Προειδοποίησε τους βουλευτές ο Κεραυνός-«Δυσάρεστες καταστάσεις εάν ανατραπεί το σύστημα εκποιήσεων»

Το πακέτο μέτρων που κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση, αλλά και τις προτάσεις Νόμου των κομμάτων, θέτει αυτή την ώρα στο μικροσκόπιο της η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία συνήλθε σε κοινή συνεδρία με την επιτροπή Νομικών. Στην επιτροπή τοποθετήθηκε εκτενώς για τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και επί των συγκεκριμένων προτάσεων ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ενώ κατατέθηκαν και οι θέσεις, άλλων ενδιαφερομένων οργανισμών.

Η Επιτροπή ξεκίνησε με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους βουλευτές, πως αν συνεχίσουν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις, είναι δυνατό να το οδηγήσουν σε αρνητικές αξιολογήσεις από τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, ως αναποτελεσματικό, ενώ υπενθύμισε πως η κυπριακή οικονομία, βρίσκεται κάτω από συνεχείς αξιολογήσεις από την Τρόικά δύο φορές ανά έτος, για τους μεταμνημονιακούς ελέγχους.

Επιπλέον ο Μάκης Κεραυνός, ανασκοπώντας τα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα, υπέδειξε πως λόγω των πολλών εξελίξεων που διαφοροποίησαν το Πλαίσιο των εκποιήσεων τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργήθηκε η εικόνα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων 22 εκατομμυρίων, που έχουν στοιβαχθεί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπενθύμισε πως τρία δις παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Το πλαίσιο των εκποιήσεων», είπε ο Μάκης Κεραυνός, «βρισκόταν σε αναστολή από το 2020 μέχρι το Ιανουάριο του 2023 και η αναστολή αυτή δεν έφερε λύση, όμως ούτε θα επέλθει λύση με την οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων. Αντιθέτως θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και θα αυξήσει το άγχος των δανειοληπτών».

Σε σχέση με τις αξιολογήσεις, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση από το Eurogroup, αξιολογήθηκε η ικανότητα της οικονομίας μας θετικά, ωστόσο υπήρξαν παρατηρήσεις για ανισορροπίες που παρατηρήθηκαν, όπως το υψηλό χρέος και ο ψηλός δανεισμός. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις συστάσεις για να παραμείνει ως έχει το υφιστάμενο πλαίσιο εκποιήσεων.

Ο υπουργός εκτίμησε πως τυχών νέες τροποποιήσεις, θα επηρεάσουν και την ανάκληση της βοήθειας για τα ΜΕΔ, από την ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ έκανε λόγο και στα παράπονα που τίθενται από πλευράς δανειοληπτών, ότι δεν εφαρμόζεται ο κώδικας συμπεριφοράς που εγκρίθηκε για τις τράπεζες, ότι δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, ότι καταγράφονται ασυμφωνίες και δεν αναγνωρίζεται το οφειλόμενο ποσό, καταγγελίες για καταχρηστικές ρήτρες, προβλήματα στην αξία ανταλλαγής των ακινήτων και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Η κυβερνητική πρόταση

Όλα αυτά, είπε ο Μάκης Κεραυνός, «το Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της βουλής που συνοδεύεται με πακέτο μέτρων που αφορά ένα Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τρόπου εκδίκασης στα Επαρχιακά Δικαστήρια, ενώ υιοθετεί την πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ, που αφορά την ανταλλαγή περιουσίας. Επίσης υιοθετήσαμε την πρόταση Νόμου για την τεκμηρίωση του ποσού του Δανείου, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει και το μέτρο ενοίκιο έναντι δόσης που λάβαμε έγκριση από την ΕΕ και αφορά σε μια δίκαιη και ολιστική λύση για τις ευάλωτες ομάδες».

Σε σχέση με το Νομοσχέδιο για την πρόσβαση των οφειλετών στα Δικαστήρια, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως, θα μπορεί με οδηγίες του Ανωτάτου, πρόεδρος του Επαρχιακού, να διορίζει δικαστές για τις πιστωτικές διευκολύνσεις. «Είναι μια προσπάθεια για ταχεία εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, επειδή είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσουμε. Για το Νομοσχέδιο υπήρξε και η θετική άποψη της Κεντρικής Τράπεζας, επειδή συνάδει με τις πάγιες θέσεις για εκδίκαση των υποθέσεων. Απώτερος σκοπός, είναι να περιοριστούν τα ΜΕΔ, διασφαλίζοντας και τα δικαιώματα των δανειοληπτών», κατέληξε ο Μάκης Κεραυνός.

Κόκκινη γραμμή για πρόταση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, έθεσε στο τραπέζι και την πρόταση Νόμου που υπογράφουν βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας και της ΕΔΕΚ, που δίδει στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα το δικαίωμα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή υποθηκών.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να μελετήσει την πρόταση με σοβαρότητα, αντιλαμβανόμενος, όπως είπε τα προβλήματα που υπάρχουν. «Ωστόσο», ξεκαθάρισε, έχουμε ευθύνη απέναντι σε ολόκληρο τον λαό και την οικονομία για να μην δημιουργηθούν τέτοια θέματα που θα μας βάλουν σε κίνδυνο. Θέλουμε να τηρήσουμε υπεύθυνη στάση, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και πρέπει να λειτουργήσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Νομίζω ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση, θα βάλει μια τάξη και να βρούμε τις λύσεις, αλλά και τους κακοπληρωτές».

Την ίδια ώρα ο Μάκης Κεραυνός, τράβηξε κόκκινη γραμμή, υποδεικνύοντας πως, «δεν θα συμφωνήσουμε με οριζόντια αναστολή εκποιήσεων, επειδή θα υπάρξουν προβλήματα με τους Θεσμούς που μας αξιολογούν και μας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως».

Κόντρα ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ

Τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος απηύθυνε ερώτημα προς την Κεντρική Τράπεζα για το ποιες θα είναι οι παρενέργειες, αν περάσει η πρόταση για καθολική αναστολή των εκποιήσεων, με τον εκπρόσωπο της ΚΤΚ να απαντά πως, «η πρόταση για καθολική αναστολή των εκποιήσεων, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αφού τα ΜΕΔ είναι 2,2 δις και οι προβλέψεις είναι πως θα παραμείνουν τα μισά, δηλαδή 1,1 δις ευρώ.

Στη συζήτηση παρενέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του με την ερώτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου, υποδεικνύοντας πως η πρόταση του κόμματός του δεν αναφέρεται σε καθολική αναστολή των εκποιήσεων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως, δεν θα αποδεχθεί αποδόμηση της πρόταση με μικροπολιτικές σκοπιμότητες από το ΔΗΚΟ.

Για να του απαντήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος πως, «η ΚΤΚ, έκανε υπολογισμούς μελετώντας την πρόταση του ΑΚΕΛ. «Μπορεί κάποιοι να θέλουν να διαφωνήσουν μαζί της, όμως θέλουμε να έχουμε όλα τα δεδομένα ενώπιον μας πριν ψηφίσουμε».

Η διαφορά της πρότασης Νόμου ΑΚΕΛ και των τριών κομμάτων

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, η πρόταση του ΑΚΕΛ, αφορά το σύνολο των ΜΕΔ, ύψους 2,2 δις, ενώ των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, μόνο ΜΕΔ ύψους 527 εκ. «Η πρώτη διαφορά», είπε ο εκπρόσωπος της ΚΤΚ, «είναι η περίμετρος των ΜΕΔ. Όπως εξήγησε ο αριθμός των οφειλετών που αφορά η πρόταση του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, είναι κατά πολύ μικρότερος, σε σχέση με του ΑΚΕΛ, που είναι για 2,2 δις.

Την ίδια ώρα πάντως εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως στην τελευταία πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ υπάρχουν νομοθετικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική δικονομία και ένα ευρύτερο ζήτημα συνταγματικότητας με τις εξουσίες της δικαστικής εξουσίας», με τους βουλευτές να αντιδρούν και να ζητούν ξεκάθαρη απάντηση, εάν είναι συνταγματική ή όχι.

Από πλευράς ΚΕΔΙΠΕΣ, πάντως, κατατέθηκε η σύμφωνη γνώμη σε σχέση με το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, ωστόσο ζητήθηκε χρόνος για τα μελετηθεί η πρόταση Νόμου που κατέθεσαν τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης.

Τσακώνονται για τον χρόνο οι βουλευτές

Στη συνέχεια της συνεδρίας τον λόγο έλαβε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, του οποίου η μακροσκελής τοποθέτηση έφερε αντιδράσεις. Αμέσως μετά τον κ. Γεωργιάδη, ζήτησε τον λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να αντιδρά και την πρόεδρο της επιτροπής να συστήνει υπομονή.

