Αστακός το Βίλνιους λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ-Χίλοι στρατιώτες για ασφάλεια

Αστακός είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, που φιλοξενεί σήμερα και αύριο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με τους συμμάχους να έχουν αναπτύξει τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστημάτων για την προστασία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και των άλλων αρχηγών κρατών.

Όπως σχολιάζει το Reuters, τα μέτρα είναι λογικό να είναι δρακόντεια, καθώς το Βίλνιους, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 32 χιλιομέτρων από τη Λευκορωσία, τον στενό σύμμαχο της Ρωσίας.

Συνολικά 16 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν στείλει περίπου χίλιους στρατιώτες για τη ασφάλεια της συνόδου που διεξάγεται σε απόσταση 151 χιλιομέτρων από τη Ρωσία.

Επιπλέον, πολλές χώρες έχουν στείλει προηγμένα αεροπορικά συστήματα τα οποία δεν διαθέτουν οι χώρες της Βαλτικής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λιθουανίας και οικοδεσπότης της συνόδου, Γκιτάνας Ναουσέντα, «είναι ανεύθυνο να μείνει ο ουρανός μας απροστάτευτος, ενώ θα βρίσκονται στη χώρα μας ο Τζο Μπάιντεν και ηγέτες από 40 χώρες».

Οι χώρες της Βαλτικής - Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία- που ήταν κάποτε υπό την «ομπρέλα» της Μόσχας, έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε από το 2004 δαπανώντας πάνω από το 2% στον τομέα της άμυνας.

Στο πλαίσιο της συνόδου, για λόγους ασφαλείας, η Γερμανία ανέπτυξε 12 εκτοξευτήρες πυραύλων Patriot, που είναι σε θέση να καταρρίψουν βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ ή πολεμικά αεροσκάφη.

Η Ισπανία έχει αναπτύξει το αεροπορικό σύστημα NASAMS, η Γαλλία στέλνει αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar, η Φινλανδία και η Δανία έχουν μεταφέρει στη Λιθουανία πολεμικά αεροσκάφη ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προσφέρουν τα μέσα για την κατάρριψη drones.

Επιπλέον, Πολωνία και Γερμανία έχουν στείλει ειδικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από ελικόπτερα ενώ άλλες χώρες στέλνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση εξοπλισμού για πιθανά χημικά, βιολογικά και πυρηνικά χτυπήματα.

Όπως αναφέρει το CNN, στο αεροδρόμιο του Βίλνιους, οκτώ πύραυλοι Patriot είναι στραμμένοι προς το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και άλλοι δύο προς τη Λευκορωσία.

Από την πλευρά της, η Λιθουανία έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία με την συνδρομή δυνάμεων της Λετονίας και της Πολωνίας.

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει αστυνομικούς που «χτενίζουν» νυχθημερόν το Βίλνιους.

Ο δήμαρχος του πρωτεύουσας της Λιθουανίας συμβούλευσε τους συμπολίτες του να βρεθούν εκτός πόλης για να αποφύγουν την ταλαιπωρία καθώς ένα μεγάλο τμήμα του Βίλνιους θα είναι αποκλεισμένο λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

BINTEO: Εγκλωβισμένοι 1.400.000 άμαχοι μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα
Αναμένει να ακούσει από την Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της ο Πρόεδρος
Ζημιές στο όχημα Δημοτικού Σύμβουλου του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά (pics)
Τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο Δημοτικό Λιβαδιών-Φωτιές, σπασμένα τζάμια και σοβαρές ζημιές (pics)
BINTEO: Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα-Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον 63χρονου για τους πυροβολισμούς στο Ζακάκι
Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη