Θρίλερ για την επίμαχη πρόταση για τις εκποιήσεις-Πίεση σε βουλευτές για να αλλάξουν οι ισορροπίες

Στην ανάγκη να ετοιμάσουν κοινή δήλωση πολιτικής που υπογράφεται από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, με την οποία δεσμεύονται ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση Νόμου που κατατέθηκε, κατέληξε η πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα των εκποιήσεων. Για το ζήτημα, εκτυλίσσεται ένα οργιώδες παρασκήνιο, έτσι ώστε να πεισθούν οι βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης, να αποσύρουν τη στήριξη τους από την πρόταση Νόμου.

Ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται από πλευράς Κυβέρνησης και των ηγεσιών των τριών συμπολιτευόμενων κομμάτων, είναι να πεισθούν οι βουλευτές που υπέγραψαν ή τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και ενόψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης στη Βουλή, να την καταψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν ισορροπία για τις εκποιήσεις ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί

Υπενθυμίζεται, πως πρόκειται για την πρόταση Νόμου που προβλέπει πως ο κάθε ενυπόθηκος οφειλέτης και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Την πρόταση συνυπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και του Κινήματος Οικολόγων, αλλά και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπέρ της πρότασης τάσσονται οι δεκαπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι τρεις του ΕΛΑΜ, ο Ηλίας Μυριάνθους από την ΕΔΕΚ, ο Μιχάλης Γιακουμή από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, οι τρεις βουλευτές των Οικολόγων και οι τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, , Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας, αλλά και ο Χρύσανθος Σαβίδης. Επίσης στηρίζουν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, Κωστής Ευσταθίου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Συνολικά, δηλαδή, η πρόταση αυτή τη στιγμή στηρίζεται από 29 βουλευτές, που δημιουργούν πλειοψηφία στη Βουλή, ενόψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η πρόταση δηλαδή να περάσει, ενάντια στις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, η Κυβέρνηση συγκάλεσε της δύο συσκέψεις στο Προεδρικό, το απόγευμα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να καμφθούν οι αντιστάσεις των βουλευτών των συγκυβερνώντων κομμάτων, που θέτουν ως βασικό επιχείρημα τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι έδιναν όταν ήταν στην αντιπολίτευση στους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η χιονοστιβάδα από τα ΜΕΔ, η αναζήτηση της χρυσής τομής και «πολύ κακό για το τίποτα»

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Δευτέρας, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ο Κλεάνθης Ιωαννίδης σημείωσε ότι η πρόταση που αφορά το καθολικό δικαίωμα αιτήματος για αναστολή των εκποιήσεων, όπως προβλέπεται μέσα από την επίμαχη πρόταση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αξιόχρεο της χώρας και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή για περίπου €2,2 δισ. ΜΕΔ που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει κάλυψη ύψους €1,1 δισ. Σε περίπτωση που υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ανάκτηση του ποσού από ενυπόθηκο ακίνητο, η κάλυψη αυτή θα πρέπει να ανέλθει, όπως ανέφερε, στο 100%. Όπως είπε, ακόμα και για καινούρια δάνεια αν θεωρηθεί ότι η εξασφάλιση δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, κάτι που θα διαπιστώνεται μέσα από ιστορικά στοιχεία, τότε η αξία της μηδενίζεται.

Πρόσθεσε ότι από οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάζονται και εξυπηρετούμενα δάνεια και εμμέσως υπάρχει επίδραση στο κόστος και όγκο δανεισμού που μπορεί να χορηγηθεί. Παράλληλα είπε ότι η ΚΤΚ συμφωνεί με την πρόταση νόμου των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ για τον μηχανισμό, αφού αναφέρθηκε ότι αφορά μια περίμετρο δανείων ύψους €527 εκατ., που είναι πολύ μικρότερη από το σύνολο των ΜΕΔ, ενώ είναι σε σύμπλευση με την πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τροποποίηση των περί δικαστηρίων νόμου. Σε αυτή την πρόταση, πρόσθεσε ως επιλέξιμος οφειλέτης ορίζεται αυτός που μπορεί να ανταποκριθεί και να παρέχει στοιχεία που του έχουν ζητηθεί από τους πιστωτές. Η ΚΤΚ ανέφερε στηρίζει την πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποίησε τους βουλευτές ο Κεραυνός-«Δυσάρεστες καταστάσεις εάν ανατραπεί το σύστημα εκποιήσεων»

Δειτε Επισης

Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα