ΠτΔ: Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν καταγράφει μόνο, αλλά διαμορφώνει την Ιστορία

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν καταγράφει μόνο την Ιστορία, αλλά, ταυτόχρονα, μέσα από τα προγράμματά της, διαμορφώνει την Ιστορία, ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «2α ΒΡΑΒΕΙΑ ΡΙΚ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ», την οποία διοργανώνει το ΡΙΚ για να τιμήσει προσωπικότητες που εργάστηκαν, πρόσφεραν και ταυτίστηκαν με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του πριν από την απονομή των βραβείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η παρουσία του στην αποψινή εκδήλωση μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών συνιστά και ένδειξη της αναγνώρισης από μέρους της Πολιτείας του σημαντικού ρόλου, του πολυσχιδούς έργου και της πολυσήμαντης προσφοράς του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου με την αδιάλειπτη λειτουργία του εδώ και τόσα χρόνια, η οποία είχε την απαρχή της σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα και ταυτίστηκε με τις διεργασίες που προηγήθηκαν της σύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των όσων ακολούθησαν.

«Εξάλλου, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΡΙΚ αναγνωρίζεται διαχρονικά ως ο πλέον ισχυρός φορέας της έγκαιρης και έγκυρης καταγραφής, προβολής και διαφύλαξης των γεγονότων που σφράγισαν την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία της πατρίδας μας, αλλά και της κάλυψης των σημαντικών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, τόσο μέσα από τη συνεχή, άμεση και δυναμική κάλυψη της ειδησεογραφίας, όσο και μέσα από τον αστείρευτο πλούτο του Αρχείου του», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Προσέθεσε πως ακόμη ένας πολύ σημαντικός πυλώνας δράσης και προσφοράς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ότι πέτυχε να ξεπεράσει τα στενά όρια της Κύπρου και ως γέφυρα επικοινωνίας να καταστεί άξιος πρεσβευτής του πολιτισμού της χώρας και ο βασικός σύνδεσμος με τους απανταχού Κυπρίους.

«Τα όσα προανέφερα αποτελούν ένδειξη της διαχρονικής προσφοράς του ΡΙΚ στα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα της Κύπρου και όχι μόνο, όπως επίσης ενδεικτικά του μεγέθους, αλλά και της ιστορίας που έγραψε από την ίδρυσή του, μία ιστορία την οποία πρωτίστως οφείλει στους ανθρώπους του και για αυτό η καθιέρωση της αποψινής εκδήλωσης ως θεσμού αποτελεί πολύ εύστοχη πρωτοβουλία», σημείωσε σχετικά.

Συμπλήρωσε πως στη μακρόχρονη διαδρομή του, το ΡΙΚ ευτύχησε να στελεχώνεται από ταλαντούχους και αφοσιωμένους επαγγελματίες στον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, προσωπικότητες όπως ο σκηνοθέτης Κύρος Ρωσσίδης, η εκφωνήτρια ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης Φρύνη Παπαδοπούλου, ο εκφωνητής ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης Αντρέας Κουκκίδης και η παραγωγός τηλεόρασης Αιμιλία Ορφανίδου, οι οποίοι τιμώνται σήμερα.

Είπε επίσης πως μεταθανάτια τιμή θα αποδοθεί σε άλλες τέσσερις προσωπικότητες που σφράγισαν την Ιστορία του ΡΙΚ, στα διευθυντικά στελέχη Δημήτρη Κυπριανού και Χριστάκη Καραγιώργη, στον δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη του ΡΙΚ Δημήτρη Ανδρέου και τον στιχουργό, συγγραφέα και πρωτοπόρο για την εποχή του, δημοσιογράφο και παρουσιαστή εκπομπών Λεωνίδα Μαλένη.

Πέραν φυσικά των τιμωμένων απόψε προσωπικοτήτων, η πετυχημένη διαδρομή του ΡΙΚ οφείλεται και σε πολλούς άλλους αφανείς πρωταγωνιστές που υπηρέτησαν πίσω από τις κάμερες και μακριά από την οθόνη και το μικρόφωνο, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η δράση και η προσφορά των τιμώμενων προσωπικοτήτων, αναμφίβολα, τιμά τους ίδιους, αλλά την ίδια στιγμή τιμά το ΡΙΚ και την χώρα, με το έργο τους να παραμένει ζωντανό και συνιστά γερό θεμέλιο για τον Οργανισμό, να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους, αλλά και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Κύπρο.

«Σε όλα αυτά τα γερά θεμέλια λοιπόν στηρίζονται τα σημερινά στελέχη του ΡΙΚ, προκειμένου η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στον τόπο μας να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στον σημαίνοντα ρόλο και την καθορισμένη δια νόμου αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την παροχή αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης, ως επίσης και ποιοτικής επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας των ακροατών και των τηλεθεατών. Γιατί ως προανέφερα, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν καταγράφει μόνο την Ιστορία, αλλά, ταυτόχρονα, μέσα από τα προγράμματά της, διαμορφώνει την Ιστορία», τόνισε σχετικά.

Απευθυνόμενος στο έμψυχο δυναμικό, στη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ, ανέφερε πως γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ευθύνες τους, καθώς έχουν υποχρέωση και καθήκον, ως λειτουργοί της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να διαφυλάξουν πρώτα και πάνω από όλα την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπιστία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την πορεία θα λειτουργήσετε. Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τη διαχρονική σας υποχρέωση να θωρακίζετε καθημερινά με πράξεις και αποφάσεις σας τη λειτουργία του ΡΙΚ ως ισχυρού φορέα και προασπιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος, της πολυφωνίας και της πολυπολιτισμικότητας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως έχουν επίσης καθήκον να διασφαλίσουν ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, να μετεξελίσσεται, να εκσυγχρονίζεται και να εξυπηρετεί τους πολίτες στους οποίους στο τέλος της ημέρας ανήκει.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι είναι ενήμερος για τα σημαντικά βήματα βελτίωσης της οργανωτικής δομής που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, τη συνεχή αναβάθμιση της τεχνολογίας, την ενίσχυση της ποικιλότητας του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, πάντα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που στόχο έχουν τον προβληματισμό και την επιμόρφωση καθώς και την περαιτέρω διαδραστική λειτουργία του ΡΙΚ με τους πολίτες.

«Αναμένω, αναμένουν από εσάς οι πολίτες, ο κυπριακός λαός, προγράμματα και συγκεκριμένες δράσεις που να καθιστούν το ΡΙΚ δυναμική, αλλά και διαφορετική επιλογή, προγράμματα, τα οποία, πέραν της ποιοτικής και έγκυρης ενημέρωσης, να προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, δίνοντας, την ίδια στιγμή, λόγο στους πολίτες, βήμα στον δημόσιο διάλογο, την ελεύθερη και ισότιμη έκφραση θέσεων και απόψεων, χωρίς ευνοϊκή διαχείριση του οποιουδήποτε», συμπλήρωσε σχετικά.

«Είναι χρέος όλων, μέσα από πρόσθετες με τις μέχρι σήμερα διαρθρωτικές αλλαγές, να καταστήσουμε τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προσέθεσε πως αυτή είναι η απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας για το ΡΙΚ και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να κινούνται οι κοινές μας προσπάθειες, ενώ συμπλήρωσε πως πρωτοβουλίες όπως η αποψινή, με τη θέσπιση των τιμητικών διακρίσεων, ανάμεσα σε πολλά άλλα, προβάλλουν τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των ανθρώπων που με το έργο τους την έχουν τοποθετήσει στο επίκεντρο των εξελίξεων του τόπου.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο, υπευθυνότητα και συνέπεια, το ΡΙΚ θα συνεχίσει να διατηρεί την ταυτότητά του, να αποτελεί σημείο αναφοράς και να σημειώνει περισσότερες επιτυχίες», κατέληξε.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Γιώργος Κέντας είπε με αφορμή την αποψινή εκδήλωση ότι «το ΡΙΚ είναι οι άνθρωποί του, το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο και η κινητήριος δύναμη ώστε να εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο, να παράγει ποιοτικό πρόγραμμα και να προάγει τον πολιτισμό».

Είπε επίσης ότι το ΡΙΚ εργάζεται μεθοδικά για να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ψηφιακής μετάβασης, επενδύει στα στελέχη του και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες κάλυψης και μετάδοσης προγραμματισμένων και έκτακτων γεγονότων.

Αναφορικά με τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς του ιδρύματος, ο κ. Κέντας ανέφερε ότι το ΡΙΚ θα προβάλλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή από τον Ιανουάριο του 2024 και για όλο τον χρόνο, το 2024 το ΡΙΚ θα φιλοξενήσει επίσης τη Γενική Συνέλευση των Γενικών Διευθυντών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), ενώ έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία για την κάλυψη των εργασιών της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Το Ισραήλ δεν προσήλθε στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στο Κάιρο
Επανασυνελήφθησαν οι επτά για τη συμπλοκή στην Πάφο-Πήγαν με όπλα έξω από το εμπορικό κέντρο
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για τον ομαδικό βιασμό τουρίστριας στην Ινδία-Αναζητούνται άλλοι τέσσερις
Σαραντάχρονος βίασε και σκότωσε 12χρονη και έκρυψε το πτώμα της στον καταψύκτη
Στο κενό οι καταγγελίες καταναλωτών κατά επιχειρήσεων-Τιμωρίες με προειδοποιήσεις αντί πρόστιμα
Πρόσω ολοταχώς η ρύθμιση σύμβασης για τους ντελιβεράδες-«Να γίνει ένα ελκυστικό επάγγελμα για όλους»
Στην Κύπρο η επικεφαλής ερευνήτρια για το Κράτος Μαφία-Καταρτίζουν πλάνο και αρχίζουν καταθέσεις
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκατομμύριο ευρώ
Επ. Περιβάλλοντος: Προτεραιότητα η ανάπτυξη υπαίθρου