Σε τεταμένο κλίμα ψηφίζεται νομοσχέδιο για δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ

Κρίσιμη είναι η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Κνέσετ, κατά την οποία αναμένεται να υπερψηφισθεί σε πρώτη ψηφοφορία επί της αρχής ένα από μια σειρά αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στο Ισραήλ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφαιρεί τη δυνατότητα της δικαστικής εξουσίας να ακυρώνει νόμους, κυβερνητικές και διοικητικές αποφάσεις, επικαλούμενη την πλημμελή εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας. 

Η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από σημαντικό αριθμό υψηλόβαθμων δικαστών, αλλά και από τη Νομική Επίτροπο της Κυβέρνησης, Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, η οποία, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, απειλείται με καθαίρεση από στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, γεγονός που υπολογίζεται να συμβεί μετά από δυο εβδομάδες από σήμερα. 

Κύριο επιχείρημα που προβάλλει η αντιπολίτευση και ο νομικός κόσμος της χώρας είναι ότι αποδυναμώνεται εξαιρετικά η δικαστική εξουσία έναντι της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα εχέγγυο που να είναι σε θέση να εμποδίσει αυθαιρεσίες της κρατικής μηχανής. Αντιθέτως, η συμπολίτευση προβάλλει το επιχείρημα ότι το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση νομιμοποιούνται δημοκρατικά, ενώ η μη εκλεγμένη δικαστική εξουσία δεν νομιμοποιείται να παρεμβάλλεται στην άσκηση δημόσιας εξουσίας. 

Από πλευράς του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσε από το περιβάλλον των στενών συνεργατών του η απόφασή του να αναθεωρηθεί το κείμενο του νομοσχεδίου μετά τη σημερινή πρώτη ψηφοφορία και όταν θα τεθεί σε επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ο Νετανιάχου φέρεται να επιθυμεί να μην υιοθετηθεί ολική απαγόρευση του δικαστικού ελέγχου επι τη βάσει της αρχής της αναλογικότητας, αντιπροτείνοντας τη διατήρηση του δικαστικού ακυρωτικού ελέγχου επί των διοικητικών πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, εμμένει στην κατάργηση του δικαστικού ακυρωτικού ελέγχου επί των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Η ισραηλινή αστυνομία βρίσκεται σήμερα σε επιφυλακή, επειδή αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έξω από τις ιδιωτικές κατοικίες βουλευτών της συμπολίτευσης, με σκοπό μα τους εμποδίσουν να μεταβούν στην Κνέσετ και να μην μπορέσουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση Νετανιάχου ελέγχει την απόλυτη πλειονοψηφία της Κνέσετ, στηριζόμενη από 64 από τις συνολικά 120 κοινοβουλευτικές έδρες. 

Σε περίπτωση κατά την οποία υπερψηφισθεί σήμερα το επίμαχο νομοσχέδιο, ενδεχόμενο που θεωρείται βέβαιο, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης έχουν κηρύξει την αυριανή ημέρα ως «ημέρα ευρέων κινητοποιήσεων». Θα περιλαμβάνει μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, αποκλεισμό υπεραστικών οδικών αξόνων, έως και τον αποκλεισμό του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, απ’ όπου αύριο αναμένεται να διακινηθούν πάνω από 90.000 ταξιδιώτες σε εκατοντάδες πτήσεις από και προς το εξωτερικό. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα