάτευση
Σε κοινές αξίες και στόχους εδράζεται η ειδική σχέση με τις ΗΠΑ-Οριζόντια η εφαρμογή των συμφωνηθέντων
Ικανοποίηση Προέδρου για τις αναβαθμισμένες σχέσεις με ΗΠΑ-Στο επίκεντρο καινοτομία, άμυνα και ασφάλεια
Ποντάρουν στην ανασυγκρότηση, συζητούν τα καταστατικά και ψηφίζουν αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ
Επενδύει στην ενότητα ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος διαθέτει ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα»
Η "κυβέρνηση" δημοσίευσε την "εκλογή" Οζτουκλέρ στην "προεδρία" της "βουλής"
Ενημέρωσε ε/κ και τ/κ κόμματα για το Κυπριακό στο Λήδρα Πάλας ο Στιούαρτ