Το κοινοβούλιο του Ισραήλ συζητά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ πρόκειται σήμερα να ψηφίσει κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο που περιορίζει ορισμένες εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Η μεταρρύθμιση αυτή, με τη στήριξη εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, προκάλεσε αντιδράσεις άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ τους προηγούμενους μήνες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου, που διαθέτει 64 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, φαίνεται ότι θα κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία, την πρώτη από τις τρεις που απαιτούνται ώστε να καταστεί νόμος η πρόταση.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να καταργήσει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει αποφάσεις της κυβέρνησης, των υπουργών και εκλεγμένων αξιωματούχων χαρακτηρίζοντάς τες «αδικαιολόγητες». Οι επικριτές του λένε ότι θα διευκολύνει τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας ενώ οι υποστηρικτές του ότι θα προωθήσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση, αποκλείοντας τις δικαστικές παρεμβάσεις.

«Δεν είναι το τέλος της δημοκρατίας, ενισχύει τη δημοκρατία», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την ώρα που οι βουλευτές συζητούσαν στην Κνεσέτ το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι κλητήρες του κοινοβουλίου έβγαλαν δια της βίας, σε κάποιες περιπτώσεις σέρνοντάς τους στο έδαφος, τους διαδηλωτές που κατάφεραν να μπουν στο κτίριο της Κνεσέτ και πλησίαζαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Εκατοντάδες άλλοι διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι αύριο Τρίτη θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί απόψε, σε πρώτη ανάγνωση.

Η μεταρρύθμιση αυτή είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους αλλά λόγω των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κάθε εβδομάδα, ο Νετανιάχου αποφάσισε στα τέλη Μαρτίου να κάνει μια «παύση» στην κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να διαβουλευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στα τέλη Ιουνίου οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λάπιντ και Μπένι Γκαντζ, ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Κυριακή από τη δημόσια τηλεόραση Kan 11, τρεις στους δέκα Ισραηλινούς (31%) συμφωνούν με το νομοσχέδιο ενώ το 43% διαφωνεί. Το βράδυ του Σαββάτου δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις κατά του νομοσχεδίου, για 27η συνεχόμενη εβδομάδα.

Μια άλλη αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, με την οποία τροποποιείται η διαδικασία διορισμού των δικαστών, έχει ήδη εγκριθεί από την Κνεσέτ σε πρώτη ανάγνωση, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε και από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προτρέψει τον Νετανιάχου τον Μάρτιο να βρει μια «συμβιβαστική» λύση.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Στον ΟΗΕ η Καμπότζη για κλιμάκωση με Ταϊλάνδη-Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός άνευ όρων
Τρεις άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πάνω από 20 νεκροί σε επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
Σχεδόν ένας άνθρωπος στους τρεις δεν τρώει για ημέρες στη Γάζα-90.000 γυναίκες και παιδιά έχουν ανάγκη θεραπείας
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς-«Αποτυχία οι έμμεσες διαπραγματεύσεις»
Πρώτη συνάντηση υπουργών Συρίας και Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ
Οριστική η απόφαση της Γαλλίας για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης-Διεθνείς αντιδράσεις
Ουκρανία και Ρωσία εξαπέλυσαν εκατέρωθεν επιθέσεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μετά τις συνομιλίες
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη έκρηξη στην Ιντλίμπ στη Συρία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες