Νομικά εμπόδια στις πειθαρχικές για την υπόθεση Μεταξά-Δεν παραδόθηκε ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό
17:31 - 11 Ιουλίου 2023
Νομικά θέματα, που δεν επιτρέπουν μέχρι στιγμής την έναρξη των πειθαρχικών διώξεων κατά των αστυνομικών που διώκονται σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, προέκυψαν με την έναρξη της διαδικασίας, τέσσερα χρόνια μετά που αποκαλύφθηκαν τα φρικτά εγκλήματα του Νίκου Μεταξά, ο οποίος σκότωσε και πέταξε σε υγρούς τάφους, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στη λίστα με τα ελλείποντα πρόσωπα.
Στις 16 Μαρτίου 2023, ξεκίνησε η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την πρώτη «δέσμη» των πειθαρχικών που αφορά έξι μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας, ενώ σε ότι αφορά τη Λάρνακα, η διαδικασία ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες. Σημειώνεται πως συνολικά έχουν συσταθεί τρεις διαφορετικές Επιτροπές για τα 15 μέλη, λόγω και του αξιώματος που κατέχουν κάποιοι αστυνομικοί.
Υπενθυμίζεται, πως οι πειθαρχικές διώξεις ξεκίνησαν στη σκιά των αντιδράσεων των αστυνομικών, οι οποίοι κάνουν λόγου για άνισο καταμερισμό ευθυνών, σε ότι αφορά τους χειρισμούς. Και αυτό διότι, στην περίπτωση των θυμάτων της Λάρνακας, οι ευθύνες σταμάτησαν μέχρι τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ της Επαρχίας, ενώ σε ότι αφορά τα θύματα της Λευκωσίας, η αλυσίδα έφθασε μέχρι τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας, χωρίς οι ευθύνες να φτάνουν στον τότε Αστυνομικό Διευθυντή, όπως έγινε στην περίπτωση της Λάρνακας. Σημειώνεται, πως τα υπόλοιπα μέλη, σε βάρος των οποίων ασκείται πειθαρχική δίωξη, ήταν ανακριτές των ΤΑΕ των δύο Επαρχιών που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση των εξαφανίσεων.
Επίσης, όπως καταγγέλλουν τα μέλη και είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας, τότε Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, που προΐσταται των ερευνών και ανέκαθεν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τα Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, ήταν ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος ωστόσο θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, αφού το όνομα του περιλαμβάνεται στη λίστα μαρτύρων εναντίον των μελών που διώκονται.
Μάλιστα, για το εν λόγω ζήτημα, αναμένεται κατά την ακροαματική διαδικασία, όπως μας αναφέρθηκε από δικηγόρους αστυνομικών, να κατατεθούν σχετικά έγγραφα, τα οποία δείχνουν, σύμφωνα με ισχυρισμούς, την εμπλοκή του κ. Παπαθεοδώρου. Σημειώνεται, πως τα μέλη μιας πειθαρχικής Επιτροπής που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, διορίζεται από τον εκάστοτε Αρχηγό Αστυνομίας.
Σημειώνεται, πως ευθύνες δεν αποδόθηκαν ούτε σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας είχαν εμπλοκή στις υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Αναβολή με την έναρξη της διαδικασίας
Η μια διαδικασία, η οποία αφορά τους έξι από τους δεκαπέντε αστυνομικούς (σ.σ δύο αξιωματικοί, δύο λοχίες, δύο αστυφύλακες), ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου 2023, ωστόσο αναβλήθηκε, αφού όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης έθεσαν μεταξύ άλλων, θέμα για μη παραχώρησης ολόκληρου του μαρτυρικού υλικού στους κατηγορούμενους, ενώ ανέφερε πως το μαρτυρικό υλικό που τους είχε ήδη παραχωρηθεί, ήταν ογκώδες και δεν μπορούσε να μελετηθεί στον χρόνο που διέρρευσε.
Δεύτερη αναβολή, ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό
Η Επιτροπή ανάβαλε την υπόθεση για την 11 Ιουλίου 2023 και ταυτόχρονα έδωσε οδηγίες προς τον πειθαρχικό Εισαγγελέα, όπως μεριμνήσει μέχρι την επόμενη δικάσιμο που ήταν η σημερινή, ώστε να παραδοθεί ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό.
Ωστόσο, κατά τη νέα διαδικασία, οι δικηγόροι των τεσσάρων αστυνομικών, αιτήθηκαν όπως τους παραδοθεί το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, για το οποίο ζήτησαν χρόνο ώστε να το μελετήσουν και να μπορούν να καθορίσουν την γραμμή υπεράσπισης. Οι δικηγόροι των άλλων δύο αστυνομικών, δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής, ετοιμότητα για να αρχίσει η δίκη.
Στην μια περίπτωση, ο δικηγόρος του ενός εκ των κατηγορουμένων, Δημήτρης Απαισιώτης, ανέφερε πως μόλις στις 27 Μαϊου 2023, του παραχωρήθηκε μαρτυρικό υλικό τέσσερα box files, το οποίο περιλαμβάνει 530 έγγραφα, ενώ από έλεγχο που διενήργησε, διαπίστωσε πως δεν του παραδόθηκαν 780 έγγραφα.
