Ρωτούν μέχρι και τους... γείτονες πριν την έγκριση ανεργιακού-Πώς απαντούν οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Μέχρι και τους γείτονες φαίνεται να ρωτάνε οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων για την παροχή ανεργιακού επιδόματος, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο εργάζονται ή όχι και εάν υπάρχει παραβίαση του Νόμου από αιτούντες, κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση μερίδας συμπολιτών μας, οι οποίοι θεωρούν ότι παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ την ίδια ώρα, η Υπηρεσία αναφέρει πως οι επιθεωρητές λειτουργούν στα πλαίσια της Νομοθεσίας για την παροχή του ανεργιακού επιδόματος.

Ένα επίδομα ωστόσο, που σε κάποιες περιπτώσεις θα περάσει από χίλια μύρια κύματα μέχρι να καταλήξει στα χέρια του άνεργου, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί να βρίσκεται σε αναμονή μέχρι και δεκαοκτώ μήνες.

Η ανάγκη αναθεώρησης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση του ανεργιακού επιδόματος, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη και γι’ αυτό τον λόγο πρόκειται να τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου.

Για τα παράπονα που έχουν φθάσει στα χέρια του από διάφορους πολίτες, μίλησε στον REPORTER, o κ. Λεωνίδου, για να αναφέρει ότι, «έχουν διέλθει στην αντίληψή μας αρκετά παράπονα πολιτών και διαπιστώσαμε λάθη στον τρόπο με τον οποίο εξετάζονται οι περιπτώσεις ανεργιακού και πλεονάζοντος. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι κατέβαλλαν τις κοινωνικής ασφαλίσεις κανονικά, οι αρμόδιοι δεν ερευνούσαν προηγουμένως γιατί κατέβαλλαν αυτοί οι άνθρωποι και εκ των υστέρων, όταν κάποιος είναι άνεργος, αρχίζουν να ρωτούν τον ένα και τον άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσβολή των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Έτσι, δημιουργείται μια υπέρβαση εξουσίας, από πλευράς του Γραφείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Εκτίμηση του κ. Λεωνίδου, είναι πως είναι ορθότερο να γίνεται η κατάλληλη έρευνα από τα αρμόδια τμήματα πριν από την παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος. «Ωστόσο, η υπέρβαση και η κατάχρηση του δικαιώματος, σημαίνει πως συμβαίνει κάτι εις βάρος των πολιτών. Εάν παίρνουν άτομα που δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα, τότε έχουμε πρόβλημα. Αυτό που θέλουμε είναι να πληρώνονται αυτοί που δικαιούνται, αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όχι να πηγαίνουν και να ρωτούν τον γείτονα, αν δουλεύω ή όχι, γιατί υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις».

Καθυστέρηση μέχρι και δεκαοκτώ μήνες

Ιδιαίτερο προβληματισμό την ίδια ώρα, προκαλεί το γεγονός πως παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλη καθυστέρηση για την παραχώρηση του ανεργιακού επιδόματος, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άνεργοι, να αναμένουν αρκετούς μήνες το συγκεκριμένο επίδομα, χωρίς να έχουν κάποιο άλλοι εισόδημα.

Φανερά απογοητευμένος από την επικρατούσα κατάσταση, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι «δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές καθυστερήσεις στην παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος και ενώ θα έπρεπε να πληρώνεται μέρος του επιδόματος με την κατάθεση της αίτησης, αντιθέτως, υπήρξαν περιπτώσεις που έκαναν μέχρι και δεκαοκτώ μήνες για να λάβουν το ανεργιακό επίδομα. Τι τρώει όμως αυτός ο άνθρωπος για τόσους μήνες, μέχρι να λάβει το ανεργιακό επίδομα; Δεν γίνεται να κάνεις αίτηση και να περιμένεις πάνω από έξι μήνες για να το λάβεις, χωρίς να έχεις κάποιο εισόδημα».

Έτσι λοιπόν, αυτό που αναμένεται ενώπιον της Βουλής, είναι να εξηγηθεί από τους αρμόδιους η διαδικασία που ακολουθείται για την παραχώρηση του ανεργιακού επιδόματος. «Αναμένουμε να μας εξηγήσουν και να μας συγκεκριμενοποιήσουν, ποια είναι τα όρια που υπάρχουν στη διαδικασία ελέγχων και εάν χρειάζεται να κάνουμε αλλαγή στον Νόμο για τα δικαιώματα των πολιτών, τότε θα την κάνουμε».

Πώς απαντούν οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις για τις επιθεωρήσεις

Με βάση τις εξουσίες που τους παρέχει η Νομοθεσία, ενεργούν οι επιθεωρητές, σύμφωνα με τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ευαγγελία Γεωργιάδου.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, η κ. Γεωργιάδου, «οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάνουν όλους τους ελέγχους, τόσο όσο αφορά για τις εισπράξεις εισφορών και για την πληρωμή των παροχών, ώστε να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της Νομοθεσίας. Είναι μέσα στα πλαίσια των επιθεωρητών αυτοί οι έλεγχοι που γίνονται και σύμφωνα με το άρθρο 70 που αφορά τον Νόμο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι συγκεκριμένες οι εξουσίες των επιθεωρητών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο επιθεωρητής, εισέρχεται σε εύλογο χρόνο σε οποιοδήποτε υποστατικό, με εξαίρεση τις κατοικίες, όπου δικαιολογημένα πιστεύεται ότι απασχολούνται μισθωτοί. Προβαίνει στην αναγκαία εξέταση και έρευνα, για να εξακριβωθεί εάν στο εν λόγω υποστατικό, τηρούνται οι διατάξεις του Νόμου».

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε η κ. Γεωργιάδου, «η Νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι ο επιθεωρητής μπορεί να εξετάζει μόνος του ή αν κρίνει σκόπιμο στην παρουσία άλλου προσώπου κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στο εν λόγω υποστατικό ή σε άλλο χώρο, δηλαδή, να παίρνει καταθέσεις. Ασκεί άλλη εξουσία που είναι αναγκαία για την εφαρμογή, δηλαδή, όσον αφορά το ανεργιακό έχει τη δυνατότητα ο επιθεωρητής να ρωτήσει αν το συγκεκριμένο άτομο που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, εάν εργάζεται. Όλα αυτά είναι στις εξουσίες ενός επιθεωρητή, που είναι σαφέστατες και γραμμένες μέσα στη Νομοθεσία».

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο