Σε έξαρση γαστρεντερίτιδα και λοιμώξεις αναπνευστικού σε παιδιά-Ευνοούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Σε έξαρση βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες οι ιογενείς λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, κάτι το οποίο είναι σύνηθες σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ την ίδια ώρα συστήνουν στους γονείς να έχουν υπό στενή παρακολούθηση τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν για πολλές ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο.

Οι εποχιακές λοιμώξεις, όπως η γαστρεντερίτιδα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, είναι αυτές που καταβάλλουν τα παιδιά, με κάποια από αυτά να χρειάζονται ολιγοήμερη περίθαλψη στο Μακάρειο νοσοκομείο, ώστε να λάβουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία, με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, δρ Αβραάμ Ηλία να συστήνει στους γονείς να είναι ψύχραιμοί, αφού πρόκειται για έξαρση που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Τις τελευταίες βδομάδες όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o δρ Ηλία, κυρίαρχη αιτία εισαγωγής παιδιών στο Μακάρειο είναι η γαστρεντερίτιδα, ωστόσο η παραμονή τους στο νοσοκομείο αφορά κυρίως για ενυδάτωση και διόρθωση ηλεκτρολυτικών διαταραχών. «Οι ιογενείς λοιμώξεις προσβάλουν περισσότερο τα βρέφη και τα νήπια, γιατί είναι αυτά που αφυδατώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι και ο λόγος που θα επισκεφθούν το νοσοκομείο, γιατί δεν υπάρχουν αντιεμετικά και αντιδιαρροϊκα φάρμακα διαθέσιμα για παιδιά, αφού δεν συστήνονται από τους παιδίατρους», εξήγησε.

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες, σύμφωνα με τον γιατρό, ευνοούνται αυτό το διάστημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ή τις συχνές μεταπτώσεις της θερμοκρασίας με τη συχνή χρήση των κλιματιστικών, ενώ κάποιες φορές οφείλεται και στην αλλοίωση των τροφών από τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να επιφέρουν τροφική δηλητηρίαση στα παιδιά.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μπορεί να πρόκειται για σύνηθες έξαρση, παρόλα αυτά, οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν άμεσα όταν αντιληφθούν τα συμπτώματα ώστε να τους παραχθεί η κατάλληλη θεραπεία πριν την περαιτέρω αφυδάτωση. «Δηλαδή, θα πρέπει να ανταποκριθούν και να ανησυχήσουν όταν παρατηρήσουν τα παιδιά έμετο, διαρροϊκές κενώσεις, πόνο στην κοιλιά και πολλές φορές χαμηλό πυρετό», εξήγησε.

Πριν όμως παρατηρηθούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα οι γονείς θα πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά από τον ήλιο για να τους χορηγούν άφθονα υγρά, ώστε να αποφευχθεί τόσο η λήψη θεραπείας, όσο και η νοσηλεία στο νοσοκομείο. Όπως ανέφερε ο δρ Ηλία, «ο ήλιος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση λοιμώξεων και θα πρέπει οι γονείς να περιορίζουν τα παιδιά».

Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει γαστρεντερικές διαταραχές με εμέτους ή διάρροιες, τις πρώτες ώρες, του χορηγούνται τα κατάλληλα ηλεκτρολυτικά διαλύματα από το στόμα, για την πρόληψη της αφυδάτωσης για περίπου τρεις με τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να λαμβάνουν στερεά τροφή.

Παράλληλα, σύμφωνα οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που είναι πλούσιες σε κυτταρίνη και σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα τα όσπρια, τα φρούτα αλλά και τα τηγανιτά, ενώ όσον αφορά τα κλιματιστικά θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεσή τους για πολλές ώρες σε χώρους με κλιματιστικά, αφού η κατάλληλη θερμοκρασία που επιτρέπεται είναι οι 27 βαθμοί Κελσίου.

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO