Δεκάδες τα παράπονα πολιτών για τα πυροτεχνήματα-Ανεξέλεγκτο εμπόριο από τα κατεχόμενα

Έξω φρενών είναι αρκετοί συμπολίτες μας οι οποίοι καθημερινώς, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, ενοχλούνται από πυροτεχνήματα που σκάνε στον ουρανό, αφού πλέον, φαίνεται να είναι η νέα μόδα διασκέδασης των νέων, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη ηχορύπανση και την Αστυνομία την ίδια ώρα, να δυσκολεύεται να εντοπίσει τους υπαίτιους.

Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία δέχεται δεκάδες παράπονα και καταγγελίες από διάφορους πολίτες για πυροτεχνήματα που πλαισιώνουν τα σπίτια τους, εντούτοις, είναι αρκετά δύσκολη η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, καθώς μέχρι να φθάσουν στο σημείο τα μέλη της Δύναμης, δεν θα εντοπίσουν τις πλείστες φορές κάτι, καθώς η διάρκεια των πυροτεχνημάτων, είναι από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και ένα λεπτό.

Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, αφού η εξιχνίαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αυτό το φαινόμενο των πυροτεχνημάτων έχει διογκωθεί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας… σαν τσίχλες, ενώ την ίδια ώρα, πονοκέφαλος επικρατεί και η προέλευση αυτών των επικίνδυνων αντικειμένων, που είναι κυρίως από τα κατεχόμενα.

Σε μια προσπάθεια που καταβάλλει πάντως η Αστυνομία για την πάταξη και την κατάσχεση των πυροτεχνικών αντικείμενων, μέχρι σήμερα για το 2023, έχει κατασχέσει πέραν των 507,000 ειδών πυροτεχνίας, εκ των οποίων οι 406,000 ήταν κροτίδες. Σημειώνεται επίσης, ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια έχουν κατασχεθεί άλλα 128,000 είδη πυροτεχνίας.

Για το προβληματικό φαινόμενο των πυροτεχνημάτων, μίλησε στον REPORTER, o εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι, «δυστυχώς, δεν αποτελεί μια υπόθεση που θα λάβουμε προειδοποίηση, ώστε να βρισκόμαστε προηγουμένως στο σημείο που εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα χρήσης πυροτεχνημάτων. Οπότε όταν έχουμε κλήσεις για συγκεκριμένα σημεία ότι γίνεται ρίψη πυροτεχνημάτων, κατευθυνόμαστε στο σημείο, αλλά, μέχρι να πάει η Αστυνομία εκεί, δεν βρίσκει κάτι, αφού τα πυροτεχνήματα συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από ένα λεπτό».

Έτσι, σε αρκετές καταγγελίες που γίνονται, η Αστυνομία δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι, αλλά ακόμη και να εντοπίσει κάτι, είναι δύσκολο προς απόδειξη. «Εάν δεν υπάρχει κάποια μαρτυρία άμεση από εκεί, είναι δύσκολη η οδήγηση κάποιου προσώπου ενώπιον Δικαστηρίου. Όμως, όπου υπάρχει μαρτυρία, η Αστυνομία προχωρεί στην ποινική δίωξη των προσώπων που χρησιμοποιούν τα πυροτεχνήματα».

Μάλιστα, επειδή είναι κάτι που απασχολεί έντονα την Αστυνομία το φαινόμενο των πυροτεχνημάτων, επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, αλλά και στις πληροφορίες που έχει στα χέρια της. «Τόσο πυροτεχνουργοί, όσο και άλλα μέλη της Αστυνομίας, κάνουν διάφορες διαλέξεις σε οργανωμένα σύνολα, σε δημοτικά και σε στρατόπεδα, αναφορικά με την επικινδυνότητα αυτών των αντικειμένων και αυτό γίνεται περισσότερο τις περιόδους του Πάσχα, που είναι πιο έντονη η χρήση των πυροτεχνημάτων».

Από την άλλη, στο θέμα των πληροφοριών, οι Αρχές επικεντρώνονται για να εντοπίσουν τις μεγάλες ποσότητες που υπάρχουν αποθηκευμένες ή που εισάγονται στην Κύπρο. «Είναι ένας τομέας που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, για να αποσύρονται αυτά τα επικίνδυνα αντικείμενα από την κυπριακή αγορά. Επίσης, παρατηρήθηκε και η μεταφορά πυροτεχνημάτων από τα κατεχόμενα, αφού είχαμε εντοπίσει πάρα πολλές φορές πρόσωπα τα οποία και συνελήφθησαν. Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που δεν έρχονται στην αντίληψή μας δυστυχώς, που είτε περνούν αυτά τα αντικείμενα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, είτε μέσω ταχυδρομείου από χώρες του εξωτερικού».

Δειτε Επισης

Εικοσιτετράχρονος εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών
Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο
Δεκατριάχρονος με σκούτερ παρασύρθηκε από όχημα-Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
Χειροπέδες σε 48χρονο έξω από εγκαταλελειμμένη οικία-Εντοπίστηκαν στο όχημα του ναρκωτικά, μαχαίρι και ρόπαλο
Κλείνουν δρόμοι σε Λάρνακα και Λευκωσία λόγω της επίσκεψης Εμίρη Κατάρ στην Κύπρο
Έκρηξη βόμβας έξω από οικία στην Έγκωμη
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους ναρκωτικά-Eπιχείρησαν να διαφύγουν
Με πιστόλι οι πυροβολισμοί από κουκουλοφόρο έξω από καφενείο στη Λάρνακα-Εντός του υποστατικού οι θαμώνες
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Η επέλαση της συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη και η «εποχή της μόνιμης κρίσης»