Η... περιοδεία τεσσάρων μηνών και ένα διαζύγιο κοινή συναινέσει
13:15 - 11 Ιουλίου 2023
Μπορεί η παραίτηση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Χατζηγιάννη, να αποτέλεσε έκπληξη, ειδικότερα ως προς τον χρόνο που υποβλήθηκε, ωστόσο θα έλεγε κανείς πως η παραμονή του στο Κυβερνητικό σχήμα, ήταν μετέωρη εδώ και καιρό. Και αυτό διότι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ο καλλιτέχνης βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ ορισμένες αστοχίες του, τον ανάγκασαν να μπει για τα καλά στα βαθιά, αφού σε κάποιες περιπτώσεις ενήργησε ως τραγουδιστής και όχι ως πολιτικός αξιωματούχος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει τα χαρτιά του ο Χατζηγιάννης-«Δεν ήρθα για εξουσία, αλλά για ένα δεύτερο άγγιγμα ψυχής»
Αναμφίβολα, η κριτική όταν αναλαμβάνεις τέτοιες θέσεις, είναι δεδομένη, από όποιον και αν προέρχεται, είτε αυτή είναι από καλοθελητές, είτε από κακοθελητές. Ωστόσο, μόνο με την ανακοίνωση του ονόματος του, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δέχθηκε έντονη κριτική, χωρίς να του δίδεται χρόνος να κριθεί από το έργο του και σε εκείνο το στάδιο, δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως αδικήθηκε για αυτό. Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως με τον διορισμό του υπήρχε έντονη αντίδραση από τον καλλιτεχνικό χώρο της Κύπρου, αφού ο Πρόεδρος επέλεξε να δώσει το χαρτοφυλάκιο σε ένα καλλιτέχνη που ναι μεν είναι Κύπριος, ωστόσο ακολουθούσε καριέρα στην Ελλάδα.
Βέβαια, στη συνέχεια, ο ίδιος συνέβαλε στο να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, αφού από τη μια η «συναυλία» του στο πάρτι για τα γενέθλια του Νικόλα Παπαδόπουλου, ξεχνώντας πως πλέον ήταν Υφυπουργός, κάνοντας μάλιστα κατά λάθος ανάρτηση στη σελίδα του Υφυπουργείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και από την άλλη ο σάλος για σύμβουλο του, που τελικά δεν συνέχισε, σε βάρος της οποίας υπήρχε ποινική υπόθεση, πυροδότησαν τις αντιδράσεις σε βάρος του.
Οι επικοινωνιακές αστοχίες του Μιχάλη Χατζηγιάννη και ο ντόρος που δημιουργείτο γύρω από το όνομα του, πιθανόν να επισκίασαν τις προθέσεις του ως Υφυπουργός Πολιτισμού, εξού και η δυσφορία που προκλήθηκε στο Προεδρικό. Και αν κάποιος πει πως δεν υπήρχε οποιοδήποτε θέμα ή ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ικανοποιημένος, ενδεχομένως αυτό να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος δεν θα έκανε αποδεχτή την παραίτηση του, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά αντίθετα θα προσπαθούσε να τον μεταπείσει, ώστε να παραμείνει στο Κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου πως οι λόγοι παραίτησης δεν αφορούν ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα.
Μετά την είδηση της παραίτησης του, σε λιγότερο από μία ώρα, το Προεδρικό ανακοίνωσε και την διάδοχο του Μιχάλη Χατζηγιάννη, ενώ ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη «για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως Υφυπουργός Πολιτισμού».
Από την άλλη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, δήλωσε πως, «άμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις, κι εγώ δεν ήρθα εδώ και δεν συνέπραξα στην εξουσία, για να κερδίσω φήμη και δόξα, αλλά διότι σε ένα δεύτερο ‘ άγγιγμα ψυχής’, συμμερίστηκα το όραμα για τον Πολιτισμό, του από χρόνια φίλου μου και Προέδρου σήμερα Νίκου Χριστοδουλίδη».
Όπως προκύπτει, επρόκειτο στην ουσία για ένα διαζύγιο κοινή συναίνεση, κάτι που ενδεχομένως να έβγαλε και από την δύσκολη θέση τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε περίπτωση που ο ανασχηματισμός περιλάμβανε και το όνομα του Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Άλλωστε, κατά την τελετή διαβεβαιώσεις των υπουργών της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, στις «δέκα εντολές» που είχε δώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης προς τα μέλη της Κυβέρνησης του, ήταν «να είστε έτοιμοι να παραιτηθείτε πριν σας το ζητήσω εγώ». Και αυτό έπραξε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, λέγοντας πως θα πρέπει να ξέρεις πότε φεύγεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Λίνα Κασσιανίδου η νέα υφυπουργός Πολιτισμού-Ήρθε, είδε και απήλθε ο Χατζηγιάννης