Οργιώδες παρασκήνιο-Οι αποφάσεις της συμπολίτευσης και το επικρατέστερο σενάριο

Παρά το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της αναβολής της συζήτησης για τις εκποιήσεις, αύριο αναμένεται να εκτυλιχθεί ένα νέο θρίλερ στη Βουλή, αφού οι βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης μοιάζουν να είναι αμετακίνητοι από τη θέση τους, σε σχέση με την επίμαχη πρόταση που καθιερώθηκε να περιγράφεται ως πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κινηθούν κάποια εκ των κομμάτων στην πρόταση για αναβολή.

Μετά την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων, οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ συνεδρίασαν, έτσι ώστε να αποφασίσουν, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν αύριο οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες, ενώ αργά το απόγευμα συνήλθε εκτάκτως και το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα σημειώνει πως θα στηρίξει την αναβολή της ψήφισης του Νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων, σεβόμενο την άποψη άλλων κομμάτων για ανάγκη περαιτέρω συζήτησης, αλλά σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, να το υπερψηφίσει, έλαβε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ.

Αποφάσισε ταυτόχρονα όπως στηρίξει την αναβολή της ψήφισης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των τριών βουλευτών του, αλλά σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, να την καταψηφίσει.

Μάλιστα μεταξύ άλλων, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει πως, «κρίνει ότι η συμμετοχή των τριών βουλευτών του, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ στην εν λόγω Πρόταση Νόμου μαζί με το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, έχει συμβάλει καθοριστικά στην εκπόνηση του σχετικού με το θέμα «πακέτου μέτρων», που έχει ήδη εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση και στη επίδειξη πολιτικής βούλησης για συνεργασία και συνεννόηση με τη Βουλή, για ολιστική αντιμετώπιση του θέματος».

Σε ότι αφορά τη ΔΗΠΑ, η απόφαση που λήφθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, είναι να στηρίξει την αναβολή της συζήτησης για τις εκποιήσεις στην αυριανή Ολομέλεια, ενώ σε περίπτωση που η ψήφιση δεν αναβληθεί, η ΔΗΠΑ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Πάντως, οι εναλλακτικές για τους βουλευτές και τα κόμματα, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, δεν είναι αρκετές παρά μόνο μια, αυτή της αναβολής της ψήφισης τόσο του πακέτου που κατέθεσε η Κυβέρνηση όσο και της επίμαχης πρότασης για το δικαίωμα προσφυγής στα Δικαστήρια για αναστολή των εκποιήσεων. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται η θετική στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κάτι που πληροφορίες σημειώνουν πως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ αναφέρει πως, «το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τις εκποιήσεις. Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ χαιρετίζει την κοινή δήλωση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, καθώς και τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για το ίδιο θέμα. Η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης του χρόνιου σοβαρού προβλήματος των εκποιήσεων, πρέπει να αποτελέσει ύψιστη πολιτική προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση του».

Επίσης, η ΕΔΕΚ εισηγείται όπως «αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή και της πρότασης νόμου των κομμάτων και του κυβερνητικού νομοσχεδίου και με βάση αυτά τα δύο κείμενα και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, να αναλωθούμε όλοι, κυβέρνηση και κόμματα, σε μια εποικοδομητική διαβούλευση, που θα αποφέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες και για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα».

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ απευθύνει έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα και στην Κυβέρνηση να αποδεχθούν την εισήγηση του. «Εάν όλοι θέλουμε την προστασία των δανειοληπτών και της οικονομίας, θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η κοινή ανακοίνωση

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία από τη μια έστελναν το μήνυμα πως η κυβερνητική πρόταση μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ενώ από την άλλη, θέλοντας να κρατήσουν τις ισορροπίες και ανάμεσα στους βουλευτές, αλλά και τα μέλη τους που επιμένουν στο θέμα του Δικαστηρίου για την αναστολή των εκποιήσεων, επτά σημεία, ενός πλαισίου πολιτικής, που θα επιδιώξουν να επεξεργαστούν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά τα τρία κόμματα επιθυμούν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, και για θέματα που αφορούν καταχρηστικές ρήτρες, παράνομες χρεώσεις αλλά και για σκοπούς αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ. Επιπλέον τα κόμματα επιδιώκουν να θεσπιστεί η εξωδικαστική επιβεβαίωση δανείου, η ρύθμιση της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε δικαστική διαδικασία και η περαιτέρω συζήτηση για τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση Ειδικού Τμήματος Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφόρων στα Επαρχιακά Δικαστήρια.

Βλέπει θετικά ο Κεραυνός

Την κοινή ανακοίνωση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, σχολίασε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός. Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συζητήσει και να καταλήξει στη βάση των όσων αναφέρονται στη δήλωση των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ αναφορικά με τις εκποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις ως θετικές και εποικοδομητικές στην προσπάθεια βελτίωσης και περαιτέρω ενίσχυσης του πλαισίου των εκποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για αναγκαιότητα μιας ολιστικής αντιμετώπισης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τόσο την προστασία δανειοληπτών και την ισορροπία που θα πρέπει να υπάρχει, αλλά και την χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική σταθερότητα και το αξιόχρεο της χώρας, είναι απαραίτητη.

Η επόμενη μέρα

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και η ψήφιση των Νομοσχεδίων και των προτάσεων Νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις, δεν τεθούν προς ψήφιση στην αυριανή συνεδρία, τότε τα κόμματα και η Κυβέρνηση, αγοράζουν χρόνο και εκμεταλλευόμενοι το κενό των θερινών διακοπών, θα επανέλθουν, ενδεχομένως με πιο ολοκληρωμένες και στοχευμένες προτάσεις να δώσουν λύση στα προβλήματα. Υπενθυμίζεται πως έτσι κι αλλιώς, οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, έχουν ήδη ανακοινώσει πως αναστέλλουν τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Πάντως στο απομακρυσμένο σενάριο να μην δοθεί αναβολή στην αυριανή ψηφοφορία για τις εκποιήσεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αναπέμψει την απόφαση της Βουλής.

Δειτε Επισης

Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο