Τέσσερις σύμβουλοι χωρίς πτυχίο σε Προεδρικό και Υφυπουργείο Ναυτιλίας-Δείχνει πόρτα εξόδου ο Ελεγκτής
10:51 - 11 Ιουλίου 2023
Τον τερματισμό χωρίς άλλη καθυστέρηση της εργοδότησης τεσσάρων συμβούλων που δεν κατέχουν πτυχίο πανεπιστημίου, συστήνει στην Κυβέρνηση η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε σχέση με τον διορισμό συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, των Υπουργών και των Υφυπουργών και των Κοινοβουλευτικών Συνεργατών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δύο Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και δύο Σύμβουλοι της Υφυπουργού Ναυτιλίας, δεν πληρούν την προϋπόθεση κατοχής τίτλου σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένου στη Δημοκρατία με την Ελεγκτική Υπηρεσία να θεωρεί ότι η εργοδότηση των τεσσάρων αυτών προσώπων είναι παράνομη.
Επιπλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως δύο Σύμβουλοι δεν έχουν προσκομίσει, αντίστοιχα, αποδεικτικό στοιχείο-Δήλωση/Βεβαίωση για μη προηγούμενη απόλυση/τερματισμό από τη Δημόσια Υπηρεσία και Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου. «Η αναφορά μας αυτή δεν σημαίνει ότι με βεβαιότητα δεν ικανοποιούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις του Νόμου Ν.41(Ι)/2019, πλην όμως, εφόσον δεν προσκόμισαν τα ζητηθέντα στοιχεία, δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη επί των προϋποθέσεων αυτών αφού δεν έχουμε τα αναγκαία ελεγκτικά τεκμήρια», υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής.
Άλλο εύρημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι πως σε τρεις περιπτώσεις, προκύπτει ανάγκη εξέτασης πτυχίων από το ΚΥΣΑΤΣ ώστε να διαφανεί ότι ικανοποιείται ο όρος για τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία. «Η αναφορά μας αυτή δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, γίνεται όμως γιατί δεν είχαμε στην κατοχή μας τα αναγκαία ελεγκτικά τεκμήρια ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ικανοποιείται ο συγκεκριμένος όρος. Αυτό θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει το αργότερο με τη ψήφιση σε νόμο του σχετικού νομοσχεδίου. Εισήγηση μας όμως είναι να ζητηθεί από τώρα από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει τα ίδια να αποταθούν στο ΚΥΣΑΤΣ, εάν δεν κατέχουν ήδη τέτοια βεβαίωση», σημειώνει ο Ελεγκτής.
Σε σχέση με τους 100 Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες που εργοδοτούνταν στις 30.4.2023, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής διαβεβαίωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι, σύμφωνα με τις βεβαιώσεις που της έχουν υποβληθεί βάσει του άρθρου 11 του Νόμου Ν.41(Ι)/2019 από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανεξάρτητους βουλευτές και αντιπροσώπους, που ενεργούν ως οι εργοδότες των Συνεργατών, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που τίθενται στο άρθρο 4 του εν λόγω Νόμου.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως, «υπάρχει πρόδηλη παραβίαση των αρχών που επιτάσσει το Σύνταγμα (δηλαδή της ισονομίας, ισοπολιτείας, αξιοκρατικής στελέχωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας και μη ανάμιξης της πολιτικής εξουσίας στη στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας), εάν τέτοιοι διορισμοί γίνονται χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, και ειδικότερα αν αφορούν πρόσωπα που δεν κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες, ώστε να δικαιολογηθεί ο κατ’ εξαίρεση διορισμός με πολιτικά κριτήρια αντί με ανοικτές διαδικασίες μέσω της ΕΔΥ».
Αναλυτικά οι πίνακες