Δεν απομακρύνει τους συμβούλους χωρίς πτυχίο η Κυβέρνηση, περιμένει τη Βουλή
06:00 - 12 Ιουλίου 2023
Να αποκρυσταλλώσει τα νερά, σε σχέση με τον διορισμό συμβούλων σε Προεδρικό, Υπουργεία και Βουλή, επιχείρησε η Ελεγκτική Υπηρεσία, μέσα από την έρευνα που διεξήγαγε, σχετικά με τα προσόντα των συμβούλων που διορίστηκαν από τη νέα Κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να προχωρήσει άμεσα στον τερματισμό τεσσάρων συμβάσεων, με το Προεδρικό πάντως, να υποδεικνύει πως δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια πριν ψηφισθεί από τη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τους διορισμούς.
Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία προκύπτει ότι τουλάχιστον τέσσερις σύμβουλοι, δύο που διορίστηκαν στο Προεδρικό και δύο στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, δεν κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο. Για το ένα πρόσωπο που εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχουν υπάρξει ήδη αρκετά δημοσιεύματα στο παρελθόν σε σχέση με την επαγγελματική της κατάρτιση, αφού πρόκειται για αισθητικό. Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πρόκειται για γυναίκα που σπούδασε Αισθητική και Φροντίδα στο Frederic Institute of Technology. Το δεύτερο πρόσωπο που εργοδοτήθηκε στο Προεδρικό που κατέχει δίπλωμα δημοσιογραφίας από το Cyprus College.
Σε ότι αφορά το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη προχώρησε στον διορισμό δύο συμβούλων που ο πρώτος σπούδασε στο Κέντρο Διακοσμητικών και Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών ΒΑΚΑΛΟ, Οπτική Επικοινωνία και Διαφήμιση ενώ το δεύτερο φοίτησε για ένα έτος στο Intercollege στη σχολή γραμματειακών σπουδών.
Και για τους τέσσερις συμβούλους η σύσταση του Γενικού Ελεγκτή, είναι να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τερματισμό της σύμβασής τους άμεσα. Από εκεί και πέρα, ανάμεσα στους συμβούλους που επέλεξαν τα μέλη της Κυβέρνησης, περιλαμβάνονται αρκετά πρόσωπα τα οποία κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, κυρίως από Πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας, που προέρχονται από όλους τους κλάδους σπουδών.
Συγκεντρωτικά από τους 27 συμβούλους που διορίστηκαν στο Προεδρικό, τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, οι τέσσερις που συστήνεται η απομάκρυνση τους δεν κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο, οι δέκα κατέχουν μόνο πτυχίο Πανεπιστημίου, οι εννέα κατέχουν και μάστερ ενώ τέσσερις κατέχουν διδακτορικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις σύμβουλοι χωρίς πτυχίο σε Προεδρικό και Υφυπουργείο Ναυτιλίας-Δείχνει πόρτα εξόδου ο Ελεγκτής
Οι μισθοί των συμβούλων
Σε ότι αφορά τη μισθοδοσία των συμβούλων, ο υψηλότερα αμειβόμενος εργάζεται στο Προεδρικό με ετήσιο εισόδημα 42,840 ευρώ, ενώ ο πιο χαμηλόμισθος είναι η αισθητικός η οποία εργάζεται στο Προεδρικό και η σύσταση του Γενικού Ελεγκτή είναι να τερματιστεί η σύμβαση της που φθάνει στα 14,280 ευρώ ετησίως. Η αμέσως επόμενη πιο χαμηλά αμειβόμενη θέση συμβούλου, είναι επίσης στο Προεδρικό με μισθό 17,136 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος της μισθοδοσίας των 27 συμβούλων είναι 26500 ευρώ ετησίως.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι τη στιγμή της σύνταξης της ανακοίνωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προκύπτει πως η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχουν προβεί σε πρόσληψη συμβούλων και δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα.
Τι θα συμβεί τώρα
Πάντως η πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης, δεν είναι η άμεση απομάκρυνση των τεσσάρων συμβούλων που δεν κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών, όπως εισηγείται η Ελεγκτική Υπηρεσία. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση και να γίνει Νόμος του κράτους η Νομοθετική ρύθμιση που προωθήθηκε, έτσι ώστε στη βάση του επικείμενου Νόμου, να απομακρυνθούν, όσοι σύμβουλοι δεν θα ικανοποιούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Πάντως η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, υποδεικνύει πως οι τέσσερις σύμβουλοι που δεν πληρούν τα κριτήρια, θα πρέπει να ειδοποιηθούν το συντομότερο και σε ένα μήνα όπως προβλέπεται από τον Νόμο να τερματιστεί η σύμβαση που υπέγραψαν. Έχει ενδιαφέρον ωστόσο, αν η αρχική τοποθέτηση της Κυβέρνησης, πως δεν θα προχωρήσει σε τερματισμό των συμβάσεων, έως ότου γίνει Νόμος του κράτους οι κανονισμοί που προώθησε στη Βουλή η Κυβέρνηση.
«Αναμένουμε από τη Βουλή να ολοκληρώσει τη συζήτηση και να προχωρήσει στη ψήφιση της τελικής νομοθετικής ρύθμισης. Μόλις τελειώσει αυτή η ρύθμιση θα γίνει η αξιολόγηση των υφιστάμενων συμβούλων, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και για τις όποιες επόμενες προσλήψεις», είπε για το θέμα, μεταξύ άλλων σε χθεσινή του παρέμβαση στο κρατικό κανάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Οι 100 σύμβουλοι της Βουλής
Πάντως ένα άλλο ζήτημα που θίγει ακροθιγώς η Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι αυτό των 100 συμβούλων που εργοδοτούνται, είτε από τα κόμματα, είτε από τους βουλευτές στη Βουλή.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν έλαβε αναλυτικά τα στοιχεία όπως τα έλαβε για τους συμβούλους της Κυβέρνησης, αλλά μια διαβεβαίωση από τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής, ότι σύμφωνα με τις βεβαιώσεις που της έχουν υποβληθεί βάσει του άρθρου 11 του Νόμου Ν.41(Ι)/2019 από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανεξάρτητους βουλευτές και αντιπροσώπους, που ενεργούν ως οι εργοδότες των Συνεργατών, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που τίθενται στο άρθρο 4 του εν λόγω Νόμου.
Αντίγραφο των εν λόγω βεβαιώσεων έχουν υποβληθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ωστόσο περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις και δεν έλαβε πρόσβαση στα δεδομένα.