Κοινή ανακοίνωση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ για εκποιήσεις-Το πλαίσιο πολιτικής που συμφώνησαν
13:41 - 12 Ιουλίου 2023
Κοινή ανακοίνωση για το θέμα των εκποιήσεων, ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας είναι προγραμματισμένο να τεθούν προς ψήφιση οι κυβερνητικές προτάσεις και η επίμαχη πρόταση του ΑΚΕΛ, εξέδωσαν τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, στην οποία τονίζουν ότι, «η κυβερνητική πρόταση μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».
Μετά τις άκαρπες προσπάθειες για να πεισθούν οι βουλευτές των τριών κομμάτων που υπογράφουν την πρόταση, να αποσύρουν τη στήριξη τους από την πρόταση που προβλέπει πως ο κάθε ενυπόθηκος οφειλέτης και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.
Σε αυτό το πλαίσιο τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν προσπάθειες, έτσι ώστε να μεταπεισθούν, κάτι ωστόσο που μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό και πλέον διαφαίνεται ως επικρατέστερη εναλλακτική, η αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλής για το Νομοσχέδιο και τις Προτάσεις Νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσμα Κυβέρνησης στα κόμματα να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των περιστάσεων για εκποιήσεις
Το πλαίσιο
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα τρία κόμματα, γίνεται γνωστό πως ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ συμφώνησαν πέραν από τις κυβερνητικές προτάσεις, να εξεταστούν, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής.
- Διεύρυνση αρμοδιοτήτων Χρηματοοικονομικού Επίτροπου. Στο πλαίσιο αυτό να συνεχιστεί η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου του, η αναβάθμιση του προσωπικού του και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
- Διεύρυνση των προϋποθέσεων για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομων χρεώσεων.
- Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, για σκοπούς αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων.
- Εξωδικαστική επιβεβαίωση δανείου, σε συνδυασμό με την τροποποίηση που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στον περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεων Ακινήτων Νόμο, η οποία υποχρεώνει τον πιστωτή να αποστέλλει με την επιστολή Θ, βεβαίωση του υπολοίπου του δανείου από ανεξάρτητο σύμβουλο, το κόστος της οποίας θα επωμίζεται ο πιστωτής.
- Ρύθμιση της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε δικαστική διαδικασία υπό μορφή μαρτυρίας, τόσο στο πλαίσιο του δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας όσο και οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας.
- Η περαιτέρω συζήτηση για τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση Ειδικού Τμήματος Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφόρων στα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποία να εκδικάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προσφυγές δανειοληπτών που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις.
Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε και θα καταλήξουμε επί της Κυβερνητικής πρόθεσης για επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Εστία προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα.
Έτοιμος να συζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων ο Κεραυνός
Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, ανέφερε πως, «η Κυβέρνηση κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα δέσμη μέτρων με την οποία πρότεινε βελτιώσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και ενέργειες για την περαιτέρω στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών. Ήδη το νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία των δικαστηρίων συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή».
Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου και με υπευθυνότητα για εξεύρεση μιας οριστικής λύσης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει και να καταλήξει στη βάση των όσων αναφέρονται στη δήλωση των τριών κομμάτων ΔΗ.ΚΟ., ΕΔΕΚ και ΔΗ.ΠΑ. και των συγκεκριμένων θετικών και εποικοδομητικών προτάσεων τους, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το εν λόγω πλαίσιο».
«Μια ολιστική αντιμετώπιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τόσο την προστασία δανειοληπτών και την ισορροπία που θα πρέπει να υπάρχει, αλλά και την χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική σταθερότητα και το αξιόχρεο της χώρας, είναι απαραίτητη», κατέληξε ο κ. Κεραυνός.
Σε στάση αναμονής η Κυβέρνηση
Την ίδια ώρα σε στάση αναμονής βρίσκεται η Κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να μελετήσουν το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργείου Οικονομικών έχει διαβιβάσει κοντά τους.
Σε ερώτηση μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τα άλλα τρία νομοσχέδια στην περίπτωση που η πρόταση του για τις εκποιήσεις δεν εγκριθεί από τη Βουλή, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε πρώτα, με σεβασμό προς τη νομοθετική εξουσία, το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των περιστάσεων και αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι μας, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Καλούμε τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μελετήσουν το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργείου Οικονομικών έχει διαβιβάσει κοντά τους».
Υπενθύμισε παράλληλα πως, «την ίδια στιγμή, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τυχόν εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών. Είναι μια κρίσιμη στιγμή, είναι μια κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Βουλή και είμαστε βέβαιοι, έχουμε εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των αποφάσεων τους, αλλά και τα συγκεκριμένα δεδομένα που και η Κεντρική Τράπεζα στην προχθεσινή πολύωρη συνεδρία της Βουλής».
Θεωρούμε, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης, «ότι μέσα από το πακέτο μέτρων που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με μια επιπρόσθετη πρόταση νόμου που, όπως ενημερωθήκαμε, έχουν υποβάλει το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, μπορεί να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, ένα θέμα που ταλανίζει την οικονομία και την κοινωνία μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Και αυτό θα διασφαλίσει τους ευάλωτους δανειολήπτες και την ίδια στιγμή την οικονομική αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας μας».
Ερωτηθείς για την πρόταση των τριών κομμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί. Πρόταση που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες προτάσεις που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια επιπρόσθετη πρόταση που αξίζει να συζητηθεί και την ίδια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τη νομοθετική εξουσία, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που αφορά την πορεία της οικονομίας μας, θα πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων».
Επίθεση ΔΗΣΥ
Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως, «όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα το ζήτημα της διαχείρισης των ΜΕΔ και οι εκποιήσεις είναι πολύ σοβαρό καθότι αφορά όλους τους πολίτες και ολόκληρη την οικονομία, και όχι μόνο τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Και προσθέτει: «Αν κινδυνεύει σήμερα η οικονομία και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυτό προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από τις διαφωνίες και τη δυστοκία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και …συγκυβερνώντων κομμάτων».
«Ο ΔΗΣΥ τηρεί υπεύθυνη στάση, έστω κι αν είναι στην αντιπολίτευση, γιατί αυτό επιβάλλει το καλό του τόπου, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι άψυχες τράπεζες, όπως λέει η προπαγάνδα του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια. Απλούστατα, στη δική μας εξίσωση μας ενδιαφέρουν τουλάχιστον εξίσου οι κάτωθι πολίτες:
(α) οι καταθέτες, που δεν πρέπει να χάσουν ποτέ ξανά ούτε ένα σεντ,
(β) οι συνεπείς δανειολήπτες, που πληρώνουν επιπρόσθετο κόστος λόγω των απλήρωτων δανείων.
(γ) οι εγγυητές, που παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ΜΕΔ, οι οποίοι επίσης δεν φταίνε σε τίποτα.
(δ) τα νεαρά ζευγάρια, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μέσα από ανεύθυνες προτάσεις δεν θα μπορούν να δανειστούν ή θα δανείζονται με ακόμη σκληρότερους όρους».
«Μας ενδιαφέρει», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «το σύνολο της οικονομίας και η στάση μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός υπηρετεί την προαναφερόμενη συντριπτική πλειοψηφία, η οποία κινδυνεύει από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ και των συγκυβερνώντων κομμάτων».
«Ο ΔΗΣΥ θα είναι υπέρ κάθε πρότασης η οποία θα στηρίζει τους δανειολήπτες με προβλήματα, χωρίς όμως να την πληρώνουν όλοι οι πιο πάνω. Οι προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ακριβώς προς αυτή την -ορθή- κατεύθυνση», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.