Ακολούθως, στις 6/6/2023, παραχωρήθηκαν, ως μαρτυρικό υλικό, επιπλέον τέσσερα box files και τέσερις φάκελοι, αποτελούμενοι από δέσμη εγγράφων. Συνολικά στα πιο πάνω περιέχονται 2227 έγγραφα και καταθέσεις. Δηλαδή επιπλέον των 530 εγγράφων που είχαν παραδοθεί στις 27/5/2022. Στις 23/6/2023 παραχωρήθηκαν, ως μαρτυρικό υλικό επιπλέον ένα usb, στο οποίο περιέχεται οπτικοακουστικό υλικό. Συγκεκριμένα το usb περιέχει videos διάρκειας 94 ώρες, 54 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Επίσης περιέχει και 1234 ηλεκτρονικά αρχεία.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τον κ. Απαισιώτη, δεν παραδόθηκαν τρία DVD που περιέχουν σχετικά ρεπορτάζ όλων των τηλεοπτικών σταθμών, όπως και επιπλέον μαρτυρικό υλικό που υπάρχει στα χέρια της ΑΑΔΙΠΑ και στο οποίο γίνεται αναφορά σε επιστολή του προέδρου της ΑΑΔΙΠΑ προς τον Αρχηγό Αστυνομίας.
Επιπλέον, μεταξύ του παραδοθέντος μαρτυρικού υλικού, υπάρχει υπάρχει στον κατάλογο αναφορά σε δώδεκα τεκμήρια, που αφορούν πειθαρχική δίκη, εκ των οποίων όμως κανένα εξ’ αυτών δεν παραδόθηκε ως μαρτυρικό υλικό στον 2ο κατηγορούμενο.
Θέμα για κατηγορητήρια
Άλλος συνήγορος υπεράσπισης αστυνομικού, έθεσε ενώπιον της Επιτροπής, νομικό προβληματισμό, σε ότι αφορά τα έξι κατηγορητήρια, στα οποία για έκαστο αναγράφεται ως κατηγορούμενος/νη τα στοιχεία έκαστου μέλους της Αστυνομίας. Δηλαδή δεν υπάρχουν συγκατηγορούμενοι, ωστόσο οι αστυνομικοί βρίσκονται ως κατηγορούμενοι σε κοινή υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής.
Οδηγίες Επιτροπής
Στην βάση των όσων τέθηκαν ενώπιον της, η Επιτροπή ανέβαλε την διαδικασία μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, καλώντας την ίδια ώρα τον πειθαρχικό Εισαγγελέα, μέχρι την νέα διαδικασία, να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Πρώτον, να απαντήσει γραπτώς στο αίτημα του δικηγόρου του ενός εκ των κατηγορουμένων, σε σχέση με το μη παραδοθέν μαρτυρικό υλικό. Δεύτερο, έδωσε οδηγίες όπως ολοκληρωθεί το ζήτημα της παράδοσης ολόκληρου του μαρτυρικού υλικού για όλους τους κατηγορούμενους και τρίτο, ο πειθαρχικός Εισαγγελέας να είναι σε θέση να τοποθετηθεί στον νομικό προβληματισμό, σε ότι αφορά τα κατηγορητήρια.
Πάντως, όπως ανέφερε ο εκ των δικηγόρων, Δημήτρης Απαισιώτης, που εκπροσωπεί αστυνομικό, το τότε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, αναγνώρισε εξαρχής ότι ο πειθαρχικά διωκόμενος υπάλληλος έχει τα ίδια δικαιώματα που κατοχυρώνει το Σύνταγμα σε άτομο που διώκεται ποινικά. Εξού, και είναι η θέση του, πως θα πρέπει να παραδοθεί το σύνολο του μαρτυρικού υλικού για να είναι σε θέση ο κατηγορούμενος να απαντήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. «Η πειθαρχική δίκη έχει χαρακτηριστεί ως οιονεί ποινική διαδικασία και ως τέτοια αναμένεται να διεξαχθεί και η παρούσα», όπως αναφέρει.
Όχι σε δημοσιογράφους
Σε ότι αφορά τη Λάρνακα, η μια πειθαρχική διαδικασία ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες και αφορά τις υποθέσεις των θυμάτων του Νίκου Μεταξά, που διερευνήθηκαν από το ΤΑΕ Λάρνακας. Ωστόσο, η διαδικασία αναβλήθηκε, επίσης λόγω προδικαστικών ενστάσεων.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αιτήθηκαν όπως κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής δίκης, να μπορούν να παρευρίσκονται δημοσιογράφοι και κοινό.
Ωστόσο, το αίτημα τους απορρίφθηκε την Επιτροπή, η οποία η σύνθεση της είναι διαφορετική από την παρούσα Επιτροπή καθότι στην πειθαρχική υπόθεση της Λάρνακας, ένας εκ των κατηγορουμένων είναι ανώτερος αξιωματικός.