Τι σημαίνει το πρώτο «οκ» του Ερντογάν και πώς θα φτάσουμε στο δεύτερο για το Κυπριακό

Ως καταλύτης εξελίξεων χαρακτηρίζεται η χθεσινή τροπή που πήραν οι επαφές του Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το «οκ» που έδωσε για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί μια ιστορική στιγμή καθώς επίσης και καμπή ως προς τις γεωπολιτικές ισορροπίες, κυρίως στη Γηραιά Ήπειρο.

Αναμφίβολα η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, επηρεάζει μια σειρά από ζητήματα που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πονοκεφαλιάζουν τη Δύση. Κι αυτό διότι πρόκειται για μια απόφαση που σαφώς μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, ενώ θέτει τις γέφυρες για να ξαναφτιαχτούν τα θεμέλια στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρήτερα με τον δυτικό κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα απόνερα της στροφής 180° του Ερντογάν στο Βίλνιους που επηρεάζει και το Κυπριακό

Σε ποιο βαθμό θα συμβούν τα πιο πάνω, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και μετά από τις σημερινές επαφές του Τούρκου Προέδρου, στο περιθώριο της Συνόδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι που η Λευκωσία φιλοδοξεί ότι θα ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, είναι οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε από τον Σαρλ Μισέλ για τη συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον Τούρκο Πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να έχει διαρρεύσει από πλευράς Κυβέρνησης, η οποιαδήποτε ένδειξη από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο καταγράφεται η αισιοδοξία του Σαρλ Μισέλ σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σχέσεις που η ιστορία έχει αποδείξει, περνούν μέσα από το Κυπριακό και τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και που ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έχει διασυνδέσει με μια σειρά άλλων ζητημάτων των γεωπολιτικών ισορροπιών της περιοχής μας.

Είναι κάτι, άλλωστε που έπραξε και το ανώτατο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συμπεριέλαβε μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο από πλευράς της Κύπρου, μια παράγραφο για το Κυπριακό αλλά και μια παράγραφο για την Τουρκία.

Συνεπώς, η σημερινή εξέλιξη που φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ, εκτιμάται πως την φέρνει και πιο κοντά σε αυτό που είχε θέσει ως στόχο ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Μάρτιο όταν αναλάμβανε, δηλαδή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Άλλη μια εκτίμηση που μπορεί να γίνει μετά και από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και που θα είναι ακόμα πιο ασφαλής μετά κι από τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το Κυπριακό ηγέτες θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της Γενικής Συνέλευσης, θα έχει ωριμάσει αρκετά το κλίμα και θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Γενικό Γραμματέα, να θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Αυτό θα γίνει ακόμα πιο εύκολο, εάν τα όσα άκουσε από τον υπουργό Εξωτερικών ο Κωνσταντίνο Κόμπο, ο Γενικός Γραμματέας, στη συνάντηση που είχαν αργά χθες το βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ, τον ικανοποίησαν και τον έπεισαν για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εάν στην ετοιμότητα της Λευκωσίας, προστεθεί και ένα δεύτερο «οκ» του Ερντογάν για να βγει από τον πάγο το Κυπριακό, τότε ανοίγει ο δρόμος, για το πρώτο βήμα που δεν είναι άλλο από τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα ετοιμότητας για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις μετέφερε στον Γκουτέρες ο Κόμπος

Εάν σε αυτό γίνει κι από την άλλη πλευρά δεκτή η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για διορισμό απεσταλμένου από την ΕΕ, τότε καταλαβαίνει κανείς, πως αναπτύσσεται μια σημαντική δυναμική που θα σβήνει και τις όποιες παραφωνίες αντηχούν από το ξεκούρδιστο βιολί του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επιμένει σε θέσεις εκτός πλαισίου και ανεδαφικές προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποχώρησε ο Ερντογάν, συζητά για Σουηδία στο ΝΑΤΟ-Παρασκήνιο με σκληρό παζάρι

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο