Στήνουν μπλόκο στις εκσκαφές για αγνοούμενους οι Τ/κ-«Ιδιοκτήτρια αμπελιού ζητά χρήματα»

Φρένο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για τον εντοπισμό προσώπων που αγνοούνται εδώ και 49 ολόκληρα χρόνια, βάζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, κάτι που δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις στον εντοπισμό αγνοουμένων, με αποτέλεσμα να περνούν τα χρόνια και οι οικογένειες να παραμένουν στο περίμενε για τα δικά τους πρόσωπα που έχασαν κατά την τουρκική εισβολή.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός, πως σε συγκεκριμένη κατεχόμενη περιοχή, ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι υπάρχει ομάδα αγνοούμενων προσώπων, η ιδιοκτήτρια ενός αμπελιού, στήνει μπλόκο στη ΔΕΑ για να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή, ζητώντας παράλληλα υπερβολικά χρήματα ως αντίτιμο για να αποδεχθεί τις έρευνες στον «δικό» της χώρο. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΔΕΑ, ανέφεραν στην Τουρκοκύπρια ότι αυτοί θα σκάψουν με τα ίδια τους τα χέρια τον χώρο, χωρίς να προκαλέσουν κάποια προβλήματα, εντούτοις, αυτή αρνείται και δεν αποδέχεται να πραγματοποιηθούν ανασκαφές στο αμπέλι της.

Κάτι, που ανέφερε χαρακτηριστικά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, Λεωνίδας Παντελίδης, ο οποίος τόνισε πως σε καμία περίπτωση η ΔΕΑ, δεν παρεμποδίζει τις εκσκαφές, αλλά αντιθέτως, τα αποτελέσματα για εντοπισμό Τ/κ αγνοουμένων είναι καλύτερα, σε σχέση με τον εντοπισμό Ε/κ. «Ο ισχυρισμός του Τατάρ ότι παρεμποδίζουμε τις εκσκαφές δεν ευσταθεί. Προσπάθησε με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ο κατοχικός ηγέτης να ασκήσει δημόσια πίεση. Στο δικό μας το μυαλό βρίσκονται συνεχώς τόποι που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ υπάρχουν 900 οικογένειες που περιμένουν. Δουλεύουμε κάτω από συνθήκες κατοχής και έχουμε να διαπραγματευτούμε καθημερινώς με τις κατοχικές αρχές».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παντελίδης, ανέφερε ότι από τα επτά συνεργεία που υπάρχουν στη διάθεση της ΔΕΑ, τα έξι εργάζονται στα κατεχόμενα. Στην παρούσα φάση, οι έρευνες γίνονται στη λίμνη του Αγίου Λουκά, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ομαδική ταφή, αλλά δεν υπάρχει γνώση για το ακριβής σημείο. «Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, αλλά πρέπει να μπλοκάρουμε ένα σημείο της λίμνης, για να αφαιρέσουμε το νερό, να αποξηράνουμε το έδαφος και να μπορέσουμε στη συνέχεια να σκάψουμε. Μας καθυστέρησαν τρία χρόνια, καθώς ισχυρίζονταν ότι είναι προστατευόμενη περιοχή Natura. Φαίνεται ότι υπήρξε εκτέλεση εκεί, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν για δεκαπέντε άτομα. Μάλιστα, ένας Τ/κ μάρτυρας που τους έδωσε νερό, τους είδε να τους μεταφέρουν, και αυτός αναφέρεται σε μεγαλύτερο αριθμό. Επίσης, έχουμε δώσει σημασία στις μεγάλες περιπτώσεις αγνοουμένων για να μειώσουμε τον αριθμό που υπολείπονται».

Επιπρόσθετα, έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων, γίνονται στο Παλαίκυθρο, στη Χούλου, σε υποσταθμό της ηλεκτρικής στον Στρόβολο. Επίσης, μελέτες γίνονται και στη Λάπηθο για Ε/κ, καθώς φαίνεται να υπήρξαν ενέδρες εκεχειρίας, αφού εκεί χάθηκαν περίπου εβδομήντα άτομα. Από αυτά εντοπίστηκαν τα τριάντα και υπολείπονται ακόμη σαράντα. «Θέλουμε να σκάψουμε, αλλά δεν μας επιτρέπει η κυρία που έχει το αμπέλι, ενώ θέλει υπερβολικά χρήματα. Ακόμη, σε μια στρατιωτική περιοχή στη Δερύνεια, χρειάστηκε να δουλέψουμε με τέσσερα συνεργεία, καθώς μας έβαλαν περιορισμό χρόνου. Ότι μπορέσουμε να κάνουμε, το κάνουμε».

Ζητούν χρηματοδότηση για ενίσχυση της ΔΕΑ

Συνολικά 137 ευρώ τον χρόνο για κάθε αγνοούμενο διέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια στη ΔΕΑ, καθώς συνολικά έδωσε 3,5 εκατομμύρια για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Άλλωστε, φανερά προβληματισμένη από την καθυστέρηση που υπάρχει στις έρευνες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας, Μαρία Λεοντίου, είπε ότι «αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ΔΕΑ, αλλά θέλω να σταθώ στον αριθμό των συνεργείων που εργάζονται. Αν είχαμε περισσότερα συνεργεία, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε περισσότερους; Σαν παιδί αγνοουμένου, το να ακούω ότι μέχρι να βρουν τον τελευταίο αγνοούμενο δεν θα έχει κάποιο να τον αναγνωρίσει, αυτό με εκνευρίζει. Αν είχαμε τα μέσα θα μπορούσαμε να τροχοδρομήσουμε τις διαδικασίες για να γίνουν περισσότερες ανασκαφές».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία, υπέδειξε η κα. Λεοντίου, «έδωσε 3,5 εκατομμύρια μόνο για τα τελευταία 17 χρόνια στη ΔΕΑ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί, σε 137 ευρώ τον χρόνο για κάθε αγνοούμενο. Είναι αρκετό αυτό το ποσό, διερωτώμαι; Θεωρώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι φάρος για τους αγνοούμενους. Όχι μόνο να λέμε ότι δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης. Σε τελική ανάλυση είναι πάντα θέμα χρηματοδότησης. Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να σταθεί αρωγός και να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι υπάρχουν οι ευθύνες».

Την ίδια ώρα, εκ μέρους της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ο Γιώργος Χατζηπαντελής, είπε ότι «η Τουρκία, λέει ότι κάνει ότι μπορεί και πως δεν δημιουργεί κανένα εμπόδιο. Μάλιστα, για το θέμα των εκθέσεων και των διερευνήσεων, έγινε μια εξαιρετική παρουσίαση από πλευράς δικής μας στην Ε.Ε. και πείσαμε ότι αυτό το θέμα θα κρατηθεί, νοουμένου ότι θα πρέπει να τροφοδοτούμε συνεχώς τη γραμματεία για τα προβλήματα που δημιουργεί η άλλη πλευρά. Χρειάζεται στενή συνεργασία και ενημερώσαμε τον Πρόεδρο, καθώς πρέπει όλοι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν».

Επιπρόσθετα, από πλευράς της Επιτροπής Αγνοουμένων, o Ιωάννης Κολιός, ιδιαίτερα προβληματισμένος, ανέφερε ότι «έχουν παρέλθει 49 χρόνια και ακόμη περιμένουμε. Η ΔΕΑ πρέπει να γίνει πιο πιεστική. Ο κόσμος φεύγει, και οι μάρτυρες με τα χρόνια φεύγουν, πρέπει να μάθουμε τι γίνονται οι δικοί μας. Καλό θα είναι αν χρειάζονται να αυξηθούν τα συνεργεία και ας το κάνουμε γιατί ο χρόνος μας πιέζει».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.