Από τα λύματα του παλαιού σφαγείου Κοφίνου αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά

Από τη περιοχή όπου υπάρχουν λύματα του παλαιού σφαγείου Κοφίνου, αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά η  οποία είχε ως αποτέλεσμα να καεί άγρια βλάστηση και να εκκενωθεί το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου που βρίσκεται κοντά.

Σε δηλώσεις του ο Κύπρος Λιασίδης Λειτουργός Πυροπροστασίας στη δασική περιφέρεια Λευκωσίας και υπεύθυνος της πυρκαγιάς στην Κοφίνου ανέφερε ότι «χθες βράδυ είχαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα αφού υπήρχε πυρκαγιά στο παλαιό σφαγείο Κοφίνου και συγκεκριμένα στα λύματα η οποία κατασβέστηκε από άνδρες του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο  δυστυχώς λόγω των λυμάτων η πυρκαγιά άναβε και θα ανάβει για αρκετές μέρες σ’ αυτό το σημείο».

Πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις μας είχαν μετακινηθεί σε άλλη πυρκαγιά που υπήρχε στη περιοχή και όταν αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο του παλαιού σφαγείου Κοφίνου, όλες οι δυνάμεις του Τμήματος Δασών της περιφέρειας Λευκωσίας κινήθηκαν ξανά. Βασικά έχουμε κινηθεί 7 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, μαζί με 35 άτομα, δύο βυτιοφόρα, πέντε εναέρια κρατικά μέσα, ενοικιαζόμενα και του Τμήματος Δασών, ενώ είχαμε και βοήθεια από 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 14 άνδρες, συν δύο μικρά πυροσβεστικά από το Ταμείο Θήρας και ορισμένους γεωργικούς ελκυστήρες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιασίδης είπε ότι «η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή όπου υπάρχουν τα λύματα και λόγω ακριβώς των λυμάτων η φωτιά θα ανάβει για αρκετές μέρες».

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχουν ενδείξεις από που ξεκίνησε η πυρκαγιά, είπε πως «είναι ξεκάθαρο πως άναψε δίπλα από τα λύματα και λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επεκτάθηκε».

Όσον αφορά το αρχικό μέτωπο, ο Κύπρος Λιασίδης είπε πως «ήταν ακριβώς έξω από τα λύματα και ξεκίνησε από αναζωπύρωση από εκεί όπου άρχισε η ψεσινή πυρκαγιά».

Η πυρκαγιά, συνέχισε, «είναι κάτω από μερικό έλεγχο και έκαψε άγρια βλάστηση και λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην κινδυνεύσουν κατοικίες στην περιοχή και ιδιωτικές περιοχές και ευτυχώς το πετύχαμε για να μην χρειαστούμε να ζητήσουμε εκκενώσεις» κατοικιών.

Από την πλευρά της η Κοινοτάρχης Κοφίνου Δέσπω Χαραλάμπους ανέφερε ότι «η φωτιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες στη παρακείμενη δεξαμενή των λυμάτων του παλαιού σφαγείου Κοφίνου. «Η φωτιά ήταν υπό έλεγχο αλλά στη συνέχεια υπήρχαν σφοδροί άνεμοι και η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε» είπε και πρόσθεσε πως η περιοχή δεν είναι κατοικημένη αλλά υπάρχει άγρια βλάστηση, πεύκα, δέντρα και ποταμός.

Ανέφερε ακόμα ότι «μόλις αντιληφθήκαμε ότι οι καπνοί από την πυρκαγιά κατευθύνονταν προς το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στη Κοφίνου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πρώην σφαγείο, ειδοποιήσαμε και αμέσως ο  Διευθυντής Ανδρέας Βαρνάβα ενημέρωσε λεωφορεία τα οποία και μετακίνησαν τους πρόσφυγες».  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χαραλάμπους είπε πως «ειδοποιήσαμε τους κατοίκους της Κοφίνου και ήρθαν όσοι μπορούσαν, μαζί και βοσκοί και βοήθησαν. Είχαμε συντονισμό με την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών και τα εναέρια μέσα και προσπαθούν όλοι να σβήσουν την πυρκαγιά, αλλά υπάρχουν σφοδροί άνεμοι στη περιοχή, η οποία είναι μεγάλη, δύσβατη και κοντά στον ποταμό, ενώ τα αεροπλάνα να ρίχνουν νερό».

«Ελπίζουμε η πυρκαγιά να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, κατέληξε η Κοινοτάρχης Κοφίνου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα αστυνομικός έσωσε γυναίκα από αποκεφαλισμό στο Πακιστάν-Την κατηγόρησαν για βλασφημία λόγω φορέματος
Παρουσίασε τις δράσεις του ο Παλατές-«Εντός Μαρτίου η πλατφόρμα η Φωνή του Πολίτη»
Το Ισραήλ δεν προσήλθε στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στο Κάιρο
Επανασυνελήφθησαν οι επτά για τη συμπλοκή στην Πάφο-Πήγαν με όπλα έξω από το εμπορικό κέντρο
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για τον ομαδικό βιασμό τουρίστριας στην Ινδία-Αναζητούνται άλλοι τέσσερις
Σαραντάχρονος βίασε και σκότωσε 12χρονη και έκρυψε το πτώμα της στον καταψύκτη
Στο κενό οι καταγγελίες καταναλωτών κατά επιχειρήσεων-Τιμωρίες με προειδοποιήσεις αντί πρόστιμα
Πρόσω ολοταχώς η ρύθμιση σύμβασης για τους ντελιβεράδες-«Να γίνει ένα ελκυστικό επάγγελμα για όλους»
Στην Κύπρο η επικεφαλής ερευνήτρια για το Κράτος Μαφία-Καταρτίζουν πλάνο και αρχίζουν καταθέσεις
Στο κενό οι προσπάθειες για συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα-Δεν εμφανίστηκε στο Κάιρο το Ισραήλ