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίσθηκαν με τον Ηλία Μυριάνθους να υποδεικνύει πως, «ο κανονισμός της Βουλής προνοεί οτι οι βουλευτές δεν κάνουν τοποθετήσεις, αλλά ερωτήσεις» και τον Ονούρφιο Κουλλά να απαντά πως, «στις πλείστες περιπτώσεις τα μικρά κόμματα κάνουν σαν να είναι δεκαπλάσια σε δύναμη από εμάς».

Στην στιχομυθία των βουλευτών απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία προειδοποίησε πως εάν συνεχιστεί ο διάλογος θα τερματίσει τη συνεδρία.

Κεραυνός: Θα υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις

Μετά την παρουσία του στην επιτροπή Οικονομικών ο Μάκης Κεραυνός παραχώρησε δηλώσεις στα μέσα, όπου επισήμανε πως, «η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται ακόμα κάτω από συνεχείς αξιολογήσεις. Η Τρόικα έρχεται δύο φορές τον χρόνο και αξιολογεί την οικονομία μας και οι οίκοι αξιολόγησης. Σε κάθε αξιολόγηση διαπιστώνονται κάποιες ανισορροπίες. παρά το γεγονός ότι η Οικονομίας μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εντούτοις παρουσιάζονται κάποιες ανισορροπίες που προέρχονται και από την πρόσφατη κρίση του covid και αφορούν το ψηλό δημόσιο χρέος, το έλλειμμα και του εμπορικού ισοζυγίου».

Σε κάθε αξιολόγηση, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, «γίνονται και συστάσεις όσο αφορά την κυπριακή οικονομία και βασική έννοια είναι να διατηρηθεί το σταθερό σύστημα εκποιήσεων. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα και έφερε ένα πακέτο μέτρο για να ανακουφίσει τις ευάλωτες ομάδες και να φέρει διεξόδους, χωρίς να διαταράσσεται το Πλαίσιο των εκποιήσεων. Σε περίπτωση που ανατραπεί το υφιστάμενο σύστημα εκποιήσεων θα υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις και υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και αυτό θα φέρει μια άλλη κρίση. Τα προβλήματα που προκύπτουν, τα πληρώνει ο μέσος πολίτης και ο μέσος εργαζόμενος.

Ερωτηθείς για την προταση Νόμου του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε πως, «το Υπουργείο του είναι ανοικτό και έτοιμο να μελετήσει οποιαδήποτε πρόταση. Για αυτό έχουμε υιοθετήσει δύο προτάσεις Νόμου από τα κόμματα. Επομένως και αυτή την πρόταση θα τη μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε», εξήγησε.

Σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ που υπογράφουν και τα κόμματα της συμπολίτευσης, ερωτηθείς εάν πρόκειται για οριζόντια αναστολή εκποιήσεων, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως η τοποθέτηση της Κυβέρνησης, είναι ότι δεν μπορεί να στηρίξει μια πρόθεση για οριζόντια και καθολική αναστολή των εκποιήσεων.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως έπεισε τα κόμματα για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, ο υπουργός επεσήμανε πως η προσπάθεια του ήταν ο κάθε λογικός άνθρωπος να κατανοήσει το θέμα, για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.

Δειτε Επισης

Ανακαλούνται πάνω από δέκα χιλιάδες αερόσακοι οχημάτων Honda-Δείτε τη λίστα με τους αριθμούς εγγραφής
Πράσινο Υπουργικού για το νέο σχέδιο χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό
Σοκαριστικό βίντεο-Η στιγμή που ο οδηγός γκαζώνει, πέφτει πάνω σε γυναίκα και τη σκοτώνει
Τραγωδία στη Λευκωσία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα-Ανακαίνιζε διαμέρισμα και έπεσε στο κενό 67χρονος
Παρατάθηκε για άλλους τρεις μήνες η διαθεσιμότητα των δεσμοφυλάκων για την απόδραση του Κομμωτή
LIVE: Τρίτη και τελευταία μέρα συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό-Τελικές τοποθετήσεις από κόμματα
Η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Γερίου πήρε το όνομα Χριστάκη και Γιώργου Νικολάου-«Παιδιά που δεν μεγάλωσαν»
Πώς το Ανώτατο έκοψε στην μέση την απόφαση για Θανάση-Έκρινε «απαραίτητο» τον Σταυριανό, επίκληση στο δημόσιο συμφέρον
Παράταση απορρόφησης του κόστους αύξησης των συντάξεων αποφάσισε το Υπουργικό για στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
Παραπέμφθηκε σε δίκη με επτά κατηγορίες η 66χρονη πρόεδρος ΜΚΟ-Αντιμέτωπη και με το αδίκημα της διαφθοράς