Τα απόνερα της στροφής 180° του Ερντογάν στο Βίλνιους που επηρεάζει και το Κυπριακό
11:23 - 11 Ιουλίου 2023
Εκεί που η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε στραβά στο Βίλνιους, αφού υπήρξαν επιθετικές δηλώσεις από όλες τις πλευρές, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Σαρλ Μισέλ ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι κάτι απολύτως διαφορετικό και ανεξάρτητο από το ΝΑΤΟ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε η απόλυτη ανατροπή και υπήρξε συμφωνία, και ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε το «οκ» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, προβαίνοντας σε αυτό που ξέρει καλά, να διαπραγματεύεται και να κερδίζει αυτό που θέλει, κατάφερε να κερδίσει πολλά από αυτά που ζητούσε προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν είπε τελικά το πολυπόθητο «ΟΚ» εξασφαλίζοντας υποστήριξη για να ξαναρχίσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας για την ΕΕ και για να επικαιροποιηθεί η τελωνειακή ένωσης. Παράλληλα, έγινε γνωστό, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ θα διοριστεί ειδικός συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποχώρησε ο Ερντογάν, συζητά για Σουηδία στο ΝΑΤΟ-Παρασκήνιο με σκληρό παζάρι
Αυτό αναμφίβολα, αναμένεται να επηρεάσει και το Κυπριακό. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Βίλνιους, είναι κάτι που είχε υπόψη της ότι ενδέχεται να συμβεί η Λευκωσία και σε αυτό το πλαίσιο, επιχείρησε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να κάνει κοινωνούς της πρότασης του, για ενεργότερη εμπλοκή της Τουρκίας στην ΕΕ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συναντήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να ανιχνευθούν οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Αν έπρεπε κανείς να εκτιμήσει, αν αυτή η εξέλιξη είναι θετική ή αρνητική για το Κυπριακό, μάλλον θα κατέληγε στο πρώτο. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτίμησε πως η Τουρκία έχει να κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς οποιαδήποτε κίνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνει την Τουρκία και πιο κοντά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εξάλλου ακόμα και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, έγινε εφικτό να συμπεριληφθεί μια παράγραφος για το Κυπριακό, υπήρχε και η επόμενη παράγραφος που αφορούσε τις ευρωτουρκικές θέσεις και η οποία φαίνεται να εξυπηρετείται από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.
Ενημερώθηκε ο Χριστοδουλίδης
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενημέρωσε χθες βράδυ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τα διαμειφθέντα μεταξύ του ιδίου του κ. Μισέλ και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Ειδικότερα, κατά την επικοινωνία τους ο κ. Μισέλ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όσα συζήτησε χθες με τον κ. Ερντογάν για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Μισέλ και ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενέστερα από κοντά όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Ο κ. Μισέλ έγραψε στο Twitter πως είχαν μια καλή συνάντηση και πως διερεύνησαν τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας να επανέλθει στο προσκήνιο και να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι σχέσεις τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακούει και προετοιμάζεται για το ορόσημο του Σεπτεμβρίου ο Γκουτέρες
Από τις διαβουλεύσεις των επόμενων ωρών στη Λιθουανία, αναμένεται να διαφανεί, κατά πόσον, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε στροφή 180 μοιρών για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει στο νου του να συμπεριλάβει το Κυπριακό, στην προσπάθεια για να έρθει πιο κοντά στις Βρυξέλλες, με στόχο να αποκομίσει ό,τι μπορεί περισσότερο, είτε μέσω της τελωνειακής ένωσης, είτε για τη βίζα των Τούρκων στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι προγραμματισμένη για αύριο.
Τα F-16, οι ΗΠΑ και ο Μπαίντεν
Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε μετά από τις καταλυτικές συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον: «Με χαρά σας ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που διοργάνωσα με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό & να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους & ασφαλέστερους».
Αυτό που ακόμα δεν έχει εντελώς αποσαφηνιστεί είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το κύριο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, η Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες πίεσε ασφυκτικά την Άγκυρα να άρει το βέτο για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία, όμως τα F-16 φαίνεται ήταν η ύστατη παροχή που θα μπορούσαν να δώσουν.
Πάντως, τις τελευταίες ώρες υπήρχε έντονο παρασκήνιο για μια φόρμουλα που θα είχε να κάνει με τα F-16. Ισχυροί κύκλοι στην Ουάσιγκτον προσπάθησαν αφενός να κατευνάσουν το ελληνικό λόμπι στο Κογκρέσο και αφετέρου να «δώσουν κάτι» στην Τουρκία, που θα σχετίζεται με τα μαχητικά. Δεν αποκλείεται δηλαδή, οι ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των 80 κιτ αναβάθμισης που ζητεί η Τουρκία, αλλά όχι και την η πώληση των 80 F-16 Viper.
Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να άρει το βέτο της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ.
«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει ανοιχτά την πώληση των F-16 στην Τουρκία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.