Καλοκαίρι και «νόσος των κλιματιστικών»-Οι κίνδυνοι και οι τρόποι προστασίας από το βακτήριο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικοί, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τους κινδύνους ανάπτυξης της Νόσου των Λεγεωναρίων ή της «νόσου των κλιματιστικών», όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο ευνοούν την εμφάνιση της νόσου, αφού οι πολίτες καταφεύγουν σε δροσερά σημεία όπου χρησιμοποιούνται κλιματιστικά. Το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλα, ονομάστηκε έτσι γιατί έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 1976 σε μια σύναξη απόστρατων των Λεγεώνων σε χώρους που υπήρχαν κλιματιστικά που δημιουργούσαν υγρασία, ώστε να κρατούνται δροσεροί. Τα 182 άτομα που συμμετείχαν στο συνέδριο προσβλήθηκαν από μυστηριώδη μορφή λοίμωξης, την νόσο που αργότερα έγινε γνωστή ως Νόσος των Λεγεωναρίων.

Η νόσος αναπτύσσεται μέχρι και σε 45 βαθμούς Κελσίου σε ευνοϊκές δηλαδή εάν υπάρχουν θρεπτικές ουσίες όπως σκουριά, λάσπη, άλγη και άλλα βακτηρίδια. Από τα σταγονίδια νερού, στα οποία έχει αναπτυχθεί το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας υπάρχει ο κίνδυνος με την εισπνοή, να προσβληθεί το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων. Αν και στην Κύπρο, καταγράφεται ένα ή κανένα περιστατικό τον χρόνο, δεν παύει να είναι μια νόσος που απασχολεί τους αρμόδιους, προειδοποιώντας το κοινό με σχετικές συστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βέβαια, το βακτήριο δεν κρύβεται μόνο μέσα στα συστήματα κλιματισμού, αλλά όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης προέρχεται από τις δεξαμενές ή τα ντεπόζιτα που περιέχουν στάσιμο νερό, εάν φυσικά δεν γίνει η απαραίτητη επεξεργασία και η προσθήκη φαρμάκων με σκοπό το νερό να φτάσει καθαρό στα σπίτια μας. «Εάν ένα άτομο κάνει ντους, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργούνται μικροσταγωνίδια και το ντεπόζιτό του είναι μολυσμένο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθεί. Ωστόσο, τα νερά που φτάνουν στα ντεπόζιτά μας περνούν από διάφορα στάδια καθαρισμού μέχρι την οικιακή χρήση».

Ο δρ Καραγιάννης σημείωσε πως άκρως επικίνδυνα για την ανάπτυξη της νόσου θεωρούνται οι συσκευές αέρα με νερό, για να δροσίζεται ο κόσμος που συνήθως τοποθετούνται σε κέντρα εστίασης.

Από το μικρόβιο της Λεγιονέλλας προκαλείται λοίμωξη του αναπνευστικού και προκαλεί συμπτώματα όπως ξηρό βήχα, υψηλό πυρετό και αδυναμία στην αναπνοή (σ.σ. δύσπνοια), ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως για παράδειγμα έμετος, ναυτία, διάρροια ή και συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως για παράδειγμα σύγχυση ή πονοκέφαλος. Όπως επισήμανε ο δρ Καραγιάννης, όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο το καλύτερο, αφού η θεραπεία αποτελείται από αντιβιοτικά που ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πάντως, όσον αφορά τους τρόπους προστασίας των πολιτών από την συγκεκριμένη λοίμωξη, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, προχώρησε ήδη σε σχετικές συστάσεις ιδιαίτερα για αρκετές ομάδες εργαζομένων, όπως για εκείνους που εργάζονται σε κτίρια με μεγάλα κλιματιστικά, εργαζόμενους σε νοσοκομεία, σε πολυκαταστήματα και υπεραγορές, σε εργαζόμενους ξενοδοχείων, σε εργαζόμενους που πραγματοποιούν εκσκαφές ή κατεδαφίσεις κτιρίων και σε εκείνος που προβαίνουν σε συντηρήσεις κυκλωμάτων νερού.

Ως κυριότερες συστάσεις, τόσο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, όσο και ο δρ Πέτρος Καραγιάννης συστήνουν την συντήρηση και απολύμανση των υδραυλικών συστημάτων νερού, όπως είναι τα δίκτυα ύδρευσης μεγάλων κτιρίων, καθώς και συντήρηση κλιματιστικών που λειτουργούν με νερό. «Ειδικότερα τα φίλτρα θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά», είπε ο δρ Καραγιάννης.

Σημαντικό μέτρο για πρόληψη της νόσου είναι η διατήρηση του στάσιμου νερού σε καθαρή κατάσταση, όπως και των χώρων σε θερμοκρασίες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του συγκεκριμένου βακτηρίου. Για όλα τα πιο πάνω, το Τμήμα μάλιστα έχει προχωρήσει και στην έκδοση σχετικού οδηγού.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»