Καθημερινά τα ατυχήματα στην Πέτρα του Ρωμιού-Φωνές από ναυαγοσώστες

Την ανάγκη για άμεση στελέχωση της θαλάσσιας περιοχής της Πέτρας του Ρωμιού, ζητούν οι ναυαγοσώστες, μετά τον πρόσφατο θάνατο 29χρονου, που πνίγηκε στα επικίνδυνα νερά χωρίς να υπάρχει οι δυνατότητα να του παραχθεί άμεση βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραγωδία στην Πέτρα του Ρωμιού-Ανασύρθηκε νεκρός 29χρονος από τη θάλασσα

Η περιοχή, παρόλο που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη που γεννήθηκε η Θεά Αφροδίτη, αλλά και ντόπιους που προτιμούν τα παγωμένα νερά για να κολυμπήσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παραμένει χωρίς ναυαγοσωστικό πύργο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των μελών του επαρχιακού ναυαγοσωστικού Ομίλου «Κινύρας», στην Πάφο.

Πρόκειται για μια περιοχή που έχει πολλά κύματα, βράχια, θολά νερά και μια από τις ακτογραμμές της Πάφου που μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για αυτούς που την επισκέπτονται. Οι ναυαγοσώστες, γνώστες των κινδύνων που ελλοχεύουν, αλλά και της άγνοιας που έχουν οι τουρίστες, οι οποίοι πολλές φορές πηδάνε από τα βράχια, ζήτησαν αρκετές φορές από τους αρμόδιους να στελεχωθεί η περιοχή.

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, το μέλος του ναυαγοσωστικού ομίλου της Πάφου, Φίλιππος Φιλίππου, η στελέχωση της παραλίας στην Πέτρα του Ρωμιού είναι ένα πάγιο αίτημά τους, το οποίο δεν έγινε ποτέ δεκτό. «Ζητάμε εδώ και χρόνια τη δημιουργία ναυαγοσωστικού σημείου και δεν λάβαμε ποτέ απάντηση από τους αρμόδιους. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημά μας».

Όπως είπε ο κος Φιλίππου, η παραλία της Πέτρας του Ρωμιού είναι η πρώτη σε επισκεψιμότητα και έχουν γίνει πολλά έργα ώστε να την επισκέπτεται ακόμη περισσότερος κόσμος, χωρίς όμως να τους προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια που επιβάλλεται σε τέτοιες επικίνδυνες περιοχές. «Προωθούν την Πάφο, μέσα από εικόνες από την Πέτρα του Ρωμιού, αλλά όταν επισκέπτονται τη θαλάσσια περιοχή δεν έχει ναυαγοσώστη να βοηθήσει ένα τουρίστα που πνίγεται. Σκεφτείτε πόσοι τουρίστες είδαν έναν άνδρα αβοήθητο. Αυτό χαλά την όμορφη εικόνα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τους ναυαγοσώστες, στην περιοχή καταγράφονται συχνά μικροατυχήματα, τα οποία όμως δεν γίνονται γνωστά, ούτε αναφέρονται δημόσια, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ο κος Φιλίππου ως στρουθοκαμηλισμό εκ μέρους των αρμοδίων. «Δεν θέλουν να φαίνεται η πραγματική ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία πύργου και στελέχωσή του με ναυαγοσώστες. Μόνο οι θάνατοι ακούγονται, κάτι που θα μπορούσαμε να αποφευχθεί, εάν υπήρχε κάποιος ναυαγοσώστης στην περιοχή, γιατί αυτόν το σκοπό υπηρετούμε. Να προλαβαίνουμε τον πνιγμό οποιουδήποτε συμπολίτη μας».

Και δεν είναι μόνο η περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού, είναι και άλλες επικίνδυνες παραλίες που χρειάζονται περαιτέρω στελέχωση από ναυαγοσώστες στην επαρχία της Πάφου Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, πάσχει από στελέχωση με πολλά σημεία να παραμένουν με μειωμένο προσωπικό αφού πολλοί δεν δείχνουν ενδιαφέρον να εργαστούν ως ναυαγοσώστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ούτε δίνονται κίνητρα από τους αρμόδιους. «Από τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες σε άλλα σημεία, πώς θα δημιουργηθεί ένας νέος πύργος στην Πέτρα του Ρωμιού;».

Πέραν των προβλημάτων στελέχωσης, τα μέλη του ναυαγοσωστικού ομίλου στην Πάφο ζητούν την περαιτέρω ενίσχυση με περισσότερες ώρες παραμονής στα σημεία, μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν σε αναμονή για το πάγιο αίτημά τους για δημιουργία Υπηρεσίας Ασφαλείας Παραλιών ως υπεύθυνη να στελεχώσει τις παραλίες της Πάφου. «Παρόλο που υπάρχει ο σχεδιασμός, το αίτημα μας δεν γίνεται αποδεκτό. Αυτή τη στιγμή εξαρτόμαστε από την επαρχιακή διοίκηση των Δήμων όσον αφορά τη στελέχωση, οι οποίοι όμως αρνούνται να αποφασίζουμε που και πως θα στελεχώνονται ναυαγοσώστες», κατέληξε ο κος Φιλίππου.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία