Χάρηκε πολύ με την απαράδεκτη έκκληση Smith ο Τατάρ-«Απαραίτητη αντίληψη»

«Ορθολογική πολιτική που αντιλαμβάνεται την πολιτική στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι απαλλαγμένη από δογματικές εμμονές», υποστήριξε o Ερσίν Τατάρ ότι είναι το αίτημα του Βρετανού Βουλευτή Iain Duncan Smith για πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος του Σαββάτου αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Τ/κ ηγέτη για τις δηλώσεις την προηγούμενη του Βρετανού Βουλευτή. Ο κ. Τατάρ προσθέτει ότι αυτή η αντίληψη είναι απαραίτητη στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που όχι μόνο θα διευκολύνει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Τουρκοκυπρίων και Βρετανών Κυπρίων και από τις «δύο χώρες», αλλά θα προωθήσει και τις «μακραίωνες κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Ως εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντικές ευθύνες και πρέπει να εκπληρώσει αυτές τις ευθύνες με αντικειμενική αντίληψη, υποστήριξε.

«Η νόμιμη προσδοκία μας από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος έχει υποστεί αναχρονιστικούς και απάνθρωπους περιορισμούς για χρόνια, είναι να λάβει υπόψη του το αίτημα κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος αποτελεί ξεχωριστό λαό στην Κύπρο, σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας των λαών, η οποία αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος των βασικών αρχών της δυτικής δημοκρατίας, και να ενεργήσει αναλόγως. Τέτοιοι περιορισμοί, οι οποίοι σφετερίζονται το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να ταξιδεύουν, αποτελούν επίσης σαφή παραβίαση του άρθρου 13 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ισχυρίστηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, ως διπλωμάτης που γνωρίζει καλύτερα την πραγματικότητα στο νησί, θα πρέπει να υποστηρίξει την τήρηση από το βρετανικό κράτος μια πολιτικής στάσης που να συνάδει με την πραγματικότητα αυτή όσον αφορά τους περιορισμούς που υφίσταται εδώ και χρόνια ο τουρκοκυπριακός «λαός», οι οποίοι είναι ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο.

Στη δήλωση γίνεται επίσης λόγος για το τερματικό του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, το οποίο, σύμφωνα με τον Τατάρ «πληροί όλες τις προδιαγραφές των διεθνών αερομεταφορών, θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα, και καθιστά τεχνικά εφικτές τις απευθείας πτήσεις».

«Η αντίληψή μας ως τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να καθιερώσουμε μια συνεργασία βασισμένη στην αρχή της αλληλεξάρτησης και στη φιλοσοφία win-win, ιδιαίτερα στην ενέργεια και σε θέματα που αφορούν άμεσα την πραγματικότητα του νησιού και την καθημερινή ζωή των δύο λαών. Εάν η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ευνοϊκή για τα βήματα που έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει μια συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας με πραγματικούς όρους και είναι σαφές ότι αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας θα αποφέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη τόσο στο νησί μας όσο και στην περιοχή μας», κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»