Από τα λύματα του παλαιού σφαγείου Κοφίνου αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά

Από τη περιοχή όπου υπάρχουν λύματα του παλαιού σφαγείου Κοφίνου, αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά η  οποία είχε ως αποτέλεσμα να καεί άγρια βλάστηση και να εκκενωθεί το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου που βρίσκεται κοντά.

Σε δηλώσεις του ο Κύπρος Λιασίδης Λειτουργός Πυροπροστασίας στη δασική περιφέρεια Λευκωσίας και υπεύθυνος της πυρκαγιάς στην Κοφίνου ανέφερε ότι «χθες βράδυ είχαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα αφού υπήρχε πυρκαγιά στο παλαιό σφαγείο Κοφίνου και συγκεκριμένα στα λύματα η οποία κατασβέστηκε από άνδρες του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο  δυστυχώς λόγω των λυμάτων η πυρκαγιά άναβε και θα ανάβει για αρκετές μέρες σ’ αυτό το σημείο».

Πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις μας είχαν μετακινηθεί σε άλλη πυρκαγιά που υπήρχε στη περιοχή και όταν αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο του παλαιού σφαγείου Κοφίνου, όλες οι δυνάμεις του Τμήματος Δασών της περιφέρειας Λευκωσίας κινήθηκαν ξανά. Βασικά έχουμε κινηθεί 7 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, μαζί με 35 άτομα, δύο βυτιοφόρα, πέντε εναέρια κρατικά μέσα, ενοικιαζόμενα και του Τμήματος Δασών, ενώ είχαμε και βοήθεια από 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 14 άνδρες, συν δύο μικρά πυροσβεστικά από το Ταμείο Θήρας και ορισμένους γεωργικούς ελκυστήρες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιασίδης είπε ότι «η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή όπου υπάρχουν τα λύματα και λόγω ακριβώς των λυμάτων η φωτιά θα ανάβει για αρκετές μέρες».

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχουν ενδείξεις από που ξεκίνησε η πυρκαγιά, είπε πως «είναι ξεκάθαρο πως άναψε δίπλα από τα λύματα και λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επεκτάθηκε».

Όσον αφορά το αρχικό μέτωπο, ο Κύπρος Λιασίδης είπε πως «ήταν ακριβώς έξω από τα λύματα και ξεκίνησε από αναζωπύρωση από εκεί όπου άρχισε η ψεσινή πυρκαγιά».

Η πυρκαγιά, συνέχισε, «είναι κάτω από μερικό έλεγχο και έκαψε άγρια βλάστηση και λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην κινδυνεύσουν κατοικίες στην περιοχή και ιδιωτικές περιοχές και ευτυχώς το πετύχαμε για να μην χρειαστούμε να ζητήσουμε εκκενώσεις» κατοικιών.

Από την πλευρά της η Κοινοτάρχης Κοφίνου Δέσπω Χαραλάμπους ανέφερε ότι «η φωτιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες στη παρακείμενη δεξαμενή των λυμάτων του παλαιού σφαγείου Κοφίνου. «Η φωτιά ήταν υπό έλεγχο αλλά στη συνέχεια υπήρχαν σφοδροί άνεμοι και η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε» είπε και πρόσθεσε πως η περιοχή δεν είναι κατοικημένη αλλά υπάρχει άγρια βλάστηση, πεύκα, δέντρα και ποταμός.

Ανέφερε ακόμα ότι «μόλις αντιληφθήκαμε ότι οι καπνοί από την πυρκαγιά κατευθύνονταν προς το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στη Κοφίνου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πρώην σφαγείο, ειδοποιήσαμε και αμέσως ο  Διευθυντής Ανδρέας Βαρνάβα ενημέρωσε λεωφορεία τα οποία και μετακίνησαν τους πρόσφυγες».  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χαραλάμπους είπε πως «ειδοποιήσαμε τους κατοίκους της Κοφίνου και ήρθαν όσοι μπορούσαν, μαζί και βοσκοί και βοήθησαν. Είχαμε συντονισμό με την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών και τα εναέρια μέσα και προσπαθούν όλοι να σβήσουν την πυρκαγιά, αλλά υπάρχουν σφοδροί άνεμοι στη περιοχή, η οποία είναι μεγάλη, δύσβατη και κοντά στον ποταμό, ενώ τα αεροπλάνα να ρίχνουν νερό».

«Ελπίζουμε η πυρκαγιά να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, κατέληξε η Κοινοτάρχης Κοφίνου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στην έξοδο της Μοσφιλωτής
Ικανοποίηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Ομόφωνη απόφαση Εφετείου επιτρέπει αντέφεση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας